İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Van Bölgesi Tarih ve Arkeoloji Merkez Müdürü Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar başkanlığında Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte yaklaşık 4 aydır çalışmalar devam ediyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı adına Van Kalesi'nin kuzeyinde bulunan höyükte yürütülen kazı çalışmaları İstanbul Üniversitesi, Van Valiliği ve Aygaz Genel Müdürlüğü tarafından destekleniyor.


Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, yaklaşık 4 aydan bu yana eski Van şehrinin yanı sıra höyük kısmında da çalışmalarının devam ettiğini söyledi. Van Stadel kayalığında kraliyet ailesinin yaşadığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, “Bizim burada çalıştığımız alanlarda şu anda Van’ın tüccarlarının evlerini ortaya çıkardık. Bunlar tabii ev kompleksleri aslında. Bazıları 22 odadan oluşan, içerisinde kiler, ahır, mutfak ve yaşanan mekanlarının olduğu yapılar. Gördüğünüz gibi o gün kaldığı şekli ile depo kapları burada ortaya çıkarıldı. Muhtemelen burası bir Urartu tüccarının evi. Ahırının, kilerinin ve yaşam alınlarının yer aldığı bir mekan. Burada normal halkın değil de daha çok kral kesimiyle ilişkili belki akrabalarının yaşadıkları konaklar şeklinde. Bazılarını bey konağı olarak tanımlıyoruz çünkü bunlar 22 odadan oluşuyor. Geniş aile tipini barındıran büyük bir mekanların olduğu ortaya çıkıyor burada” dedi.

“BU NOKTADA BELLİ BİR KENT DÜZENİ ANLAYIŞINI GÖRÜYORUZ”
Bu aşamada yaklaşık 1.5 metre yükseklikte kerpiç duvarlar bulduklarını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Erkan Konyar, “Aslında bir höyük çalışması için sıra dışı. Genelde bu yükseklikler kale duvarlarında olur. Bu noktada belli bir kent düzeni anlayışını görüyoruz burada. Bütün evler aynı düzende, aynı planda gidiyor. Buda bizi Urartu’nun aslında kent mimarisi açısından önceden düzenlenmiş mekanları planlandığını gösteriyor. Bir nevi aslında toplu konut niteliğinde yapılan o günün koşullarında belli standartlarda, belli plan anlayışının tekrarlandığı evler ortaya çıkıyor. Burada tabii büyük bir Urartu mahallesi var. Yaklaşık 750 metre uzunluğunda, 250 metre genişliğinde bir Urartu mahallesinin izleri zaman zaman ortaya çıkacak kazı süresince” dedi.

“VAN, 7 BİN YILLIK TARİHSEL SÜRECİNİ BÜTÜN MADDİ KÜLTÜR KALINTILARINI BARINDIRIYOR”
Van Kalesi, eski Van şehri ve Van Kalesi Höyüğü'nün Van’ın 7 bin yıllık tarihsel sürecini, bütün maddi kültür kalıntılarını barındırdığını ifade eden Konyar, “Van Kalesi ve çevresi, kent merkezinde yer alması dolayısıyla aslında bugün modern Van kentinin gelişim sürecini yansıtması açısından aslında eşi pek görülmemiş alan. Bu açıdan aslında biz 7 bin yıllık Van insanının yerleşme karakterinden, evlerinin tipinden tutun da yeme içme alışkanlıklarına, hastalıklarına ve demogratif yapılarına kadar birçok şeyi bu kazılarla ortaya çıkarmaya çalışıyoruz” dedi.


Bulundukları yerin bir kiler olduğunu ifade eden Konyar, “Evlerin bir bölümünde kışlık için hazırlanan yiyeceklerin saklandığı bir alan. Bu alan içerisinde de halen bozulmamış saklama kapları, yani ‘Pitos’ küpler bulundu. Günümüzden 2 bin 700 yıl önce de aynı uygulamanın devam ettiğini görüyoruz. Burada belki evde yaşayan insanların 2-3 aylık yeme içme ihtiyaçlarını giderecek malzemeler vardı” şeklinde konuştu.

Editör: Wan Haber