Konuyla ilgili olarak İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine bir açıklamada bulunan Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi uzmanı Operatör Dr. Mehmet Kadir Bartın, Mustafa Karul’un (68) hastaneye mide kanseri tanısı ile yatırıldığını belirtti. Hastanın kalp yetmezliği ve kronik obstrüktif akciğer hastalığı gibi ek komorbid kronik hastalıkları olması nedeniyle genel anestezi altında ameliyatının yüksek riskli olacağını vurgulayan Dr. Bartın, “Riskli bir ameliyat olduğu için anestezi uzmanlarının önerisiyle hastaya yüksek epidoral anestezi altında uyguladık. Ameliyat oldukça başarılı gerçekleşti” dedi.

Uz. Dr. Mustafa Özmen‘inde bulunduğu hastane anestezi ekibi tarafından yüksek epidural anestezi yapılan hastanın sağlık durumunun iyi olduğunu ifade eden Bartın, ”Midesinin tamamı alınan hasta operasyonun ikinci gününde yoğun bakım ünitesinden genel cerrahi kliniğine alınarak oral alımı başlandı. Hastanın sağlık durumu oldukça iyi” ifadelerini kullandı.

Epidural anestezi yönteminin kapalı ameliyata göre biraz daha zor ve sıkıntılı olduğuna dikkat çeken Dr. Bartın, “Hastayı genel anesteziye aldığınız zaman vücut kaslarında tam bir gevşeme oluyor ve ameliyat alanına ulaşmak çok daha kolay oluyor. Ancak böyle sırtından uyutulduğu zaman spinal ya da epidoral anestezi altındaki ameliyatlar, hastanın kasları tam gevşemediğinden dolayı cerrah açısından biraz daha sıkıntılı oluyor. Ama şükürler olsun ki bir sıkıntı olmadan ve içimize sindiği şekilde ameliyatı bitirebildik” şeklinde konuştu.

Böyle büyük ameliyatların spinoepidural anestezi altında yapılabilmesinin performansı düşük ek hastalıkları olan yaşlı hastalar için çok iyi sonuçlar vereceğine vurgu yapan Dr. Bartın, “Bu yöntem, ilerisi için yapılması gereken bir uygulamadır. Yani genel anestezinin vereceği mortalite, bu tür hastalarda gerçekten fayda sağlayacaktır” dedi.

Ameliyat esnasında doktorlarla sohbet ettiğini ve ameliyatın nasıl bittiğinin farkına varamadığını belirten hasta Mustafa Karul ise hastane doktorlarına teşekkür etti.

Editör: Wan Haber