Van merkezde Sanat Sokağı yanında bulunan boş alanda yapılan programa Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal, Van İl Emniyet Müdürü Mahmut Karaaslan, Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Gevaş Meslek Yüksek Okul Müdürü Yrd. Doç.Dr. Necat Görentaş ve vatandaşlar katıldı. Program Filistinli öğrencinin Kur'an-ı Kerim tilavetiyle başladı. 


Burada bir konuşma yapan Van Valisi Aydın Nezih Doğan, böyle güzel bir etkinliğin Van’da da bir ayağı olması memnuniyet olarak gördüğünü ifade ederek, “Mustafa beyin değindiği gelen 100 bin öğrencinin 80 binini memnun edememişiz. Ama takdir edeceği gibi müthiş bir gelişmeyle karşı karşıyayız. Bugün 55 bin uluslararası öğrenci bu ülkede eğitim görüyor. Uluslararası öğrencilerin dünyadaki bu kadar yüksek rekabetçiliğe rağmen bu ülkeyi tercih etmelerinde, elbette ki üniversitelerimizin geldiği olgunluk seviyesinin mutlaka takdir edilmesi gerekir. Eğer siz rekabetçiliğe uygun bir eğitim sunamıyor iseniz, uluslararası öğrencilerin bu ülkede varlık sebebi söz konusu dahi olamaz. Şunu da belirtmek lazım gelir ki, bu ülkede son 10 yılda ortaya koyduğu ivme de ciddi bir cazibe oluşturmuştur. Gerçekten de sorunlara duyarsızlık yerine, dünya sorunlarıyla iç içe olmayı tercih eden hükümetlerimiz nedeniyle artık dünyada Türkiye’nin stratejik önemi mukayese edemeyecek kadar artmıştır. Bizim inancımız, bizim kültürümüz gelen her misafiri muhacir olarak görmeyi gerektirir. Nitekim çok yakın dönemde yapılmış bir çalışmada son 500 yıldır bu toprakların onlarca farklı sebeple birçok kültürden ve medeniyetten insanlara kucak açtığını, ev sahipliği yaptığını gösterdi. Çok yakın tarihi hatırlayacak olursak, 1990’lı yıllarda Saddam’ın zulmünden kaçan Kürt kardeşlerimize, işte şimdi de Esad’ın zulmünden kaçan Suriyeli kardeşlerimize kucak açan bu topraklardır. İşte Ensar ilkesi, Ensar düşüncesi ve arka planı bu toprakların ruhuna hep böyle sinmiştir. Biz darda kalana, zulme uğrayana, her bakımdan imdat isteyene yardım etmeye hep hazır olduk bundan sonra hazır olacağız” dedi.


Yediiklim Uluslararası Öğrenci Derneği Van Şube Başkanı YYÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Karahocağil, Dünya genelinde yaklaşık 4 milyon uluslar arası öğrenci bulunduğunu ifade ederek, “ABD’de 700 bin, Almanya, Fransa ve İngiltere’de 300 bin uluslararası öğrenci varken, Türkiye’de yaklaşık 55 bin uluslararası öğrenci bulunmaktadır. Son üç yılda ikiye katlanan bu rakamın, gelecek 10 yılda 250 bini bulması beklenmektedir. Ancak ülkemizde bir uluslararası öğrenci algısı henüz oluşmamıştır. Ülkemize 1991-2011 yılları arasında yaklaşık 100 bin uluslararası öğrenci gelmişken, bunun %80’i eğitimini yarıda bırakmıştır. 80 bin insan, dünyanın dört bir yanından gelen bizim-sizin gibi insanlar kaybedilen umutlar, hayal kırıklıkları, küsülerek terk edilen bir Türkiye, boşa harcanan emek ve maddi imkanlar ve önemlisi bizler için hala bayancı kalan hatlar demektir. Güzel bir gelişme olarak 2011 yılında çıkan bir kanunla bu öğrencilerin yabancı öğrenci yerine uluslararası öğrenci olduğu resmileştirilmiştir. Sıra uluslararası öğrencilere evlerimizi ve kapılarımızı açmaya gelmiştir. Yediiklim Uluslararası Öğrenci Derneğimiz, şehrimize okumak için gelen uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapmak, burada karşılaşabilecekleri maddi ve manevi ihtiyaçlarının çözümüne katkı sağlamak ve ülkemizde edindikleri birikimleri ülkelerine ve dünyaya taşıyabilecek vasıflı insanlar olabilmelerine katkı sağlayabilmek amacıyla kurulmuştur. Biz uluslararası öğrencilerle ilgilenirken kendi inanç ve kültürümüzden gelen özelliklerimiz gereği, onları misafir öğrenciler olarak kabul eden bir oluşumuz. Bizim gönümüzde ülkemize gelen tüm öğrenciler misafirimizdir. Biz Gayri Müslim öğrenciler dahil tüm misafir öğrencilere evimizi ve kalbimizi açmayı kendimize ve toplumumuza hedef olarak koymuş bir sivil toplum kuruluşuyuz. Biliyorsunuz ki şu ana kadar yaptıklarımız yapabileceklerimizin yanında oldukça sınırlıdır. Ancak bu yapılanlar 3 aylık bir dernek için mütevazi bir başlangıç olarak görülmelidir” dedi.
Uluslar arası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF) Yönetim Kurulu Üyesi ve Bölge Koordinatörü Muhammed Said Furuncu, Türkiye’de eğitim gören 160 ülkeden 55 bin civarında öğrenci sayının olduğunu söyledi Furuncu, “Yediiklimin yola çıkış amacında bizim öz değerlerimize ait olan Ensar ve Muhacir kardeşliğinin üstüne bina etmek istediğimiz bir yapı var. Nasıl ki şuan da yurt dışından ülkemize gelen uluslararası kardeşlerimizin, biz bu tanımı da açıkça kabul etmiyoruz, misafir öğrenci diyoruz ve yahut kardeşimiz diyoruz onlar için. Onlar muhacir konumunda ve biz onlara nasıl bir Ensar olacağız sorusundan hareketle çalışmalarımızı başlatmıştık. 2003 yılında önce İstanbul Avrupa yakasında, Fatih’te kurmuş olduğumuz derneğimizle İstanbul’da çalışmalarımıza başlamıştık. Daha sonra elhamdülillah federasyonumuzu kurduk ve şuan da 20 tane şehirde aynı anda yedinci buluşmamızı gerçekleştiriyoruz. İnşallah misafir öğrencilerimizin olduğu illerde dernekleşme çalışmalarımız devam edecektir ve burada da kardeşlerimize nasıl yardım ede bilirsiniz sorularını sorup cevaplarını arayacağız inşallah. Ben sözü çok fazla uzatmak istemiyorum. Şunu da eklemek istiyorum haftaya cumartesi günü İstanbul Abdi İpekçi Spor Salonu’nda Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ında katılacağı, bu öğrenci buluşmalarının finalini gerçekleştireceğiz. İllerden otobüs kaldıracağız. Hedefimiz 10-15 bin civarında misafir öğrenci kardeşlerimizin bu buluşmada başbakanımızla buluşturmaktır ve özellikle burada bu organizasyonlar da bize destek veren Başbakanlık Yurtdışı Türklerle Akraba Topluluklar Başkanlığına, Gençlik Hizmetleri ve Spor Bakanlığına, Başbakanlık kamu diplomasisi koordinatörlüğüne, Tika ve Yunus Emre Enstitüsü olmak üzere valilerimiz, belediye başkanlarımız, STK ve sponsor desteği olan firmalara teşekkür ediyorum" dedi.

Van Yüzüncü Yıl Rektörü Prof. Dr. Peyami Battal ise, “Şu anda burada 9 farklı ülkeden çadırlar kurulmuş, kültürlerini tanıtan öğrencilerimizin bir kısmı aileleriyle birlikte burada. Dolayısıyla bu 7 Uluslararası öğrenci buluşmasını “Bir Dünya Van’da” konulu etkinlikle burada bir araya getiren gerek UDEF ve gerekse Yediiklim Derneği başkanına ben teşekkür ediyorum. Üniversitemize 3 yıldan beridir öğrenci almaya devam ediyoruz. Ancak bu öğrenci sayımızı son iki yılda artırdık, sanırım önümüzdeki yıldan sonra bu sayı çok daha artacak. Dolayısıyla üniversitemize gelen öğrencilerin birçok sorunları var. Üniversitemizde yaklaşık 13 ülkeden öğrenci var. Öğrencilerimizle yakın diyalog içerisindeyiz. Sorunlarıyla ilgileniyoruz. Suriyeli, öğrencilerin burs sorunları var. Onu da şuan çözme aşamasındayız. Ayrıca topluluk kurmak istediklerini belirttiler. Bu konuda da kendilerine destek olacağız” dedi.

 

Ürdün, Suriye, Güney Kore, Suudi Arabistan, Azerbeycan, Kenya, Filistin, Afganistan, Türkmenistan ülkelerden Van’da açtıkları çadırlarında kültürlerinden örnekler sergilerken Suriyeli çocukların sessiz tiyatrosu herkesi duygulandırdı. Filistinli gençler ülkelerine ait dansla çıkarken Güney Koreli aileleriyle hem müzik, hem de çocukların danslarıyla birer gösteri sundular.

Program, daha sonra protokol ve misafirler öğrenci çadırlarını gezdikten sonra sona erdi.

Editör: Wan Haber