Van Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Çatak İlçe Emniyet Müdürlüğü ekiplerince 14 Ağustos 2015'te yaptığı kontroller sırasında Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait kamyonda patlayıcı yapımında kullanılan malzemelerin ele geçirilmesiyle ilgili hazırladığı iddianame, Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nce kabul edildi.

İddianamede, aralarında belediyeye bağlı Van Su ve Kanalizasyon İdaresi Çatak Şube Müdürü ve belediyede sözleşmeli personelin bulunduğu 2'si tutuklu, biri firari 5 sanık hakkında "silahlı terör örgütüne üye olmak", "iştirak halinde tehlikeli malzemeleri izinsiz bulundurma veya el değiştirme", "terör örgütü adına suç işlemek" suçlarından 15 ile 33 yıl arasında hapis cezası istendi.

PKK adına Çatak kırsalında sözde sorumlu düzeyde faaliyet yürüten "Şorej" kod adlı PKK'lının; katılım kuryeliği, iş birlikçilik, milislik ve lojistik destek faaliyetleri yürüttüğü ileri sürülen M.Ö.'den amonyum nitrat içerikli gübre ve pil istediğine yer verilen iddianamede, M.Ö.'nün de sözleşmeli belediye çalışanı H.Y. aracılığıyla kendisinden istenen malzemeleri temin etmeye çalıştığına yer verildi.

İlçe Emniyet Müdürlüğü önündeki kontroller sırasında durdurulan Van Büyükşehir Belediyesine ait resmi plakalı kamyondaki 2 çuvalda 100 kilogram amonyum nitrat, 20 pil, bomba yapımında kullanıldığı değerlendirilen 6 paket içinde 26 fitil ele geçirildiği belirtilen iddianamede, "Ele geçirilen azot içerikli amonyum nitratın, PKK mensuplarınca el yapımı bombalarda daha güçlü patlayıcı maddelerle birçok bombalı eylemlerde ana patlayıcı madde olarak kullanıldığı tespit edilmiştir. Pillerin ise PKK mensuplarınca el yapımı bombalarda elektrikli kapsül gibi başlatıcılar için gerekli akım kaynağı olarak kullanıldığı belirlenmiştir" denildi.

Söz konusu eylemin PKK'ya üye olmak suçunu oluşturduğu kaydedilen iddianamede, sanıkların gübreyi Çatak'ta yapılan park için kullanacaklarını ileri sürdükleri kaydedildi. İHA

Editör: Wan Haber