İlhan SİYAHTAŞ

Türkiye genelinde yağmur yağışlarının mevsim normallerinin altında olması, barajlardaki su seviyesini geçtiğimiz yıla oranla yarı yarıya düşürdü.  Uzmanlar kuraklık tehlikesinden endişe ederken Van’da yağışların mevsim normallerinin altında olmasına rağmen barajlarda su seviyesinde çekilime olmadığı açıklandı.

BARAJLARIMIZ YÜZDE 95  DOLU

Van’da tarımsal amaçlı sulama suyu ihtiyacını karşılamak, kısmen enerji üretmek amacıyla DSİ tarafından yapılan ve işletilen Sarımehmet, Koçköprü ve Zernek Barajlarında su seviyesinde meteorolojik kuraklık nedeniyle çekilme olmadığı, önlem amacıyla enerji üretiminin durdurulduğu öğrenildi.

SU SEVİYESİNİ DÜZENLİ OLARAK TAKİP EDİYORUZ

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van, Hakkâri, Muş ve Bitlis illeri toplamında 45 bin KM karelik bir alanda çalışma yürüten Devlet Su İşleri 17. Bölge Müdürü Ahmet Kanık bölge sınırlarımız içerisindeki barajlarımızda kuraklık nedeniyle diğer illerdeki gibi tehlike arz edecek bir durum söz konusu değildir. Mevsim şartları itibari ile bu tarihte barajlarımızda bulunması gereken su miktarı neyse, yani hangi kotta olması gerekiyorsa o kottadır. Su seviyelerini düzenli olarak takip ediyoruz.  Van ilimizde bulunan tarımsal amaçlı 3 barajımızda su seviyesi şuanda yüzde 95 mesafesindedir.  Buda olması gereken seviyedir dedi.

YER ALTI SULARI KULLANILMIYOR

Meteorolojik kurak bir dönem yaşandığını dile getiren Ahmet Kanık, “Analizlerimizi, takiplerimizi buna göre yapıyoruz. Zernek Barajı, Koçköprü Barajı ve Sarı Memet barajlarımızda su seviyesi normal olmakla birlikte yer altı su kaynakları ile ilgili hiçbir sıkıntımız yoktur. Zaten Van’da yer altı kaynak suyu kullanan fazla kimse yok, tarımsal alanda bile yer altı su kaynakları kullanılmıyor” dedi.

SANTRALLERİN ENERJİ ÜRETİMLERİNİ DURDURDUK

DSİ Bölge Müdürü Ahmet Kanık “ Şimdi kot düşümüyle ilgilide bilindiği gibi bizim barajlar üzerinde enerji santrallerimiz ve barajlarımızın işletme programları var. Bu işletme programları ile birlikte aylık bazlar da bunların takibini yapıyoruz. Şuanda tedbir amacıyla santrallerin enerji üretimlerini durdurduk. Çünkü barajlar öncelik olarak tarımsal amaçlı yapılmış bir baraj ise toplanan su tarımsal amaçlı değerlendirilecek. İşletme bazında olması gereken kotu mümkün mertebede tutmaya çalışıyoruz. Van için barajlarımızda tarımsal anlamda bir yetersizlik olmadığını söylemek isterim” diye konuştu. vansesi

Editör: Wan Haber