Van Bölge, Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Yusuf Türkmen, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de en sık ölüm nedeninin kalp ve damar hastalıkları olduğunu vurguladı. Bu hastalıkların başında koroner arter hastalığı ve kalp yetmezliğinin geldiğini belirten Türkmen, “Söz konusu hastalıklara bağlı ölümlerin yüzde 80’i tehlikeli ritim bozukluğu neticesinde gelişmektedir. Bu bağlamda tehlikeli ritim bozukluklarının düzeltilmesi, ileri dönem kalp hastalarının ani ölümden kurtarılması anlamına gelmektedir” dedi.

Bölgede kalp damar hastalıklarına oldukça sık rastlandığını vurgulayan Türkmen, “Hipertansiyon hastaları haricinde 50 bin adet kalp yetmezliği ve 200 bin civarında kalp damar hastalığının olduğu varsayılmaktadır. Kalp yetmezliği hastalarının yaklaşık yüzde 25’inde ise kalbin sol tarafını uyaran sinir ölmüş olmaktadır. Hastanemizde ileri dönem kalp yetmezliği ve koroner arter hastalığı olan hastalarımıza hem birincil hem de ikincil koruma amaçlı şok veren, özellikte kalp pili ve kalp sinirleri ölmüş hastalara sinir işlevini gören kablolu piller seri şekilde takılmaya başlanmıştır. Bu sayede hem hastalarımızın hayat kaliteleri artmakta, hem de yaşam süreleri uzamaktadır” ifadelerini kullandı.

Tüm yaş gruplarında en sık görülen çarpıntı yakınmasının altında ritim bozukluklarının yattığını ifade eden Türkmen, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Hastanemizde kurulmuş olan Artimi Polikliniği’nde daha yakından ilgilenilmekte ve doğru tanı konularak ritim bozuklukları tamamen ortadan kaldırılmaktadır. Böylece hastaların daha sonraki hayatlarında ilaç kullanmalarına ihtiyaç kalmamakta ve hayat kaliteleri belirgin şekilde artmaktadır. Bölge insanımız daha önce bahsi geçen hastalıklar için uzak mesafelere gitmek zorunda kalıyordu, gidemeyenler ise ne yazık ki mevcut hastalıklarının olumsuz sonuçlarına katlanmak zorundaydılar. Ancak şimdilerde hastanemizde seri şekilde yapılmaya başlayan bu işlemler sayesinde hastalarımız hem maddi masraftan hem de zamandan tasarruf ederek sağlıklarına kavuşmaktadırlar. Tüm bu ileri tedavi yöntemlerinin bölge insanımıza şimdiden hayırlı olmasını diliyoruz.”

Editör: Wan Haber