Haftaya yükselişle başlayan altının gram fiyatı 132,3 lira seviyelerine yükselirken, Vanlı kuyumcular düğün sezonunun da kapanmasıyla zor günler yaşadıklarını belirterek, “Altın satan da alan da yok denecek düzeyde” dediler.

İHA muhabirine konuşan Bakan Kuyumculuk İşletmecisi Fatih Yılmaz, 8 Kasım’da ABD’de yapılan başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın kazanmasının ardından altının yükselişini sürdürdüğünü belirterek, “Tüm bunların düğün sezonunun da sonuna denk gelmesi bizleri zor durumda bıraktı. Altın fiyatları daha önce de yüksek olduğundan millet yastık altındaki altınlarını bozdurdu. Yastık altında da bir şey kalmadı. Düğün sezonu da istediğimiz düzeyde geçmedi. Altın biliyorsunuz yatırım anlamında güvenli bir limandır. Ancak yaşanan dalgalanma yatırımcı da olumsuz yönde etkiledi. Altında küçük düşüşlerin yanından büyük yükselişler yaşıyor. O yüzden de altına yatırım her şeye rağmen kazandırır” dedi.

“Altın alan da satan da yok denecek düzeyde”
Yakupoğlu Kuyumcu İşletmecisi Akif Ölmez de yaşananlardan piyasanın genelinin olumsuz yönde etkilendiğini ifade ederek, “Altının biliyorsunuz güvenli bir yatırım aracı olmanın aynında bizde geleneksel bir değer de taşımakta, düğün ve nişan gibi ziynet olarak kullanılmaktadır. Özellikle 8 Kasım ABD seçimlerinde Trump'ın seçilmesi ile gerek dolar kurlarında gerekse altında yükselmeler yaşandı. Altın yaklaşık 8 lira birden yükseldi. Altın daha önce de yüksek olduğu için halk altın fiyatlarının düşeceği algısı ile elindeki altını da sattı. Onun için piyasa da fazla altın kalmadı. Düğün sezonu bittiği için şu an zaruri ihtiyaçlar dışında altın alan da satan da yok denecek düzeyde. Bu da kuyumcu esnafına zor günler yaşatmaktadır” diye konuştu.

Altının tarih boyunca güvenli liman olduğunu ve yatırımcısını yanıltmadığını da sözlerine ekleyen Ölmez, doların yükselmesinin yeni zamları beraberinde getirdiğini de aktardı. (iha)

Editör: Wan Haber