Toplantıya 12 ilin Bilim Sanayi ve Teknoloji, TSE, KOSGEB, müdürleri, üniversitelerin öğretim görevlileri, Fırat, Dicle, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı, TÜBİTAK, Teknokent, Teknoloji Transfer Ofisi temsilcileri, OSB, TSO, KSS, MÜSİAD yöneticileri ve işadamlarının katıldığı toplantıda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından, Bilgi İşlem Dairesi Başkanı Yrd. Doç. Recep KILINÇ ve üç uzman sunum yaptı.

Van İl Müdürü Nevzat Gün’ün açılış konuşmasının ardından söz alan Yrd. Doç Recep Kılınç, bakanlığın bağlı ve ilgili kuruluşlarıyla birlikte bu yıl ikincisinin gerçekleştiği bölgesel toplantılarla yerinde bilgilendirme ve istişare yapmak olduğunu belirtti. Kılınç, “Bakanlığın merkez ve taşra teşkilatı birimleri ile bağlı, ilgili ve ilişkili kuruluşlarımız arasındaki koordinasyon ve işbirliğinin güçlendirilmesi, Bilim Sanayi ve Teknoloji Müdürlüklerinin görev alanına giren konularda bilgilendirilmesi, karşılıklı görüş alışverişinde bulunulması amacıyla düzenlenen istişare toplantısının eş zamanlı olarak 9 bölgede aynı anda düzenlenmektedir” dedi.

Strateji Geliştirme Dairesi Başkanlığından Uzman İsmail Yenitürk ise, “Üst politika Dokümanlarında Bakanlığımızın Sorumlu Olduğu Eylemler ve Mevcut Durum Değerlendirmesi” başlığı ile yaptığı sunumda; ülkemiz politika ve stratejilerine yön veren en üst politika belgeleri 65. hükümet programı, Onuncu Kalkınma Planı (2014-2018), orta vadeli program (2016-2018)Orta Vadeli Mali Plan (2016-2018)2016 Yılı Programının ilgili mevzuatları, genel çerçeveleri, içerikleri ve bu belgelerde Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda olan eylemler ile mevcut durumlarına ilişkin özet bilgilere yer verdi.
Bilim ve Teknoloji Genel Müdürlüğünden Uzman Serdar Benli, “Ar-Ge Reform Paketi ve İkincil Mevzuatı” başlığı altında yaptığı sunumunda, 5746 ve 4691 Sayılı Kanun ve Uygulama Yönetmeliği kapsamında; “Tasarım Merkezlerinin Ar-Ge Merkezleri’ne sağlanan destek ve muafiyetlerden yararlandırılması, Ar-Ge ve tasarım yapan firmaların yanı sıra, Ar-Ge ve tasarımı siparişle yaptıran firmaların da vergi indiriminden yararlandırılması, Ar-Ge Merkezi kurmak için gerekli Ar-Ge personeli sayısının aşağıdaki alanlar dışındaki sektörlerde 30’dan15’e düşürülmesi. Ar-Ge Merkezleri’nde istihdam edilecek temel bilimler mezunlarının maaşlarının brüt asgari ücret kadarlık kısmının, 2 yıllığına Bakanlık tarafından karşılanması. Dışarıdan sağlanan fayda ve hizmetlere ilişkin harcamaların, Ar-Ge proje harcaması içindeki payının “yüzde 20’den yüzde 50’ye” çıkarılması. Tüm firmaların ortak proje yapmalarını teşvik etmeye yönelik rekabet öncesi işbirliği projelerine vergisel ve hibe destekler sağlanması. Teknoloji geliştirme bölgelerinde Ar-Ge veya tasarım merkezlerinin kurulabilmesi. Teknoloji Geliştirme Bölgelerinde gerçekleştirilen yazılım ve Ar-Ge faaliyetlerine ilaveten tasarım faaliyetlerinin de destek ve muafiyet kapsamına alınması. Teknoloji Geliştirme Bölgelerindeki firmalarda çalışan personelin, proje kapsamında veya lisansüstü eğitimle ilgili dışarıda geçirilen sürelerinin de muafiyet kapsamına alınması. Öncelikli ve stratejik sektörlerde İhtisas ‘tematik’ Teknoloji Geliştirme Bölgelerinin kurulumunun sağlanması “ gibi konuların içerikleri hakkında bilgi verdi.

Sanayi Ürünleri Güvenliği ve Denetimi Genel Müdürlüğünden Uzman A. Deniz Doğan ise, “Ürün Güvenliği Mevzuatı ve Uygulamaları” başlığı altında; “Ürün güvenliği - piyasa gözetimi ve denetimi hakkında temel kavramlar, piyasa gözetimi ve denetimi sistemi hakkında bilgiler, ürün güvenliği mevzuatı, ürün güvenliği - piyasa gözetimi ve denetimi uygulamaları. “ konularında bilgiler ve güncel uygulamalara değindi. doğan idari yaptırım ‘Toplatma’ kararlarının yıllara göre değişimi hakkında bilgi verirken 2012 yılında 12 olan toplanan ürün sayısının her yıl yüzde 100 arttığını, 2013 yılında 26 olurken 2014 yılında 56, bir sonraki yılda 113 ve bu yılın ilk dokuz ayında 179 olduğunu belirtti. 2016 yılının dokuz ayında toplatma kararı alınan ürünlerin başında 125 adet ile elektrikli ekipmanlar gelirken en çok ceza kesilen ürünün 4.519.034 TL ile asansörlerin geldiğini belirtti.

Konuşmasına başlanmadan önce değerli çalışmaları hazırlayan yetkililere teşekkür eden Van Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Şemsettin Bozkurt , “Bu uygulamaların yereldeki sanayicilere de sorulmasını, yereldeki ihtiyaçların, sorunların yerinde tespit edilmesini ve buna göre destek, teşvik ve uygulamaların belirlenmesini istiyoruz. Bu yapılmadığı sürece hazırlanan Ar-Ge paketinin büyük holdinglere yarayacağını ama bölgenin derdine merhem olmayacağını, sorunları çözmeyeceğini, çünkü 15 teknik uzman mühendis yada akademisyeni çalıştıracak bir işletme bölgemizde yok. Üretim için pazarın olması gerekir. Pazar oluşmadan üretim ve istihdamı arttıramayız. Bölgemizde yatırım yapmış bölgeden ayrılmamış yatırımcılara mevcut imkanlarına göre bir program dahilinde desteklerden bahsetmek gerekir. Bölgemize uygulanacak destek paketin ve KOSGEB desteği açıklandığında heyecan duyduk, ancak incelediğimizde desteklerin içinden bizim işimize yarayacak bir şey bulamadık” dedi

Soru ve cevaplarla devam eden istişare toplantısı Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına sunulmak üzere bölge illerinin sorunları ve çözüm önerilerini içeren rapor hazırlanarak son buldu. İHA

Editör: Wan Haber