Açıklamalarda bulunan Genel Sekreteri Op. Dr. Heybet Semur, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün 17.03.2011 ve 18.03.2011 tarihlerinde Özalp yolu üzerinde yer alan vahşi depo sahasında yaptığı incelemeler sonucunda o tarihlerde kentte faaliyet gösteren beş hastaneye, Çevre Kanununun 20. maddesine aykırılıktan idari para cezaları kesildiğini söyledi.

Bu cezalara dayanak olarak ise bulunan tıbbi atıklarda hastanelere ait etiketlerin (barkotların) bulunması gösterildiğini hatırlatan Semur, “Bu işleme karşı YYÜ Tıp Fakültesi Araştırma Hastanesi, Özel Medisina Hastanesi ve Özel Medical Park Hastanesi’nce açılan davalar idare mahkemelerince kabul edilmiş ve İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün işlemleri iptal edilmiştir.

Bu kararlarda söz konusu tıbbi atıkları toplama ve yerinde imha etme görevinin hastanelerde değil Van Belediyesi adına Rohan Temizlik Peyzaj Otomasyon İnşaat Sanayi Ticaret Limitet Şirketi’nin sorumluluğunda olduğu hususu ön plana çıkmıştır. Ancak Sağlık Bakanlığına bağlı faaliyet gösteren İpekyolu Devlet Hastanesi ile Van Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesince açılan davalar ise aynı tüzel kişiliğin organları mahiyetinde olan bakanlıkların bir yargılamada davacı ve davalı sıfatlarını alamayacakları ve bu sorunun idari yollardan çözülmesi gerektiği gerekçeleri ile usulden reddedilmişlerdir.

Bu kararlar üzerine gerek İl Sağlık Müdürlüğünce gerekse de kurulduktan sonra kamu hastanelerince girişimlerde bulunulmuş, ancak sorun üzerinden yıllar geçmesine rağmen bir türlü çözüme kavuşturulamamıştır. Son olarak ise şahsımın girişimleri sonucunda konu yeniden gündeme gelmiş ve hukuka aykırı olan bu işlemlerin iptali için girişimlerde bulunulmuştur. Durumdan haberdar olduktan sonra konunun üzerinde hassasiyetle durulmasını isteyen Van Valisi İbrahim Taşyapan’ın emirleri ile kurulan ve Vali Yardımcısı Atıf Çiçekli’nin başkanlığını üstlendiği araştırma komisyonunca konu detaylı olarak ortaya konulmuş ve cezaların iptal edilmesi gerektiği bir kez daha vurgulanmıştır.

Bunun üzerine ise Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Mahsum Semerci gerekli sorumluluğu üstlenmiş ve yetkide paralellik ilkesine dayanarak söz konusu işlemlerin iptaline karar vermiştir. Bu süreç sonunda ise kamu hastaneleri toplamda 854.760,00 TL idari para cezası yükünden kurtulmuştur. Kurumumuz adına; bu süreçte yer alan başta Valimiz İbrahim Taşyapan’a, araştırma komisyonu üyelerine, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü personeline teşekkürlerimizi sunar ve çalışmalarında başarılar dileriz” dedi.

Editör: Wan Haber