Van'da 27 Temmuz 2012 tarihinde, Vali Mithat Bey Mahallesi'nde özel harekât polislerinin baskın yaptığı bir evde PKK'li Hayati Ölmez'in (Munzur Çelê) yaşamını yitirdiği çatışma sırasında gözaltına alınarak tutuklanan Adil Pala, Harun Pala, Emrah Abi ve HPG'li Mehmet Cin'in yargılandığı davanın karar duruşması Van 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Tutuklu sanıklar ile avukatların hazır bulunduğu duruşmada Adil Pala, Harun Pala ve Emrah Abi'ye, "Devletin birliğini ve ülkenin bütünlüğünü bozma" ve "Örgüt üyeliği" suçlamalarıyla müebbet hapis cezası ile 30'ar yıl hapis cezası verildi. HPG'li Mehmet Cin'e ise aynı suçlamalarla 6 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi. 

4 kişiye toplamda 360 yıl hapis cezasının verildiği dava sonrasında adliye çıkışında konuşan Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) üyesi Cemal Demir, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasının insanlık onuruna aykırı olduğunu söyledi. Demir, "Van'da geçmişte yaşanan bir iki çatışma bahane edilerek olayla bağlantısı olmayan bir takım kişiler hakkında da bu insanlık dışı ceza uygulanmasına karar verildi. İdam cezasının kaldırılmasından itibaren, idam cezasından daha ağır sonuçlara yol açabilecek gerçekten, insanın doğasına, felsefesine, yaşamına aykırı olan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası idam cezası yerine ikame edildi" dedi. 

Avukatlar Yargıtay'a başvuracak

Söz konusu davada verilen cezaların hukukla ilgisi olmadığını ve cezaların insan psikolojisinde ağır tahribatlara yol açabileceğini belirten Demir, "Olayla uzaktan yakından hiçbir ilgisi ve bilgisi olmayan müvekkilimize bu cezanın verilmesiyle ne derece teşne bir hukuk uygulaması ile karşı karşıya olduğumuzu bir kez daha gördük" diye konuştu. 

Demir, mahkemenin verdiği cezanın temyizi için başvuracaklarını sözlerine ekledi. 

Editör: Wan Haber