Van Büyükşehir Belediyesi, kentin en köklü ve büyük sorunu olan ulaşım sorununu en aza indirmek için toplu ulaşım sistemine geçti. Ulaşım Hizmetleri Daire Başkanlığı tarafından ihalesi yapılan ve alımı gerçekleştirilen 32 akıllı otobüs için tanıtım töreni yapıldı. Kentte yaşanan ulaşım sorununu en az indirmek ve vatandaşların yaşadığı ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için harekete geçen belediye, kentte ilk defa mor ve erguvan renkte 32 yeni akıllı otobüs getirdi. Güzergahları belirlenen ve akıllı kart ile halkın hizmetine sunulan otobüslere her yıl ilave otobüsler eklenilerek büyük bir otobüs filosu halkın hizmetine sunulacak. Van Büyükşehir Belediyesi’ne ait garaj amirliğinde düzenlenen otobüs tanıtım törenine Van Büyükşehir Belediyesi eş başkanları Hatice Çoban, Bekir Kaya, İpekyolu, Erciş, Gürpınar, Saray ve diğer ilçe belediye eş başkanlarının yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Garaj amirliğinde düzenlenen tanıtım törenine katılan eş başkanlar Çoban ve Kaya, gelen misafirlerle tek tek ilgilenerek tanıtım törenine katılanlara teşekkür etti. Burada konuşan Eş Başkan Bekir Kaya, kentte yaşanan ulaşım sorununu ortadan kaldırmak için yeni otobüsler aldıklarını ve bu otobüslerle kentte rahat bir nefes aldıracaklarını ifade etti. Halepçe Katliamı’nda yaşamını yitirenleri de anan Kaya, “Bugün ise otobüslerimiz için kısa bir tanıtım yapacağız. Kentimizde yaşanan ulaşım sorununu yakından takip ediyoruz, bu sorunun çözümü için yoğun bir çaba içerisindeyiz. Yaşanan ulaşım sorununun çözümü için geçmişten beri bir takım çalışmaların içerisindeydik. Bu çalışmaların bir kısmı deprem dönemine denk geldi. Yine maddi imkansızlıklardan kaynaklı bazı çalışmaları ertelemek durumunda kaldık. Ama kentimizin büyükşehir olmasının ardından belediye olarak toplu taşımaya ciddi bir şekilde müdahil olması gerektiğine karar verdik. Bu otobüslerimizi de bunun için alımını gerçekleştirdik. Daha önceden de belediyenin bazı yetkileri vardı, ama yetkiler sadece denetleyici pozisyonundaydı. Belediye daha önce toplu taşıma yapmıyordu. Ama bu otobüslerin alımından sonra artık toplu taşıma yapacağız. Bu kısmen de olsa daha başlangıç. Bununla birlikte kentimizin master ulaşım planını çıkarıyoruz. Kentimizin özellikle deniz taşımacılığı yapılması konusunda nasıl bir seyir izleyeceği konusunda tartışmalarımız devam ediyor” diye belirtti.

 

2-170.jpg


Yeni alımı yapılan otobüslerin az da olsa kentte yeni bir soluk ve nefes aldırtacağını belirten Kaya, kentte daha önce yapılmış olan fizibilite çalışmalarının ileriye dönük yapılmadığından kaynaklı ulaşımda ciddi sorunların yaşandığını ifade ederek, bu sorunları da ortadan kaldırmaları için planlamalar yapıldığını ve bu planlamaların da zamanla hayata geçirileceğini kaydetti. Kaya son olarak otobüslerin kentte ve halka hayırlı olmasını diledi.


Yapılan konuşmalar ardından Çoban, Kaya ve beraberindekiler, otobüslere binerek şehir turu attı. Otobüslere yoğun ilgi gösteren halk; Çoban, Kaya ve beraberindekileri alkış ve zılgıtlarla karşıladı. Otobüslerin geçtiği tüm güzergahlarda halk yoğun sevgi gösterileri sunarken, Çoban ve Kaya da halkı selamladı. Çoban ve Kaya, daha sonra otobüsten inerek geçişi izledi. Bu sırada Çoban ve Kaya'nın yanına gelen vatandaşlar, eş başkanları tebrik etti.

3-189.jpg


Alımı gerçekleştirilen otobüsler her gün belirlenen güzergahlar arasında 06.00 - 24.00 saatleri arasında halka ulaşım hizmeti sunacak. Van Alınan 32 otobüs 12 metre uzunluğunda, engellilere uygun tasarlanmış, son teknoloji donanımlı, 28 koltuk olmak üzere 101 yolcu kapasitelidir. Otobüslerden 5'i Erciş Belediyesi bünyesinde diğerleri ise Van Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışacak. Haziran ayına kadar bilet sistemi ile çalışacak otobüsler, daha sonra akıllı bilet sistemine geçecek.


Bilet satış noktaları ise; Halk Eğitim Merkezi Önü, Şişli Öğretmenevi Önü, Sanat Parkı, Feqiye Teyran Parkı, Musa Anter Parkı, Edremit Eski TOKİ, Edremit Yeni TOKİ, Bölge Hastanesi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi olarak belirlendi.

4-147.jpg

5-098.jpg

Editör: Wan Haber