Van Kadın Derneği (VAKAD) yöneticisi Aylin Çelik, Gülşah öğretmenin öldürülme olayının çok üzücü olduğunu belirterek, "Şiddet gördüğü için bize başvuran 3 öğretmen var" dedi.
VAKAD yöneticisi Aylin Çelik, Gülşah Aktürk'ün öldürülmesi olayının geniş yankı bulduğunu ve bütün şehrin bunu konuştuğunu belirterek, "Ama biz yıllardır bunu konuşuyoruz. Gülşah öğretmen yanı başımızda öldürüldüğü için herkes bu kadar farkında ama Türkiye'de gün 5 kadın öldürülüyor. Onlarca kadın tecavüze uğruyor, şiddete ve işkenceye maruz kalıyorlar ama Gülşah öğretmen göz göre göre öldü. Vasiyet gibi bir dilekçe vermiş. 'Beni koruyamazsanız ve başıma bunlar gelirse siz sorumlusunuz?' şeklinde çok ağır bir dilekçe. Tayinini istiyor, başka yere gitmeyi istiyor ya da o adamın durdurulmasını istiyor. Koruma talep ediyor. O kadının korunduğu hissi dışarıya verilebilirdi. O zaman kolay olmazdı yaklaşmak" dedi.
Şiddet yaşadığı için kendilerine yapılan başvuruların 200'ün üzerinde olduğunu ifade eden Aylin Çelik, "Ayrılmak isteyip ne yapacağını bilemeyenler, ayrılanlar bize başvuruyor. Hep erkek şiddeti yaşayanlar başvuruyor. Eğitimle şiddetin hiçbir alakası yok. Gülşah öğretmende gördük. Şiddeti gören bir milletvekili de var. Şiddet uygulayanlar üniversite mezunu olabiliyorlar. Doktorası olanların da şiddet uyguladığını biliyoruz. Şiddet sosyal statü ile ilgili bir şey de değil. Şiddet birçok şeyle alakalı, ama hiçbir nedene de bağlanmaması gereken bir şey. Meslek grubuna göre bir ayrımımız yok ama bildiğimiz 3 öğretmen var. Geçtiğimiz yıl da Çaldıran ilçesinde öğretmen intiharları vardı. Ama hiçbir zaman gündem olmadı" diye konuştu.
AK Parti Milletvekili Fatma Selma Kotan'ın yaşadığı şiddete de değinen Çelik, "Milletvekilinde de gördüm; korkmuş, ürkmüş ve utanmış. Korkmayla ürkmeyi anlıyorum ama utanmayı hiçbir zaman anlayamadık. Şiddet gören bir kadın neden utanır çünkü onur kırıcı bir durum. Bunun için utanmayı anlayabilirim ama bunu söylerken utanmamalı. Bunu yapan kişinin utanmasına yol açacak şeyler söylemesi lazım. Ayrıca işlemleri bir günde bitti ve boşandı. Ama bizde o kadar ağır giden bir bürokrasi var ki, kadınlar çoğu zaman bu yoldan yorulup bırakıyorlar. Bürokrasinin bu ağırlığı da aslında kadın üzerinde bir şiddettir" şeklinde konuştu.
(MSA-MET-Y)

11.12.2012 13:33:21 TSI

Editör: Wan Haber