Çözüm süreci kapsamında oluşturulan güven ortamı, çatışmalı sürecin tekrar başlamasıyla turizm başta olmak üzere tüm sektörler nasibini aldı. Ciddi bir ekonomik sıkıntının yaşandığı kentte, bu zararın giderek arttığı öğrenilirken, otellerin sezonu cansız bir şekilde geçireceği görülüyor. Van’da gerçekleştirilmesi beklenen uluslararası etkinliklerin de iptal olması ile birlikte turizm camiası derinden sarsılırken, otel sahipleri kara kara düşündürüyor.

“ORGANİZASYONLARIN YÜZDE 70’İ İPTAL OLDU”
Elite World Van Otel Genel Müdürü Gürkan Akbay, yaşanan olaylardan dolayı kendilerinin işletme olarak ciddi anlamda kötü etkilendiğini belirtti. İptal edilen rezervasyon sayılarının yüksek olduğunu belirten Akbay, “Türkiye’de çatışmalı süreçten turizm sektörü olarak bizler de etkilendik. Rezervasyonlarımızın bir kısmı iptal oldu. Gelişmeleri takip ederken, tahmin ettiğimiz bir durumdu. Turizm sektörü bu gibi süreçlerden her zaman hızlı etkilenmiştir. Hem bölge hem de Van dışından ağırlama potansiyelimiz olan misafirlerimizin duyduğu endişe bu durumu tetiklemekte. Uzun bir süredir Van’a endişe duymadan gelenlerin sayısında yükselme vardı, son dönemde ise bu oranlar oldukça aşağıya indi. Sadece konaklama değil, toplantı ve kurumsal organizasyonlarda da yüksek oranda iptaller mevcut. Temmuz sonu ve ağustos ayı içerisinde yaşadığımız bu durumun yanı sıra eylül ayı için de oldukça iptaller söz konusu. Eylül ayında kesin olan yabancı gruplarda da iptaller oldu. Bu olaylar yüzünden otel rezervasyon ve organizasyonlarında yüzde 60, yüzde 70’lere varan bir düşüş gözlemliyoruz. İptaller üzerine yaptığımız görüşmelerde, genellikle aynı cevabı alıyoruz. Bölgede olanlardan duyulan endişe ve korku paylaşılıyor. Maalesef bu olumsuz durum turizm sektörünün yanı sıra esnafı da yüksek oranda etkilemiş durumda. Bu çatışma sürecinin bir an önce sona ermesini ve ortamın huzur bulmasını diliyoruz. Van bölgenin önemli noktalarından biri, çatışmanın bitmesinin ardından sürecin kısa sürede iyileşme göstereceği görüşündeyim” dedi.

“2016 YILI ÜST DÜZEY PROGRAMLARIMIZ BİLE İPTAL OLDU”
Rescate Hotel Van Genel Müdürü İrem Tinli Angün de, ciddi toplantı rezervasyonları başta olmak üzere birçok rezervasyonlarının iptal olduğunu belirterek, “2015 yılına ait iptallerin yanı sıra 2016 yılında gelecek olan Alman uyruklu konuklarımızın da etkinliklerinin iptali söz konusu oldu. Bu çerçevede bir anlaşma yapmıştık. Ama yaşanan çatışmalar, bölgedeki güvenlik sorunları nedeniyle iptal oldu. Giderek büyük sıkıntılar içerisine girmekteyiz ve bu 2016 yılındaki önemli toplantılarımızı, rezervasyonlarımızın da iptaline neden oldu. Bir an önce bu gidişata dur denilmesini bekliyoruz. Bir an evvel büyüklerimiz bu sorunu selamete kavuştursun. Mutlu ve huzurlu bir ortamda çalışmayı umut ediyoruz. Yoksa ekonomiye çok ciddi zararları olacaktır” dedi.

Editör: Wan Haber