İHA muhabirine konuşan Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. A. Menaf Turan, 18. Madde uygulamalarının kısa vadede dezavantajlı görünmesine rağmen uzun vadede kente fayda sağlayabileceğini ve daha düzenli bir kentleşmeye gidilmesi noktasında önemli olduğunu söyledi.

Doç. Dr. A. Menaf Turan, Van’da yaşanan depremlerden sonra tartışılan önemli konulardan birinin de 18. Madde uygulamalarının gerçekleştirileceği çevre yolu sorunu olduğunu belirterek, “İlimizde bilindiği üzere nüfus hızlı bir şekilde artmakta ve kent içi trafiği de ciddi bir sorun haline gelmektedir. Bu sorunu çözmek için de mutlaka bir çevre yolu bağlantısına ihtiyaç duyulmaktadır. Burada sadece bir sorunumuz var, o da çevre yolunun kim tarafından ve nasıl bir yöntemle yapılacağıdır. Bununla ilgili olarak da büyükşehir belediyesi ile karayolları arasında bir tartışma süre gelmektedir. Büyükşehir belediyesi kamulaştırma yöntemiyle bunun yapılmasını isterken, Karayolları Genel Müdürlüğü ise 18. madde uygulanmasını istemektedir. Buna ilişkin de yasama organı bunun Karayolları Genel Müdürlüğü’nün belirtmiş olduğu biçimiyle yapılacağını karara bağlamıştır” dedi.

“18. MADDE DÜZENLİ BİR KENTLEŞME İÇİN DE ÖNEMLİDİR”

18. Madde uygulamasının usul olarak kamu yönetimlerine ve belediyelere kentsel toprakların artırılması ve düzenli bir kentleşmenin sağlanması bakımından avantajı olduğunu ifade eden Turan, “İmar kanununun 18. maddesinde bu düzenlenmiş ve hamur kuralı olarak da nitelendirilmektedir. Özet olarak uygulama, herhangi bir yerin ilgili idare tarafından belirli bir kısmını kamusal faaliyetlere ayıracak şekilde yeniden düzenleme yoluna gidilmesidir. Bu yerel yönetimlerin düzenli bir kentleşme gerçekleştirmelerine ve kamusal hizmetlerin de gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Van’la ilgili olan tartışma konusu birazda o bölgede bulunan şahıslarla ilgili bir sorundur. Dolayısıyla uzun vadede bakıldığında 18. Madde uygulamasının bölgede yaşayan insanlar açısından kentsel arsa değerini arttırıcı bir yönü olduğunu da belirtmekte fayda vardır. Tabi uzun vadede bunu söylemek mümkündür. Çünkü çevre yolunun da açılmasıyla beraber orada arazi ve arsa değeri artacaktır. Bunun yanında düzenli bir kentleşme de sağlanmış olacak” şeklinde konuştu.
Kent içi trafiğinin Van’da ciddi bir sorun haline geldiğinin altını çizen Turan, bunun çözümünün ise çevre ve sahil yolu gibi projelerin hayata geçirilmesi olduğunu sözlerine ekledi.

Editör: Wan Haber