BDP Van İl Örgütü tarafından, PKK'nin silahlı mücadeleye başladığı tarih olan 15 Ağustos 1984'ün yıldönümü kapsamında düzenlenen şölene binlerce yurttaş katıldı. Van'ın Esenler Mahallesi'nde düzenlenen kutlamaya binlerce yurttaşın yanı sıra KURDÎ-DER, GÖÇ-DER, MEYADER, BDP il ve ilçe örgütleri, Barış Anneleri, Bostaniçi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ve MKM sanatçıları da katıldı. "Em xweseriya Rojava silav dikin" ve "Sayın Öcalan derhal serbest bırakılsın" pankartlarının açıldığı alana PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posteri ve PKK, KCK bayraklarının açıldığı konser alanında bulunan binler, sık sık, "Bijî Serok Apo", "Bijî berxwedana Rojava", "Şehîd namirin" ve "Bijî YPG" sloganları attı. Özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşunda bulunulmasının ardından başlayan konserde, MKM sanatçılarının söylediği parçalar eşliğinde uzun süre halaylar çekildi. Ardından yüzü kapalı 3 genç, ellerinde PKK ve KCK bayrakları ile sahneye çıkarak "Serhat Devrimci Halk İnisiyatifi" adına bir açıklama yaptı. Açıklamada, "Önderliğimizin ve halkımızın özgür olmadığı bir dünya kimseye huzur olmayacaktır" denilerek, her halkın tarihinde önemli günler ve olayların olduğunu, Kürt halkının tarihinde önemli yeri olan 15 Ağustos gününün bir milat ve Kürt halkının yeniden doğduğu gün olduğu ifade edildi. PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Newroz'da Kürt sorununun çözümünde başlattığı sürece de değinilen açıklamada, buna karşılık hükümetin adım atmaması ve bölgede yeni karakol, HES ve korucu alımları yapmasına tepki gösterildi.

'15 Ağustos bilincinin pratikleşmesi özgür Kürdistan'ın teminatıdır'

Açıklamanın devamında Rojava'ya ve Rojava'daki çete saldırılarına değinilerek şöyle devam edildi: "Kürdistan'daki her parçanın mücadele ve kazanımları her zamandan daha fazla birbirini etkilemektedir. Kuzeyde başlayan süreç ile birlikte Rojava'daki devrimimizin geldiği düzey Kürt halkının kazanımlarını kalıcılaştıracak ve olumlu etkileyecektir. Rojava'daki devrimsel kazanımlar tüm Kürdistan parçalarına güç katacaktır. Bu gelişmelerden korkan Kürt düşmanları, Rojava'daki Kürtlere karşı tüm çetelere her türlü imkanı sağlayarak destekliyor. Rojava'daki Kürtlere yapılan saldırıları tüm Kürtlere yapılmış sayıyoruz. Gün artık kazanma ruhu ve bilinciyle özgürlüğe yürüme günüdür. Gün 15 Ağustos ruhu ve cesareti ile demokratik kurtuluşu ve özgür yaşamı inşa etme günüdür. 15 Ağustos bilincinin pratikleşmesi özgür Kürdistan'ın teminatıdır."

'Başta Rojava olmak üzere tüm kazanımlarımıza sahip çıkalım'

Kutlamada konuşan Bostaniçi (Sıxke) Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş ise yıllardan beri Kürt halkının özgürlük için mücadele verdiğini söyleyerek, devrimi gerçekleştiren herkesi kutladığını dile getirdi. Rojava halkının desteğe ihtiyacı olduğunu belirten Ergüneş, "Kürdistan Rojava'da gerçekleşecek devrim ile özgürleşecektir. Rojava'daki devrim Kürdistan'ın diğer 3 parçasındaki devrimdir. Bu süreçte en büyük iş biz kadınlar ve gençlere düşüyor. Onun için başta Rojava olmak üzere tüm kazanımlarımıza sahip çıkalım" dedi.

"Bijî Rojava" ve "Bijî Serok Apo" sloganlarının atıldığı kutlama MKM sanatçılarının seslendirdiği ezgilerle devam etti. DİHA

""

""

Editör: Wan Haber