VAN

Van'da 14 Temmuz nedeniyle Karşıyaka Beşyol mevkiden Nuda Kültür Sanat Merkezi'ne kadar meşaleli yürüyüş düzenlendi. Yürüyüşe binlerce yurttaşın yanı sıra, BDP Van İl Örgütü, HDK, HDP, MEYA-DER, TUYAD-DER, BDP Gençlik Meclisi, DÖKH, GÖÇ-DER, KURDİ-DER ve Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri katıldı. Yürüyüşte, "Ölüm orucunda" yaşamını yitiren Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek'in fotoğraflarının bulunduğu, "Mazlumların ve dörtlerin yaktığı ateş Kemallerin ve Ali Çiçeklerin bedeninde efsaneleşti", "İhanet ve teslimiyete karşı bedenlerini ölüme yatıranlar ölümsüzdür" yazılı pankartlarının yanı sıra "Biz yaşamı uğruna ölecek kadar çok seviyoruz", "KCK'nin 9. kongresini selamlıyoruz YDG-H", "Demokratik özerkliğin kurucusu Sayın Abdullah Öcalan'a bin selam" ve YDG-H pankartları açıldı.Yürüyüş esnasında sık sık "Em kîne Apocîne", "Bijî berxadana zindana", "Gençlik Apo'nun fedaisidir", "Riya şehît riya me PKK partiya me", "Bijî Serok Apo" ve "Bê Serok jiyan nabe" sloganları atıldı. PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK'nin öncü kadrolarının posterlerinin taşındığı anmada PKK, KCK, YDG-H ve Konfederalizm bayrakları taşınırken yürüyüş boyunca "ölüm orucuna" bedenlerini yatıran Kemal, Hayri, Ali, ve Akif'in isimlerinin söylenmesine kitle "Burada" diye karşılık verdi.Yürüyüş boyunca atılan "Şehit namirin" sloganlarına evlerinde bulunan yurttaşlar balkon ve pencerelere çıkarak zılgıt, zafer işareti yaparak karşılık verirken araçları ile trafikte olan yurttaşlar ise korna çalarak destek verdi. 

'14 Temmuz büyük ve anlamlı bir gün'

Gerçekleştirilen meşaleli yürüyüş ardından Van Büyükşehir Belediyesi Nuda Kültür Sanat Merkezi'ne ulaşan kitle burada demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Saygı duruşu "Çerxa şoreşê" marşı ile son bulurken, kültür merkezinin bahçesinde "Şehît namirin" sloganları yankılandı. Sloganların ardından Yurtsever Devrimci Gençlik (YDG-H) adına yapılan açıklamada, 14 Temmuz'un çok büyük ve anlamlı bir gün olduğunu belirtilerek, "PKK mücadelesine başladığında kuruluşunu Amed'ten ilan ederek başladı. Daha sonra düşman tarafından tutuklanan öncü kadrolarımız 12 Eylül faşist darbesiyle Amed cezaevinde yapılan insanlık dışı uygulamalara PKK'nin öncü kadrolarından Mazlum Doğan'ın Newroz ateşini bedeniyle zulme ve insanlık dışı uygulamalara bir baş kaldırı daha gerçekleşti" denildi. Ardından konuşan BDP Van Gençlik Meclisi üyesi Mehmet Aslan ise 14 Temmuz direnişçilerin anılarına sahip çıktığı için Van halkına teşekkür etti. 

'Amed zindanında dörtler bütün oyunları boşa çıkardı'

Daha sonra konuşan BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, Kürt özgürlük hareketine karşı geliştirilen 12 Eylül askeri darbesini Diyarbakır Cezaevi'nde, Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz'ın bedenlerini ölüme yatırarak boşa çıkardığını kaydetti. Diyarbakır zindanında Kürt devrimciler üzerinde insanlık dışı muameleler yapıldığını ifade eden İtah, "Dörtler uygulanan bu faşist uygulamaları gösterdikleri onurlu direniş ile boşa çıkardı. Başta Mazlum Doğan ile başlayan onurlu direniş dörtler ile zirveye ulaştı ve Amed zindanında yapılmak istenen bütün oyunları boşa çıkardı. Dörtlerin göstermiş olduğu irade devrimci bir iradeydi" dedi. Yapılan konuşmaların ardından 14 Temmuz 1982'de gerçekleştirilen ölüm orucunu, PKK'nin öncü kadrolarını ve PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dönem dönem verdiği demeçlerden oluşan sinevizyon gösterimi yapıldı. Yapılan sinevizyon gösteriminde PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın çıkmasıyla kitlede alkış ve çığlık sesleri yükselirken alan "Bijî Serok Apo" sloganları ile yankılandı. 14 Temmuz'a ilişkin yapılan anma "Xoçort isyandır Öcalan'a selamdır" ve "Şehît namirin" sloganları ile son buldu.


""

MURADİYE 

Van'ın Muradiye ilçesinde ise BDP İlçe Örgütü, parti binası önünde basın açıklaması düzenlendi. Açıklamaya, yurttaşların yanı sıra, BDP İlçe Başkanı A. Vahap Aslan, Muradiye ilçe örgütü yöneticileri, Muradiye Belediye Başkanı İzzet Çelik katıldı. Açıklamada konuşan, BDP İlçe Başkanı A. Vahap Aslan, "Kürtleri soykırıma uğratmak isteyen Türk devleti böyle bir hareketi kendisi için büyük bir tehlike olarak görmüştür. Halkımıza dayatılan faşist diktatörlüğün ve sömürgeciliğin asla sonuç almayacağını, özgürlük mücadelesinde yeni bir dönemi başlatan halkımızın yüce kadroları olan Kemal Pir, M.Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ve Ali Çiçek yoldaşlar şahsında tüm devrim şehitlerini saygıyla anıyoruz, onların anılarına bağlı kalarak, özgürlük mücadelesini yükselteceğimizin sözünü veriyoruz" dedi. 

MALAZGİRT 

Muş'un Malazgirt ilçesinde, BDP Malazgirt İlçe Örgütü tarafından 14 Temmuz direnişçileri için akşam saatlerinde Kale Parkı'nda anma etkinliği düzenledi. Anmaya, çok sayıda yurttaşın yanı sıra, BDP Muş Milletvekili Demir Çelik, BDP Muş İl Başkanı Naif Erol, Malazgirt, Bulanık, Varto ve belde belediye başkanları, BDP ilçe yöneticileri katıldı. Anma'da "Öcalan'a özgürlük Kürtlere statü" pankartının yanı sıra PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri asıldı. Demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşundan sonra, 14 Temmuz direnişini anlatan sinevizyon gösterimi yapıldı. Etkinlikte konuşan BDP Muş Milletvekili Demir Çelik,14 Temmuz direnişinin Kürt halkını bugüne getirdiğine vurgu yaparak, "M. Hayri Durmuş, Kemal Pir, Ali Çiçek ve diğer yoldaşlarımızın şahsında bütün Kürdistan ve devrim şehitlerini rahmet ve minnetle andığımı, anılarının önünde saygıyla eğiliyorum. Dilini, kültürünü ve kimliğini özgürce yaşamak isteyen Kürdün bu meşru demokratik talebine karşı bin yıllardır işgalci kuvvetlere karşı haklı direnişinin de bizatihi tarihinin yıldönümüdür. Bu manada 14 Temmuz bir yanıyla Kürt iradesinin belleğini silmek isteyen Kürdü teslim alıp iradesizleştirmek isteyen 12 Eylül faşizm diktatörlüğüne karşı kürdün direnişinin tarihidir" dedi. Konuşmaların ardından müzik dinletisi ile etkinlik sona erdi. 

BAHÇESARAY

Van'ın Bahçesaray ilçesinde BDP Bahçesaray İlçe Örgütü tarafından, 14 Temmuz direnişçilerini anmak amacıyla Harema Kirapete yaylasında kurulan "Çözüm çadırı"na meşaleli yürüyüş ve basın açıklaması gerçekleştirildi. Çözüm çadırında yenilen iftar yemeğinden sonra çadırın karşında bulunan Meqeba Aluçe tepesine çıkan yüzlerce yurttaş meşaleleri yaktıktan sonra çadırın bulunduğu alana doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüşe geçen yüzlerce yurttaş sık sık "Bijî Serok Apo", "PKK halktır, halk burada", "Şehît namirin", "Bê Serok jiyan nabe", "Dîsa dîsa serhildan, serokê me Ocalan" sloganlarını attı. Çadır alanında asılan PKK bayrakları, PKK Lideri Abdullah Öcalan ve PKK komutanı Mahsum Korkmaz'ın (Agit) posterlerinin önüne toplanan yüzlerce yurttaş özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamını yitirenlerin anısına bir dakikalık saygı duruşu yaptı. Saygı duruşunun ardından açıklama yapan, BDP Bahçesaray İlçe Yöneticisi Nihat Meşe, "Kürt halkına yönelik komplocu güçlerin katliamlarını nefretle kınıyoruz" dedi. Açıklamadan sonra alkışlarla PKK lehine slogan atan kitle gecenin geç saatlerine kadar çadır önünde stranlar söylendi. 

YÜKSEKOVA 

Yüksekova ilçesinde, 2011 yılında ilan edilen "Demokratik Özerklik" hatırlatma etkinliğinde 14 Temmuz direnişçileri de yürüyüş ile anıldı. Etkinlik kapsamında Eski Cezaevi Kavşağı'nda bir araya gelen binlerce yurttaş Oslo Oteli önüne kadar yürüyüş düzenledi. Yürüyüşte PKK lideri Abdullah Öcalan, Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Akif Yılmaz, Ali Çiçek'in posterleri ve dev PKK bayrağı taşınırken, ''Bijî Serok Apo", "Geliyor geliyor Apocular geliyor", "PKK halktır halk burada", "Gençlik Aponun fedaisidir" ve "Gever uyuma iradene sahip çık'' sloganları atıldı. Yürüyüşün ardından Eski Cezaevi Kavşağı'nda "Çerxa şoreşé" marşı eşliğinde bir dakikalık saygı duruşu yapıldı. Saygı duruşunun ardından konuşan MEYA-DER Yüksekova Temsilcisi Cengiz Örtaş, 14 Temmuz direnişinin önemine dikkat çekerek, "Amed zindan direnişi bir irade savaşıdır" dedi. Açıklamanın ardından sinevizyon gösterimi yapılırken, yurttaşlar gece geç saatlere kadar parçalar eşliğinde halaylar çektikten sonra dağıldı. 

""

DARGEÇİT

BDP Dargeçit İlçe Örgütü'nün organize ettiği 14 Temmuz anması etkinliği Dargeçit İlçe Otogarı'nda yapıldı. Yüzlerce yurttaşın katıldığı etkinliğe, BDP Dargeçit İlçe Başkanı Selim Kılıç, DTK, MEYA-DER temsilcileri de katıldı. Kemal Pir, Ali Çiçek, Akif Yılmaz ve M. Hayri Durmuş'un posterlerinin taşındığı etkinlikte, KCK, HPG, YDG-H bayrakları alana asıldı. Etkinlikte sık sık "Şehit namirin", "PKK'yi yaratan Öcalan'A bin selam", "Biji serok Apo" sloganı atıldı. Saygı duruşu ile başlayan etkinlikte BDP Dargeçit İlçe Başkanı Selim Kılıç, kısa bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından anma, gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerle son buldu.

TARSUS

BDP Tarsus İlçe Örgütü, Diyarbakır Cezaevi'nde 14 Temmuz 1982 yılında "ölüm orucu" direnişinde yaşamını yitirenlerin anısına Barbaros Mahallesi'nde mevlit düzenledi. Mevlitte konuşan BDP Tarsus İlçe Başkanı Ahmet Kızmaz, Kemal Pir, M. Hayri Durmuş, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz'ın büyük bir direniş sergilediğini belirtti. Konuşmanın ardından yaşamını yitirenler anısına bir dakikalık saygı duruşu yapılırken, yurttaşlar, "Şehid namırın", "Biji serok Apo" sloganlarını atarak dağıldı. 

TATVAN

Bitlis'in Tatvan ilçesinde düzenlenen etkinlikte ise ilk olarak fuar alanında mevlit okundu. Mevlite yurttaşların yanı sıra, BDP Bitlis Milletvekili Hüsamettin Zenderlioglu, BDP Bitlis İl Başkanı Mehmet Can Demir, Tatvan Belediye Başkanı Abdullah Ok, Guroymak Belediye Başkanı Mehmet Emin Yılmaz, MEYA-DER temsilcileri, BDP yöneticileri ve çeşitli tarihlerde yaşamını yitiren PKK'lilerin aileleri katıldı. Okunan mevlidin ardından yurttaşlara iftar yemeği verildi. İftar yemeğinin adından Şehid Mizgin Çay Bahçesi'ndeki sinevizyon gösterimi yapıldı. Sinevizyonun yapıldığı alana PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın ve ölüm orucu eyleminde yaşamını yitirenlerin posterleriyle PKK ve KCK bayrakları asıldi. Saygı duruşunun ardından konuşan BDP Bitlis Il Başkanı Mehmet Can Demir, "ölüm orucu" direnişinde yaşamını yitirenlerin eyleminin yok edilerek tarihten silinmek istenen Kürt halkını özgürlüğe taşıdığını belirterek, onların anısını sahiplenen milyonlarla birlikte Kürt halkının özgürlüğe yaklaştığı günlerin yaşandığını kaydetti. Diyarbakır Cezaevi direnişine ilişkin hazırlanan sinevizyonun gösterimi sırasında ise kimi annelerin göz yaşlarına hâkim olamadıkları gözlendi. Sinevizyonun ardından yüzlerce kişi "14 Temmuz direnişçilerini saygıyla anıyoruz" pankartı ve "Biji Serok Apo" ve "Şehid namirin" sloganları eşliğinde yürüyüş gerçekleştirdi. 42. Tatvan Doğu Anadolu Fuarı ve Kültür Sanat Festivali kapsamında hazırlanan konser alanına kadar süren yürüyüşün ardından ise festival programı kapsamında Koma Pişeng tarafından müzik dinletisi yapıldı.

MERSİN

BDP Mersin il ve ilçe örgütleri, 12 Eylül 1982 tarihinde Diyarbakır Cezaevi'ndeki işkence ve insanlık dışı uygulamalara karşı başlattıkları ölüm orucu eyleminde yaşamlarını yitiren PKK'nin öncü kadrolarından Hayri Durmuş, Kemal Pir, Ali Çiçek ve Akif Yılmaz'ı kentin farklı bölgelerinde düzenledikleri etkinliklerle andı. Anmaya, BDP PM üyesi Cihan Yılmaz, BDP il, Yenişehir, Akdeniz, Toroslar ve Mezitli ilçe yöneticileri, 78'liler Girişimi Derneği, SDP yöneticileri, Yurtsever Emekçiler Derneği, MKM ve YAKAY-DER temsilcileri katıldı. İlk etkinlik, Yenişehir ilçesinde düzenlendi. BDP Yenişehir İlçe Örgütü önünde biraraya gelen binlerce kişi, slogan, alkış ve zılgıtlarla Şahin Tepesi'ne (Batıkent) doğru yürüyüşe geçti. En önde kadınların olduğu bir kilometrelik yürüyüş boyunca, "Şehit namirin", "Ey şehît, reya te reya me ye", "Bijî Serok Apo", "Kürt halkı uyuma önderliğine sahip çık", "Selam selam İmralı'ya bin selam", "Bê serok jîyan nabe", "Jin jîyan azadi" sloganları attı. Kitle, "Berxwedan jîyane", "14 Temmuz şehitleri ölümsüzdür", "Direnmek zafere, teslimiyet ihanete götürür" pankartlarını taşıdı. Yürüyüş boyunca sayısı artan kitle, 15 dakika süren yürüyüşten sonra iftar masalarının açıldığı bölgeye ulaştı. Burada yurttaşlara, 2 bin kişilik iftar yemeği dağıtıldı. İftardan sonra, 14 Temmuz'un anlam ve önemine ilişkin konuşmalar yapıldı. Sözü ilk alan BDP Yenişehir İlçe Başkanı Nusret Şanlı, ölüm orucu direnişçilerinin Diyarbakır zindanlarındaki zulme karşı verdikleri mücadeleyi andı. Akdeniz Belediye Başkanı M. Fazıl Türk ise, "Kürtler, canlarından, mallarından, köyleri ve evlerinden vazgeçtiler. Ama onurlarından asla taviz vermediler. Kürdistan şehitleri de canlarını verdi; ama onurlarını teslim etmediler. Onları saygıyla anıyor, anıları ve mücadeleleri önünde saygıyla eğiliyorum" dedi. 

BDP Mersin İl Eş Başkanı Heybet Geçkin de konuşmasında, "Kürt halkı, onurlu ve özgür bir yaşam için bedenlerini ölüme yatıran direnişçiler sayesinde bugün ayaktadır. Onlar Kürt halkının onuru, gururu ve ışığıdır. Mazlum Doğan, Kemal Pir ve yoldaşlarının açtığı onurlu yolda ilerlemeye, mücadelelerine sahip çıkmaya devam edeceğiz" dedi.

Anma töreni okunan şiirler ve Kemal Pir, Hayri Durmuş, Akif Yılmaz ile Ali Çiçek'in yaşamlarına anlatan sinevizyonun gösterimi ile sona erdi. 

Akdeniz'de anma 

Binlerce kişi, Yenişehir'deki etkinliğin ardından BDP Akdeniz İlçe Örgütü'nce düzenlenecek anma etkinliği için Akdeniz ilçesine doğru hareket etti. Yenipazar Mahallesi'nde bulunan YAKAY-DER binası önünde toplanan binlerce kişi, slogan ve zılgıtlar eşliğinde yaklaşık yarım saat süren meşaleli yürüyüşün ardından BDP Akdeniz İlçe Örgütü binasına ulaştı. Kitle, Öcalan'ın posterleri ve PKK bayrakları taşıdı. Bu sırada polisler de akrep denilen araçların içinde, kitleyi yürüyüş boyunca takip etti. Akdeniz'deki anma, özgürlük ve demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitiren devrimciler için saygı duruşu ve marşların okunmasıyla başladı. Törende, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın dev posteri, PKK ve Konfederalizm bayrakları açıldı. Binlerce kişiye hitap eden BDP Akdeniz İlçe Başkanı Mehmet İhsan Taş, "Yüzlerce yıldır Kürt halkı üzerinde zulüm ve baskılar uygulandı. 1982'de, Diyarbakır Zindanları'ndaki Kürt gençleri, direnişleri ve kararlılıklarıyla sistemin Kürt halkı üzerindeki komplolarını çürüttü. Bedenleriyle, canlarıyla, kendilerini Kürt halkı için feda ettiler" diye konuştu. 

Kitleye hitap eden Mele Hidayet Aksu ise, "Kürtlerin özgürlük mücadelesini bugünlere taşıyanlar da tıpkı Hz. Zülkifl ve Hz. Yusuf gibi direnmişlerdir. Dört duvar arasında 14 yıldır, Kürt halkının özgürlüğü için mücadele veren önderi de tıpkı Hz. Yusuf gibi teslim olmadı. Nasıl ki Hz. Yusuf Mısır'a Melik olduysa, inanıyoruz ki Sayın Öcalan da bir gün özgür olacak Kürt halkının önderi olacaktır" dedi. 

Anma etkinliği slogan, alkış ve zılgıtlarla sonlandırıldı. DİHA

Editör: Wan Haber