İHA muhabirine açıklamalarda bulunan İş-Kur İl Müdürü Salih Serçe, 2015 yılı ile 216 yılının ilk çeyreğinde toplamında 10 bin 250 kişinin TYP’den yararlandığını söyledi. TYP kapsamında şu an İş-Kur tarafından maaşı verilen 6 bin çalışan olduğunu dile getiren Serçe, özel sektör ve kamu sektöründe ise bu süre içerisinde 13 bin 413 vatandaşın verdikleri programlardan faydalandığını kaydetti. Serçe, “Özellikle işçi şikayetlerinden tutunda sendikal faaliyetlere, iş sağlığı ve güvenliği konularına kadar her alanda kurumumuz aktif olarak çalışmaktadır. Özellikle bölgemizde genç nüfusun çok oluşu ve işsizliğin de diğer illerimize nazaran bir nebze daha fazla olması hasebiyle iş gücü programlarına daha fazla önem vermekteyiz. 2015 yılında istihdam garantili program veya kurs olarak işverenlerimizle yaptığımız anlaşma gereği en az yüzde 50’sinin istihdam edilmesi taahhüdüyle 2015 yılında 39 tane program başlattık. Bunlarda 931 tane kursiyerimiz yararlanmıştır. Bunların da 465’i istihdam edilmiştir. Bu kursiyerlerimizin 250’si erkek, 681’i ise kadınlardan oluşmaktadır. Özel politika gerektiren konularda özellikle dezavantajlı gruplara yönelik açılmış olan kurslarda 21 program açılmış, bundan da 463 vatandaşımız yararlanmıştır. Bunun da 170’i erkek, 340’ı da kadınlardan oluşmuştur. Mesleki eğitim niteliğindeki istihdam garantisiz kurs dediğimiz kurslarda 27 program açılmıştır. Burada da toplamda 670 kursiyer yaralanmıştır. Bunların da 150’si erkek, 550’si de kadınlardan oluşmuştur. Mesleki eğitim kurslarımızda da 6 program açılmış, toplamda 120 kursiyerimiz yararlanmıştır. Bunun da 93’ü erkek, 34’ü de kadınlardan oluşmuştur. Engelli vatandaşlarımıza yönelik kurslarımız olmuştur. 2 program açtık; bundan da 8 engelli vatandaşımız yararlanmıştır” şeklinde konuştu.

Girişimcilik eğitimleri kapsamında girişimci gençlere ve girişimci vatandaşlara yönelik kurs başlattıklarını ifade eden Salih Serçe, şunları söyledi:

“Kendi işini kurmak isteyen vatandaşlarımıza yönelik olarak girimcilik belgesi alma noktasında kurum olarak 400 kişiye eğitim verilmiştir. Bunların da 279’u erkek ve 121 kursiyerimiz de kadınlardan oluşmuştur. Bugün en çok önemsediğimiz konulardan biri de ‘İş Başı Eğitim’ programımızdır. Bu programda da 2015 yılında 716 kurs açıldı. Toplamda bin 219 kursiyerimiz bundan yararlanmıştır. İş başı eğitim malumunuz yeni düzenleme ile de süresi 6 aydan bir yıla çıkarıldı. Kurum olarak bizler bunların günlük yevmiyelerini ve kısa vadeli sigortalarını karşılıyoruz. En az 2 sigortalı eleman çalıştıran iş yerlerimizde bundan yararlanabileceğini ve bu imkanın da üst düzeyde kullanılmasının taraftarı olduğumuzu beyan etmek istiyorum.” 

Editör: Wan Haber