Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE), Patika Doğa Sporları Topluluğu ve Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’nden oluşan 40 kişilik ekip, Patika Doğa Sporları Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Mustafa Bingöl ve UMKE Van Bölge Koordinatörü Aydoğan Kaya nezaretinde merkeze bağlı Dağönü köyünün yakınlarında bulunan 2425 Rakımlı Gören Dağı’na tırmanış gerçekleştirildi. Yaklaşık 3.5 saatlik bir tırmanış sonrası zirveye çıkan gurup, burada “10 zirveye, 10 zirve kutu” projesi kapsamında ilk kutuyu dağın zirvesine yerleştirdi.


Proje hakkında açıklama yapan Patika Doğa Sporları Topluluğu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, YYÜ Eğitim Fakültesi Beden Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi Mustafa Bingöl, Van Gölü havzası içerisinde bir projelerinin olduğunu söyledi. Bingöl, “Özellikle Van Gölü havzası içerinde bulunan dağlara zirve kutu su ve zirve defteri taşımaktı. Tabi bu proje çok önemli. Özellikle bu açılım süresiyle birlikte daha da önem kazandı projemiz. Çünkü Van Gölü Havzası dağlar bakımımdan çok önemli bir noktaya sahip. Bura da tırmanmış olduğunuz her dağda Van Gölü’nün turkuaz mavisi eşliğinde zirvelere çıkıyorsunuz. Bu projede amacımız, zirveler zirve kutusu yerleştirmek. Ve bu dağlara çıkan kişilerin buradaki zirve defterlerine duygu ve düşüncelerini yazmalarıydı. Bu projemiz açılımla birlikte çok önem kazandı. Amacımız sadece buradaki yerel dağcılar değil, Türkiye’deki bütün dağcıların bu bölgeye gelip, buradaki bu güzellikleri görüp ve buradaki dağlara tırmanmalarını istiyoruz. Biz eğer bu dağları, bu yöreyi ve gelenek ve göreneklerimizi dışarıdaki dağcı dostlarımızla paylaştığımız zaman daha keyifli olacaktır” dedi.


Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) Van Bölge Koordinatörü Aydoğan Kaya ise, “10 zirve, 10 zirve kutusu” projesinde Patika Doğa Sporları Topluluğu ile birlikte hareket ettiklerini söyledi. Dağcılığın önemli bir spor olduğunu ifade eden Kaya, “Tabi ki UMKE açısında da önem arz eden bir durum. Yaz, kış demeden hasta vakalarına çıkıyoruz. Bu bazen böyle zorlu dağlarda da oluyor. Biz bölge olarak hareket ediyoruz. Açılım sürecinde biz sadece Van’da ki dağlarda değil, Hakkari, Ağrı ve Bitlis’teki dağlarda da hep beraber tırmanmalıyız. Bunu anlatabilmenin tek yolu da insanlara buraların güvenli olduğunu göstermektir. Bu süreçten sonra çokta etkili olacağını düşünüyoruz. Biz 10 zirveye tırmanacağız. Bu 10 zirve tamamen halka açık ve herkesin katılabileceği tırmanışlar. Bizde hem medikal destek olarak hem de bu projeye dahi olarak programı gerçekleştirip 10 zirvenin tamamını sonlandırdıktan sonra, diğer çıkamadığımız bölgemizdeki illerde bu faaliyetleri gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.


Grup, kuyu yerleştirdikten sora zirveden ayrıldı. Proje kapsamında, Büyük Erek, Küçük Erek, Başek, Keçikıran, Artos, Nemrut, Alacabük ve kevenli dağlarına kutu dikecekler.

Editör: Wan Haber