Türkiye’nin en önemli işadamları arasında gösterilen Vanlı işadamları Fettah Tamince, Ethem Sancak, Haşmet Bedi Kürüm, Seyithan İzsiz İstanbul’da önemli projelere imza atarken bugüne kadar doğdukları Van’a istihdama yönelik herhangi bir yatırımları olmadı.

İstanbul’da vergi sıralamasına giren Vanlı işadamları Fettah Tamince ve Ethem Sancak Türkiye’nin en önemli ihalelerini aldı. Haliç Port ihalesini alan Tamince, çılgın proje adı ile anılan projesine yakında başlıyor. Ayrıca Tamince, Rixoz Oteller zinciri ile yurt içinde ve yurt dışında 30’'a yakın oteli bulunuyor. Medical Park Hastaneleri ortaklarından İşadamı Ethem Sancak ise BMC’yi aldıktan sonra Özlem Eti’de bünyesine koydu. Sancak, son olarak SKY 360 ve Akşam Gazetesi’nde holdingin bünyesine kattı. Erciş’li olan Haşmet Bedii Kürüm ise, demir çelikte adeta bir marka. Yurt içinde ve yurt dışında demir çelik fabrikaları mevcut. Bir dönem Beşiktaş Futbol Takımında yöneticilik yapan Kürüm, Erciş’te kendi annesinin adına bir okul yaptırdı. Bir diğer işadamı ise Seyithan İzsiz. İşadamı ve siyasetçi olan İzsiz genç yaşına rağmen önemli projelere imza attı. 

vanli-is-adamalri.jpg

FETTAH TAMİNCE: 1972 Van Çaldıran doğumlu olan Tamince, başarı hikâyesine Antalya’da başladı. Yarım kalan 40 villalık projeye ortak olan ve projeyi tamamladıktan sonra yine inşası yarım kalan bir oteli satın alarak ticaret hayatına atılmayı başardı. Fettah Tamince’nin sahibi olduğu şirketlerin faaliyet ve yatırım alanları bugün, turizm, otel yatırımları ve işletmeciliği, inşaat, enerji, gayrimenkul, medya ve eğitim gibi çeşitli sektörleri kapsıyor.11’i Türkiye’de, 3’ü Kazakistan’da, Ukrayna, Libya, İsviçre, Mısır, Birleşik Arap Emirlik’lerinde 2 ve Hırvatistan’da 1’er tane olmak üzere toplam 21 otel işletiyor. Haliçport projesini 24 Temmuz'da KDV hariç 1,3 milyar dolarlık ihaleyi kazanan Tamince, geçtiğimiz hafta Star televizyonun yüzde 50 lik hissesini aldı. 

ETHEM SANCAK: Bir ilaç firmasında memur olarak çalışan Sancak o dönemlerde Van’da toptan gıda ve manifatura işi yapan ailesini ikna ederek İstanbul’a yerleşti. 12 kardeşi ile beraber ilaç sektöründe gün gittikçe büyüyen holdingden 2001 yılında ayrıldı. Yola tek başına mücadele ile devam eden Medical Park Hastanelerinde ki hisselerini kardeşlerine devir etti.Ethem Sancak’a ait 11 şirket bulunuyor. Halen Hedef Ecza Deposu'nun 2001 yılında Alliance Boots ile ortaklık kurması sonucu kurulan Hedef Alliance Holding yönetim kurulu başkanıdır. BMC ve Özlem Et yine Sancak’a bağlı holdingin bünyesinde. 

HAŞMET BEDİ KÜRÜM:1960 Van Erciş doğumludur. Kürüm Holding'in en büyük hissedarı ve Yönetim Kurulu Başkanı olan Haşmet Bedii Kürüm, profesyonel yaşamına 1970’lerde demir-çelik ürünleri pazarlama faaliyetleriyle başladı. 1995 yılında sanayide ilk adımını atarak imalat sektörüne yönelmiştir. Arnavutluk ve Kosova'da önemli yatırımlara imza atan Haşmet Bedii Kürüm, demir çelik sektörünün önemli isimlerinden biri. 

SEYİTHAN İZSİZ: 1976 Van Çatak doğumlu. 1992 yılında başladığı iş hayatında Pizza Hut Restaurant müdürlüğü ve Domino’s ta bölge müdürlüğü vazifelerinde bulundu.1999 yılında kardeşleri ile birlikte kendi şirketlerini kurdu. (Delta Şirketler Grubu) bünyesinde iç mimari, nakliyat, inşaat, Gayrimenkul danışmanlığı alanları bulunan şirketleri bugün 82 satış ofisi 4 showroom, 2 imalat noktası ile Residence projeleri 88 ayrı noktada hizmet veriyor. Sektöründe T.B.M.M dergisi tarafından 2 yıl üst üste yılın kurumu seçilmiş ve tüketici gazetesi tarafından 2007 yılının Tüketici ödülüne layık görülmüştür.Siyasete atılan İzsiz son yerel seçimlerde Ak Parti İstanbul Beylükdüzü ilçesinde belediye meclis üyesi oldu. 12 yılda 62 bin 700 konut satışını gerçekleştirdi. Bugün itibariyle 100 ayrı yerde faaliyet alanı bulunan 13 şirketi olan ve 2000 bin çalışanı bulunan bir holdingi yönetiyor. (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber