Son zamanlarda bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı bölge insanı ekonomik anlamda birçok fırsatı değerlendiremiyor. Çözüm süreci ile birlikte bölgede bir bir dev projeler açıklayan büyük şirketler proje aşamasında olan yatırımlarını ya iptal etti ya da bekletme kararı aldı. Daha önce Van’da büyük alışveriş merkezi inşaa edeceğini açıklayan 3 büyük şirketten Global Holding Van AVM projesini bitirerek hizmete sunarken Rönesans Holding ve Mafe Gruop Van için inşa etmeyi düşündüğü projeleri iptal etme kararı aldı. 2015 yılında avm için yer bakan şirketler, Et Balık Kurumu, Karayolları arsası ve Erciş yolunda arsa bakmış yapılan girişimler sonuç vermemişti. Mafe Gruop tarafından inşa edilmesi düşünülen Novada Alışveriş Merkezi 43 bini kapalı toplamda 81 bin metrekare alan üzerinde ve 4 kat şeklinde tasarlanmıştı. Konu ile ilgili görüş almak istediğimiz şirket yetkilileri projenin iptali ile ilgili herhangi bir açıklama yapmazken projenin tamamından vazgeçildiği bilgisine ulaşıldı. Daha önce Rönesans Holding, 2015 yılında Van’da yapmayı planladığı alışveriş merkezi projesini bekletme kararı aldı. Yaklaşık 100 milyon dolara mal olacak projenin bekletilmesi kararı ile ilgili firmadan herhangi bir açıklama yapılmazken yaşanan çatışmalı sürecin bekletme kararında etkili olduğu belirtiliyor. Türkiye’deki alışveriş merkezi yatırımlarını hızlandıran 2,6 milyar dolar ciroyla dünya müteahhitler sıralamasında 53’üncü olan Rönesans Holding, Türkiye’deki alışveriş merkezi yatırımları arasında yer alan yatırımını bekletmeye aldı.

Şu ana kadar birçok ülkede ve Türkiye’de AVM yapan şirket, Van’da da 84 bin metrekare alan üzerinde bir AVM yapmayı planlıyordu. Bu yatırım için 100 milyon dolar bütçe ayırdıklarını belirten Rönesans Holding’in patronu Erman Ilıcak, projeye 2015’te başlayacaklarını söylemişti. Türkiye’nin yurtdışı müteahhitlik alanında okul gibi görülen firmalarından Enka’da yetişen Erman Ilıcak’ın kurduğu Rönesans Holding, alışveriş merkezi (AVM) yatırımlarında gözünü Anadolu’ya çevirdi. Optimum, Kozzy ve Piazza markaları altında toplam sekiz AVM yatırımı bulunan Holding, 2015 ve sonrasında Van başta olmak üzere Antalya, Konya ve Bursa’ya da açılmayı planlıyordu. Daha önce Ekonomist Dergisi’ne açıklama yapan Rönesans Holding Başkanı Erman Ilıcak, burası için yatırım konusunda proje çalışmasının sürdüğünü ve uygun arsa arayışının devam ettiğini belirtmişti.

2015 yılında bu projeye başlamak istediklerini anlatan Erman Ilıcak, 100 milyon dolarlık bir yatırım olacağını dile getirmişti. Ilıcak, 1 milyonu aşan nüfusuyla önemli bir potansiyeli olduğunu belirtmiş “Malatya, Adana ve Ankara’dan Urfa’ya kadar gittik. Şimdiki hedefimiz ise Anadolu’daki AVM yatırımlarımızı artırmak. Van’daki proje sadece AVM olmayacak, sosyal donatıları güçlü bir yaşam alanı olacak” şeklinde ifadeler kullanmıştı. (Van Ekonomist)

Editör: Wan Haber