Van Büyükşehir Belediyesi Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Hakkari, Şırnak ve diğer illerden göç eden ailelerle bir anket çalışması yaptı.

Yapılan ankette önemli sonuçlar ortaya çıkarken, yaşanan çatışmalı sürecin göç eden aileler üzerinde yaşattığı psikolojik travma gözler önüne serildi. Büyükşehir tarafından yapılan anket sonuçlarına göre ailelerin büyük çoğunluğunun göç etmeden ev sahibi aileler olduğu tespit edilirken, zorunlu göç nedeniyle Van’a gelen ailelerin yüzde 90’nın kiracı olarak kentte kaldıkları tespit edildi. Yine anketin en önemli sonuçlarından bir diğeri de yaşanan çatışmalı ortamın çocuklar ve aileler üzerindeki travması oldu.

Göç eden aileler 3 aşamada tespit edildi

Büyükşehir Belediyesi ve diğer ilçe belediyelerinin katılımı ile hayata geçirilen ‘Koordinasyon Birimi’ çalışmalarını birbirini takip eden üç aşamaya dayandırdı. Birinci aşamada Van iline göç eden aileler tespit eden koordinasyon, yine göç eden ailelere yönelik hane incelemeleri yaparak, ailelerin temel ihtiyaçları karşıladı. İkinci aşamada ise ailelere yönelik anket çalışmalarını yapan koordinasyon, son aşamada ise anketlerden elde edilen bilgiler doğrultusunda, elde edilen bulgular birleştirilerek, ailelerin sorunları tespit edilmesi ve bu sorunların çözümüne yönelik etkili çözüm önerileri bulunmasını hedefledi.

‘Göç eden ailelerin yüzde 90’ı kiracı durumda’ 

Yapılan anket uygulaması kapsamında görüşülen ailelerin göç etmeden  yüzde 80,3’ü Hakkâri, yüzde 14,3’ü Şırnak ve yüzde 5,4’ü diğer şehirlerde ikamet ettikleri tespit edildi. Konut ve barınma ile ilgili elde edilen sonuçlara göre göç eden ailelerin göç etmeden önce yüzde 26,0’nın kira, yüzde 69,3’ü ev sahibi ve geriye kalan ailelerin yüzde 4,8’i kira ödemeden bir konutta kaldıkları ortaya çıkarken,  ailelerin Van’ a göç ettikten sonra yüzde 90,7’si kira, yüzde 0,2’si ev sahibi ve yüzde 8,7’si kira ödemeden bir konutta ikamet ettikleri tespit edildi. Anket sonuçlarına göre Van iline göç eden ailelerin yaklaşık %75’i aynı konutta 2 ve üstü aile kalmaktadır.

‘Ailelerin yüzde 70’i yeşil kartlı, yüzde 10’u ise sosyal güvencesi yok’

Sağlık ile ilgili elde edilen anket sonuçlarına göre ise ailelerin; yüzde 69,9’ü yeşil kart, yüzde 6,9’u bağ-kur, yüzde 12,8’i SSK, yüzde 0,9’u emekli sandığı kaydının olduğu ve yüzde9,6’sının ise her hangi bir sağlık güvencesinin olmadığı bilgisi elde edilmiştir. Ailelerin yüzde 16,4’ü ailede engelli birey ya da bireyler olduğunu belirtirken, ailelerin yüzde 83,6’sı ailede engelli birey ya da bireylerin olmadığını belirtmişlerdir. Ailelerde bulunan engelli bireylerin sadece yüzde 51,9’u engelli maaşı ve yüzde 23,1’i bakıcı maaşı alabilmektedir.

‘Çatışmalı süreç büyük travmaya neden oldu’

Yapılan anketin en önemli sonuçlarından bir diğeri ise yaşanan çatışmalı süecin aileler üzerindeki etkisi oldu. Yaşanan çatışmalı süreçten dolayı çocuk ve ailelerin büyük bir travma yaşadıkları tespit edilirken, anket sonucuna göre, çocuk ve ailelerin yüzde 35,2’inde davranış bozukluğu, yüzde 23,5’inde uyku bozukluğu, yüzde 7,0’ı iştahsızlık, yüzde 14,9’u içe kapanma, yüzde 19,3’ü seslere karşı aşırı hassasiyet, yüzde 2,8’i sık sık şiddete başvurma gibi sorunlar yaşadıkları tespit edildi. 

Habervantv

Editör: Wan Haber