Başta alışveriş merkezleri ve mağazalar olmak üzere cadde ve sokaklarda büyük yoğunluğun yaşanmasına neden olan İranlı turistler, yaptıkları alışverişle kentteki esnafın yüzünü güldürüyor. Ramazan Bayramı’nda yaklaşık olarak 20 bin İranlı turistin Van’ı tercih ettiğini hatırlatan Kültür ve Turizm İl Müdürü Muzaffer Aktuğ, Kurban Bayramı için bu sayının artmasını beklediklerini söyledi. Aktuğ, “Kurban Bayramı’nda gelecek olan İranlı turist sayısı çok daha fazla olmalı, sebebine gelince Ramazan Bayramı sonrasında sektörden arkadaşlarımız İran’ın tüm kentlerine giderek, bayramı Van’da geçirebilmeleri anlamında bayağı uğraş verdiler. Tur operatörleri ve acentelerimiz İran’a gittiler. Zannediyorum bu bayram biraz daha yoğun geçecek. Biraz daha memnun edici olacak” dedi.

“Kentin ekonomisini ayakta tutuyor”
Gelecek olan turistlerin ağırlanması noktasında her türlü hazırlıkların yapıldığını aktaran Aktuğ, işletme sahipleri ve esnafa uyarılarda bulunarak, “Gerek sektör bazında gerekse işletmeler bazında her türlü hazırlıklarımızı yaptık. Mesele Van’a gelecek olan turistleri mümkün olduğu kadar burada tutabilmektir. Tabi bunun için de bayramın birinci gününden itibaren burada olacak olan İranlı misafirlerimizin memnun kalmaları açısından işletmelerimize ve esnafımıza çok iş düşmektedir. Onlardan ellerinden geleni yapmalarını istiyoruz. İlimiz şu anda İran’dan gelen turistler sayesinde gerek ekonomik gerekse ticari anlamda ve özellikle de turizm noktasında ayakta durabilen şehirlerden biridir. Şu ortamda kentin ticaretini ve ekonomisini ayakta tutan tek sektör İranlı turistlerdir diyebiliriz. Onun için bunun kıymeti bilinmelidir” şeklinde konuştu.

“Üç dilde ilin turizm haritasını oluşturduk”
Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü olarak gelecek olan turistlerin ili tanımaları adına üç dilde turizm haritası hazırladıklarını anımsan Aktuğ, “Gelecek olan misafirlerimizin ilimizi daha yakinen tanımaları adına Vangüzel.com sitemize üç dilde Van turizm haritası bıraktık. Bu haritamız Türkçe, İngilizce ve Farsça’dır. İranlılara hizmet anlamında bu şekilde düzenledik. Yine üç dilde ilimizin doğasını, kültürünü ve tarihini en iyi şekilde yansıtabilecek olan bir turizm rehberi oluşturduk. Bunu da İranlı turistlerimize sizlerin de aracılığıyla duyurmuş olalım. Buradan Van halkına, Van esnafına ve tüccarına tavsiyemiz, gelecek olan misafirlerimiz en iyi şekilde memnun edecek davranışları sergilemeleridir. Şimdiden hemşehrilerimizin ve misafirlerimizin Kurban Bayramı’nı tebrik ediyorum” diye konuştu.

Royal Berk Hotel İşletmecisi Sefer Bayram ise, işletme olarak odalarını gözden geçirdiklerini ifade ederek, “Bizler de diğer işletmeler gibi hazırlıklarımızı tamamladık. Daha önceki bayramlarda olduğu gibi bu bayramda da yoğun bir talep var. Bizler de hazırlıklarımızı tamamladık. Eksiklerimizi tamamladık, misafirlerimizi bekliyoruz. Şimdiden tur rehberleri rezervasyon yaptırmaktadırlar” dedi.

“Şimdiden oteller yüzde 80 doluluk oranına ulaştı”
İranlı turistlerin erken geldiğini ifade eden Bayram, “Van’a bayram biraz erken geldi diyebiliriz. Çünkü ülkemizde olduğu gibi İran’da da bayramdan hemen sonra okullar açılacak. O yüzden özellikle çocuklu aileler şu an ilimizde bulunmaktadırlar. Otellerimizin şu anda bile doluluk oranı yüzde 80’lerdedir. Esnafımız açısından bayram erken geldi. Bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Bayrama ise daha büyük bir yoğunluk bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

“Tur rehberleri bayram için ön araştırma yapıyor”
Ön araştırma ve rezervasyon işlemleri için önden gelen İranlı tur rehberi Jalil Abbasi ise, yaklaşık olarak 7 yıldır Türkiye’ye turist taşıdıklarını ve özellikle Van’ı sıkça tercih ettiklerini ifade ederek, “Ben İran’ın Tebriz şehrinden geldim. Acentem var. 24 yıldır turizm sektöründeyim. Daha önce Antalya’da çalışıyordum. Şimdilerde ise Van’a turist getiriyorum. Van halkı çok iyidir. Vize ve kapıda kısmen sorun yaşıyoruz. Bunun hal olmasını istiyoruz. Burada rezervasyon yaptırmaya ve ön araştırma yapmaya geldim. İnşallah Kurban Bayramı’nda 5-6 araba geleceğiz ve bayramımızı geçireceğiz. İşletmelerden bizlere yardımcı olmalarını istiyoruz. Geldiğimiz gibi güzel bir şekilde Tebriz ve İran’a dönmek istiyoruz” diye konuştu. (Prestij Gazetesi)

Editör: Wan Haber