Konuyla ilgili bir açıklamada bulunan İl Milli Eğitim Müdürü Kırekin, iki hafta önce başlayan yarıyıl tatilinin sona erdiğini belirterek, öğretmen ve öğrencilerin zorlu bir yarıyıla başladıklarını söyledi. İkinci dönemin Van ve ülke eğitimine hayırlar getirmesini temenni eden Kırekin, öğrencilere başarılar, öğretmenlere de üstün gayretler diledi. Birinci dönemde çok sayıda öğretmen sirkülasyonu gerçekleştiğini ifade eden Kırekin, Van genelinde 3 bin 500 civarında öğretmen açıklarının olduğunu kaydetti. Norm kadroları 17 bin iken, 13 bin 400 civarında öğretmenle çalıştıklarını dile getiren Kırekin, “2 bin 450 ücretli öğretmen ile bu açığımız kapattık. Ücretli öğretmenlerimiz hemen hemen bütün ilçelerde görevlerinin başında bulundular. 15 tatilde Türkiye genelinde 15 bin öğretmen atayan Milli Eğitim Bakanlığı, 183’ü sınıf öğretmeni, 100’ü okul öncesi ve gerisi bütün branşlardan olmak üzere bin 400 öğretmeni ilimize atadı. Bugün itibariyle görevleri başına gelen öğretmenlerimiz oldu. İnşallah hafta içerisinde bütün öğretmenlerimizi görevleri başında bekliyoruz. Ayrıca 15 tatilde, özürden 400 öğretmenimiz ilimizden ayrılmıştı. Bu öğretmenlerimizden 50’si geldi. Dolayısıyla mevcut olan 3 bin 500 öğretmen açığımız 2 bin 500’e düştü. Bu açığı da görevlendirmiş olduğumuz ücretli öğretmenlerle kapatmış durumdayız” şeklinde konuştu.


Açıklamalarında ilin eğitim düzeyine de değinen Kırekin, “Türkiye ortalaması ile Van’ın ortalaması değerlendirildiğinde, Türkiye ortalamasına yakın olan merkezi ilçelerimiz olduğu gibi, Türkiye ortalamasının altında olan ilçelerimiz de bulunmaktadır. Örneğin Başkale, Bahçesaray ve Saray gibi gelişmişlik düzeyi düşük olan ilçelerin ortalamaları Türkiye ortalamalarının çok altındadır. Ancak temel eğitimden orta öğretime geçiş sistemine dayalı sınavlardaki birinci dönem ortalamaları, geçen seneki ortalamadan daha yüksek. Biz son dört yılın ortalamalarını karşılaştırdığımızda, depremden önceki ortalamamız Türkiye ortalamasına yakın iken; depremle birlikte başarımız Türkiye ortalamasının epey altına düştü. Geçen sene ve bu sene depremden önceki döneme doğru bir yükseliş var. Biz bunun depreme dayalı inişlerin olduğuna inandığımızı teyit ettirdik. Bugünden itibaren eylem planı hazırlayarak, eğitimin nasıl kaliteli hale gelebileceği üzerinde çarşamba günü ilçe müdürleri ile bir toplantı yapacağız” diye konuştu.


Kentteki sendikaların, Van’ın eğitim düzeyinin düşük olmasında özellikle öğretmen sirkülâsyonundan kaynaklandığı sözlerine de açıklık getiren Kırekin, “Sendikaların bu görüşleri, makul ve doğrudur. Elbette öğretmen açığı olan yerlerin eğitim düzeyi ile öğretmen açığı olmayan yerlerin düzeyi aynı olamaz. Öğretmenlerin bölgede tutulma sürelerinin uzaması için bakanlığın bir politika geliştirmesi lazım. Biz de öğretmenlerin buradan hemen ayrılmasını arzu etmiyoruz, ama öğretmenlerimizin sadece Van’ımızda değil, birçok illerimizde de sürekli yer değişikliği talepleri tabi ki eğitimi olumsuz yönde etkilemektedir” dedi.

Editör: Wan Haber