Toplantıya, AK Parti Milletvekili Fatih Çiftci, Erciş Belediye Başkanı Zülfikar Arapoğlu, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Arvas, AK Parti Erciş ilçe Başkanı Mürsel Göral, Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altun, Erciş Şube Başkanı Bilal Hamuryen, İŞKUR elamanları ile AK Parti Erciş ilçe Teşkilatı üyeleri katıldı. 


Toplantının açılış konuşmasını Van Yararına Çalışma Derneği Başkanı Ethem Altun yaptı. Ardından söz alan AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, 2011 yılında Van ve Erciş’te meydana gelen deprem sonrasında hükümet olarak yapılanları anlattı. Van ve bölgenin kanayan yarasının işsizlik olduğunu da anlatan Aras, “Bir çok sanayinin geliştiği ilerde çalışacak elaman sıkıntısı çekilmesine rağmen, Van’da büyük bir işsizlik vardır. Sanayicileri ve bölgenin iş adamlarını Van’a yatırım yapmaya davet ediyorum. Türkiye’de işsizlik tek haneler inmesine rağmen bölgemize maalesef halen çift hanedir. Bu şu demektir; Demek ki hallen burada ciddi bir problem vardır. Bunun giderilmesi için başta Genel Başkanımız, Başbakanımız, Çalışma ve Sosyal Bakanımız, milletvekillerimizin marifetiyle hiç bir ile ayrılmayan, yapılmayan ayrıcalık Van’a yapıldı. Diğer illerde toplum yararına çalışanların sayısın İstanbul dahil 3 bini görmemekte. Oysa Van’da 7 bin 200 kişi çalışmakta. Yaşamış olduğumuz deprem felaketinden dolayı ister yurt dışında, ister yurt içinde siyasi düşüncesi ne olursa olsun bize insan olup ta yardım elini uzatan herkese Erciş’ten selam gönderiyoruz ve kendilerine teşekkür ediyoruz.


Bu depremler içerisinde bence en manidarı çok büyük projeler yapıldı, güzel şeyler yapıldı. Şu anda karşı karşıya olduğumuz tabloda bizi en fazla duygulandıran, en fazla bizi siyasetten heyecanlandıran, en fazla kamuoyunda kendimizi ifade etme olasılığı tanıtan bu işsiz kardeşlerime böyle bir iş istihdamı bulmaktı.


Allahın izniyle dün uğraştığımız gibi yarın da bütün gücümüzle bütün kaynaklarımızla sizin için performans sergileyeceğimiz, sizin için uğraşacağımızı gecemizi gündüzümüze katacağımıza dair sizlere söz veriyoruz” dedi.


AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci de yaptığı konuşmada, depremin yılı dolmadan Erciş’e 4 bin 880 adet konut yapıldığını belirterek, “544 tane de deprem öncesi temeli atılan TOKİ konutları yapıldı, hepsi tamamlandı. Köylerimizde 3 bine yakın hak sahipliği oluştu ve bunların yapımı da çok hızlı bir şekilde tamamlandı. 3 bin 100 kardeşimiz hak sahibi olan hemşerimiz konutlarına yerleşti. Geri kalan konutlarda önümüzdeki günlerde çıkartılacak yeni bir kanun çerçevesinde kiracı olan kardeşlerimize depremzede şartlarında verilecektir. Yine o bölgede 8 adet 32 derslikli okul yapıldı. 6 adet cami, 5 adet alışveriş merkezi yapıldı.Bu yapılanların hiç birisi yapılmamış gibi ifade edilmeğe çalışıldı. Depremin birinci günü Sayın Başbakanımız kriz masasında Erciş için ne ön görüldüyse bir misli artırıldı.Eğitimde çok önemli yatırımlar yaptık. Milli Eğitim Bakanımız ile Valimizle görüştüm. Cumhuriyet, Yahya Kemal Beyatlı,19 Mayıs, Mehmet Akif Ersoy ilköğretim okulları ayrıca Fen Lisesi bu yıl içinde bitirilerek Ercişli hemşehrilerimizin, çocuklarımızın hizmetine sunulacaktır. Şehir merkezinde eskiden orta öğretim pansiyonu söz konusu değildi. Biz deprem süreci içersinde bu yıl 4 tane orta öğretim pansiyonu yaptık bu şehre. Yüksek öğretimde eskiden burada yurt yoktu. Geçmişte Sayın Bakanımız Hüseyin Çelik döneminde 2 adet yurt açıldı. 350 kişilik yurdumuz bir ay içerisinde bitirilecek. 600 kişilik yeni bir yurdumuzun da ihalesi yapıldı. Bu eğitim öğretim sezonunda Allah nasip ederse o da hizmete geçecek. Böylelikle Erciş bin 200 kişilik yüksek öğretim yurduna kavuşmuş olacak.


Şehir merkezindeki ulaşım için çok önemli yatırımlar yapıldı.Erciş şehir geçişinde 15 kilometre ilave yapacağız.15 kilometre Erciş Şeker Fabrikası’na kadar bölünmüş yol olacak. Köprülü kavşak yapacağız. Deliçay yolunu çift şerit geniş bir hale getireceğiz. Morgedik barajında bu yıl su tutacağız. Oradan hem yağmurlama kanalarını, sulama kanalarını yapacağız. 50 yıllık özlemimiz olan Erciş içme suyunu da Morgedik barajından karşılayacağız. Tümünün projeleri hazırlandı bitirilecek inşallah.


Sağlıkta çok önemli yatırımlar yaptık. Deprem öncesi 22-23 olan uzman hekim sayımız 64’e çıktı. Hekim sayımız 100’ü aştı. 5 tane yeni acil istasyonu yapıyoruz. Erciş Devlet Hastanemizin yarım kalan inşaatı feshedildi, 2013 yılı içinde 200 yataklı hastanemiz bitecek ve hastane açılışını birlikte yapacağız.
Şehir merkezindeki büyük camiyi arka tarafa taşıyacağız.Yeni bir büyük camii yapacağız.Van Yolu camisi ile Seyit Muhammet camisini Vakıflar Genel Müdürlüğü vasıtasıyla onarımlarını yapıyoruz ve bitireceğiz. Vakıflar Genel Müdürlüğüyle yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde Van il merkezindeki ve ilçe merkezindeki sıkıntısı olan tüm camilerin onarımına başladık. Erciş’te sıkıntısı olan tüm camileri bu yıl tamamlayacağız.


Erciş için yatırmaları bir bir sıralamaya koyduk. Yeni Emniyet Müdürlüğü binası yapıyoruz. Yeni Adliye Sarayı’nı hizmet açacağız.


Zaman zaman ne yaptınız diye soruyorlar. Herkes elini vicdanına koysun. Bu kadar kısa sürede bu devasa şehri kalkındıracak bu şehri il merkezi ayarına taşıyacak kamu binalarını daha güzel binaları Erciş’e kazandırdık. Bundan sonraki süreçte de inşallah bunlar aynen devam edecek.


Bu süreçte çok önemli tarımsal destekler verildi. İlimizde, ilçemizde sadece 66 Milyon TL yem desteği verildi. Bunun yüzde 66’sını Erciş aldı. istihdam konusunda da Erciş hep pozitif ayrımcılık gördü. Bugün ilçemizde İŞKUR vasıtasıyla çalışan personelin yüzde 40’ı Erciş’te, yüzde 60’ı da bütün Van’da çalışıyor. Ben bu bağlamda Başbakanımıza, Bakanlarımıza, il teşkilatıma sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Erciş her zaman AK Parti için önemlidir. Her zaman bunu hak ediyor, her zaman bize katkı veriyorlar. Bundan sonra da bu çalışmalar, bu katkılar devam edecek. SSK vergilerini 1 yıl daha erteledik, 2 yıl üst üste ertelenmiş oldu. Şoförlerin ödeyeceği bandolarını 2 yıl erteledik. Esnaf kefalet kredilerini faizsiz kredilerini erteledik. KOSGEB ve TOBB vasıtasıyla 50 milyon TL‘yi aşkın bir kredi kullandırdık.


Erciş’imiz geleceğe taşımak için çok önemli olan organize sanayi bölgesi. Organize sanayi yatırım programına alındı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın Çağrı Merkezi Erciş’e getirildi. 100’e yakın Ercişli kardeşimiz istihdam edildi. Bu hizmetler kendiliğinden gelmiyor.Erciş için ne yapsak azdır. Bu arada İŞKUR vasıtasıyla çalışan tüm kardeşlerimizin hakkını da sonuna kadar savunacağız” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından, İŞKUR çalışanlarına katkı ve desteklerinden ötürü AK Parti Van Milletvekili Fatih Çiftci, AK Parti Van İl Başkanı Abdullah Aras, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, AK Parti Erciş İlçe Başkanı Mürsel Göral ile Erciş İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü İsmail Yuca’ya teşekkür plaketleri takdim edildi. Van Yararına Çalışma Derneği 1. İstişare toplantısı daha sonra basına kapalı olarak devam etti.

Editör: Wan Haber