"Rojava devriminin" yıldönümünde Van ve Kızıltepe'de düzenlenen şölenlerde biraraya gelen on binler, "Rojava devrimini" selamladı. Rojava halkının devrimi gerçekleştirirken PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın demokratik, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü toplum paradigmasını esas aldığını dile getiren BDP Diyarbakır Milletvekilli Nursel Aydoğan, "Ne Esad'a dayandılar ne de uluslararası güçlere güvendiler. Kendi öz gücü ve halkına güvendiler. Örgütlendiler, üçüncü bir yolu ve çizgiyi denediler, kazandılar. Bu üçüncü yol ve çizgi, Sayın Öcalan'ın çizgisidir" dedi. 

Van Büyükşehir Belediyesi ve BDP Van İl Örgütü tarafından "Rojava devriminin" yıldönümü nedeniyle şölen düzenledi. Belediye Garajı'nda yapılan şölene polis tarafından oluşturulan 2 noktadan giriş yapan yurttaşlar, alanı doldururken polisin şölene gelen yurttaşları tek tek araması ve alan içerisine akrep tipi zırhlı araçları koyması yurttaşların tepkisine neden oldu. Yurttaşlar ile polis arasında yaşanan kısa süreli tartışmanın ardından polis zırhlı araçları alan içerisinden çıkardı. On binlerce kişinin katıldığı şölene, BDP Van Milletvekili Özdal Üçer, Van İl Örgütü Eş Başkanları, BDP'li bölge belediye başkanları ile kentteki sivil toplum örgütü temsilcileri de katıldı. Alanda kurulan sahneye, "Em salvegere yekemîn a şoreşa Rojavayê silav dikin", "Em şoreşa Rojava bi şoreşgerî û bi nêrînek hunêrî silav dikin" ve BDP Van Gençlik Meclisi tarafından hazırlanan "Demokratik kurtuluş ve özgür yaşam şiarıyla Rojava devrimini selamlıyoruz" pankartları asıldı. Şölene katılan on binler sık sık "Bijî Rojava", Bijî YPG", "Bijî Serok Apo", "Bê Serok jiyan nabe", "Kürdistan faşizme mezar olacak", "Şehît namirin" ve "Gençlik Apo'nun fedaisidir" sloganlarını attı. Sarı, kırmızı, yeşil flamaların taşındığı şölende, PKK bayrağı da açıldı. 

Ramazan ayı dolayısıyla yenilen iftar yemeğinden sonra demokrasi mücadelesinde yaşamlarını yitirenlerin anısına bulunulan saygı duruşunun ardından başlanan şölende, Nuda Kültür Merkezi sanatçılarından Hozan Zana sahne aldı. Seslendirdiği Beritan şarkısı ile alanda bulanan kitleye duygulu anlar yaşatan Hozan Zana, programın akışında seslendirdiği hareketli şarkılara da kitlenin de eşlik etmesiyle alanda bir anda coşku seli yaşattı. 

'Rojava devrimin mimarı Sayın Öcalan'a bin selam'

Zana'dan sonra konuşma yapan BDP Van İl Örgütü Eş Başkanı Musa İtah, "Xebat Derîk şahsında Rojava devriminde yaşamını yitirenleri saygıyla anıyor ve önlerinde saygıyla eğiliyoruz. Rojava devriminden bahsederken bu devrimin mimarı ve Kürdistan'daki devrimin mimarı Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ı da unutmamak gerekiyor. Kürt halkının özgürlüğü için yaklaşık 15 yıldır, İmralı cezaevinde eşine ender rastlanan bir direniş sergileyen Önder Apo'yu buradan selamlıyoruz. Rojava devrimi ile Kürdistan'ın bir parçasının daha özgürlüğüne kavuşması bizim için onur ve gurur vericidir. Biz de Rojava halkının her zaman yanında ve arkasındayız" dedi. Konuşması sık sık "Bijî Serok Apo" ve "Kürdistan faşizme mezar olacak" sloganları ile kesilen İtah, "Kürdistan'ın 4 parçasındaki Kürtlerin artık birlik olma zamanıdır. Eğer biz birlik olmazsak Cigerxwin'in de bizlere öğrettiği gibi tek tek kaybederiz. Önder Apo'nun sağlık koşullarını düzeltmesi ve ardından müzakerenin eşit koşullarda yürümesi için Kürt Halk Önderi Sayın Abdullah Öcalan'ı serbest bırakmalıdır. Eğer hükümet adım atmazsa biz de Kuzey'deki Kürt halkı olarak Rojava halkı gibi kendi özgürlüğümüzü kendimiz alabilecek güçteyiz" diyerek, konuşmasını "Bijî Rojava" ve "Bijî gele Kurdistan" sloganı ile sonlandırdı.

Üçer: Artık sıra Kuzey Kürdistan'da

İtah'ın ardından Mezopotamya Kültür Merkezi sanatçılarından Hozan Şirin sahne aldı. Daha sonra Van Büyükşehir Belediye Başkanı Bekir Kaya ve BDP Van Milletvekili Özdal Üçer sahneye çıkarak, halkı selamladı. Üçer yaptığı konuşmada, Rojava devrimini selamlayarak, her Kürt'ün Rojava devrimine güç ve destek vermesi gerektiğini kaydetti. Üçer, "Kürdistan Ortadoğu'da en kadim toprakların başında gelir. Bundan dolayı emperyalist ve faşist güçler Kürdistan'ı 4 parçaya böldüler. Ama Kürdistan'daki Kürtlerin kalbinde asla bu parçalamayı gerçekleştiremediler. Görüldüğü gibi Kürdistan parça parça kendi özgürlüğünü alıyor. Artık sıra Kuzey Kürdistan'da. Şimdiye kadar Kürdistan'ın özgür olmasını ve kendi kendisini yönetmesini faşist ve statükocu güçler istemedi. Bundan dolayı yıllardan beri dönem dönem Kürtleri katliamlardan geçirdiler. Ama Önder Apo, gerilla, zindan direnişçilerimiz ve Kürt özgürlük mücadelesi buna dur dedi ve verilen mücadeleye karşı kimse duramadı. Biz Önder Apo, gerilla ve zindan direnişçilerimizin sonuna kadar arkasındayız" diye konuştu. 

Yapılan konuşmaların ardından sanatçı Yunus Agirî sahne alırken, ardından sanatçı Heme Hecî sahne alarak alanda bulunan on binlere coşkulu anlar yaşattı. Program sonunda alandan ayrılan kitle alanın etrafını kuşatan polislere tepki gösterirken, kalabalık bir grup sloganlar eşliğinde Sanat Sokağı'na kadar yürüdü.

KIZILTEPE 

BDP Kızıltepe İlçe Örgütü de, "Rojava devrimi"nin birinci yıldönümü nedeniyle Özgürlük Meydanı'nda şölen düzenledi. Şölene, binlerce yurttaşın yanı sıra BDP Diyarbakır Milletvekilli Nursel Aydoğan, PM üyeleri Ali Ürküt ile Fesih Özel, BDP Mardin İl Eş Başkanı Reşat Kaymaz, BDP Kızıltepe İlçe Başkanı Fettah Tekin, Barış Anneleri İnisiyatifi üyeleri, MKM, MEYADER, TUHAD-DER, KURDİ-DER, MAYA-DER, belediye meclis üyeleri, Nuda Kadın Merkezi, Memet Yalçın Etüt Merkezi çalışanları da katıldı. Saygı duruşu ile başlayan şölen alanına PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın posterleri ile PKK ve KCK bayrakları asıldı. Sık sık "Şehit namirin", "Bijî serok Apo" sloganlarının atıldığı şölende konuşan BDP Diyarbakır Milletvekilli Nursel Aydoğan, gençlik tarafından başlatılan direniş ile bugünlere geldiklerini belirterek, "Zulme karşı direnen, zulüm karşısında baş eğmeyen ama baş eğdiren gençliği, Amed'in sıcaklığıyla selamlıyorum. Rojava'daki Kürt özgürlük devriminin birinci yıl dönümünü selamlıyorum. Rojava devriminin şöyle bir özelliği var. Devrime 7'den 77'ye bütün Kürt halkı katıldı. Buradan Rojava'daki Kürt halkını da selamlıyorum. Rojava'daki devrimin önemli bir özelliği daha öncülerinin genç kadın yoldaşlardır. Rojava devrimin sadece Kürt halkının özgürlük devrimi değildir, aynı zaman da Kürt kadının da özgürlük devrimidir" dedi. 

'Kazanan Sayın Öcalan'ın çizgisidir'

Rojava'daki devrimin kolay gerçekleşmediğini aktaran Aydoğan, birçok gencin bu devrimde yaşamını yitirdiğini söyledi. "Rojava halkı bu devrimi gerçekleştirirken, Kürt halk önderi Sayın Öcalan'ın demokratik, ekolojik, cinsiyet özgürlükçü toplum paradigmasını esas aldı" diyen Aydoğan, şöyle devam etti: "Ne Esad'a dayandılar, ne de uluslararası güçlere güvendiler. Kendi öz gücü ve halkına güvendiler. Örgütlendiler, üçüncü bir yolu ve çizgiyi denediler, kazandılar. Bu üçüncü yol ve çizgi, Sayın Öcalan'ın çizgisidir. Rojava'da kim kazandı? Rojava'da halk kazandı. Rojava'da Sayın Öcalan'ın çizgisi kazandı. Şimdi bu noktaya gelmiş olan bir özgürlük devrimini karşı devrimciler, devrime inanmayanlar yok saymaya çalışıyorlar. Bu devrimi olmamış gibi ortadan kaldırmaya çalışıyorlar. Bunlardan biri de Türkiye'dir. AKP hükümetine seslenmek istiyoruz; Ortadoğu yeniden dizayn ediliyor. İşte Kürt halkının mücadelesi, Kürt halkının direnişi AKP hükümetini, devleti İmralı'da çözüm masasına, müzakere masasına oturttu. Sonuç almadan asla ve asla geri dönülmeyecektir. O çatışmalı günleri, her gün ölümlerin geldiği günleri yaşamayalım diyoruz. Hep birlikte bir daha o günleri yaşamama adına, mücadeleye devam, direnişe devam diyoruz."

Konuşmaların ardından şölen, MKM'ye bağlı müzik gruplarının söylediği şarkılar eşliğinde gecenin geç saatlerine kadar devam etti. DİHA

""

GÖRÜNTÜLER YAYINA HAZIRLANIYOR...

Editör: Wan Haber