VAN’DA KUTLU DOĞUM HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Van İl Müftülüğü tarafından Kutlu Doğum Haftası münasebetiyle bir panel düzenlendi. 

Urartu Oteli salonunda düzenlenen programa Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyeleri Prof. Dr. İsa Yüceer, Prof. Dr. Şakir Gözütok, Doç. Dr. Sahip Beroje, Yrd. Doç. Dr. Mehmet Keskin ve Yrd. Doç. Dr. Ramazan Özmen panelist olarak katıldı. Kur’an-ı Kerim tilaveti ile başlayan program, Van İl Müftü Yardımcısı Faruk Gürbüz’ün açılış konuşması ile devam etti. Daha sonra panelistler, Kutlu Doğum Haftasının ana teması olan “Hz. Peygamber ve İnsan Onuru”na dair tebliğlerini sundular. Panel, dinleyicilerin sorularının cevaplandırılması ile son buldu. Panelin ardından Grup İhlas tarafından ilahi dinletisi yapıldı.


ÇATAK’TA KUTLU DOĞUM KERMESİ

""

Van’ın Çatak Müftülüğü tarafından Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında mevcut Kur’an kurslarının ihtiyaçlarını karşılamak ve yeni açılacak kurslara gelir sağlamak amacıyla Kutlu Doğum Kermesi açıldı. 


Kur’an Kursu öğreticileri ve öğrencilerinin hazırladığı ürünler Merkez Camii Taziye Evinde satışa sunuldu. Her türlü gıda, çeyiz ve giyim ürünlerinin satışa sunulduğu kermesin açılışına Kaymakam Kerem Süleyman Yüksel, Belediye Başkanı Emin Babur, İlçe Jandarma Komutanı İrfan Cirit, İlçe Emniyet Amiri Mustafa Dedeman, daire amirleri, din görevlileri, vatandaşlar ve kursiyerler katıldı. Açılışını Kaymakam Kerem Süleyman Yüksel ve İlçe Müftüsü Muhammed Sadık Kılıç’ın yaptığı kermese vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. İlçe Müftüsü Kılıç, bu tür etkinliklerin vatandaşlar arasında birlik ve beraberliğe katkı sağlamakla beraber sosyal yardımlaşma ve dayanışma duygularını da artırdığını belirtti. Müftü Kılıç, “İlçemizde Kur’an kurslarımız yararına ilk defa gerçekleştirilen kermes etkinliğine vatandaşlarımızın ilgi ve teveccühü gerçekten takdire şayandır. İlçe Müftülüğü olarak düzenlediğimiz kermesten elde edilen geliri Kur’an kurslarımızın muhtelif ihtiyaçları ve önümüzdeki dönem açacağımız yeni Kur’an kurslarımızın giderleri için harcayacağız. Kermesin düzenlenmesinde emeği geçen tüm Kur’an Kursu Öğreticilerimize, kursiyerlerimize ve katkıda bulunan hayırsever vatandaşlarımıza teşekkür ediyorum" dedi.


 

ÖZALP'TA KUTLU DOĞUM HAFTASI ETKİNLİKLERİ 

""

 


Van’ın Özalp ilçesinde ‘Kutlu Doğum Haftası’ münasebetiyle İlçe Müftülüğü tarafından düzenlenen “Özalp Gençliği Hz. Peygamber’i Okuyor” kampanyası çerçevesinde liseler ve ortaokul öğrencileri arasında iki ayrı kategoride bilgi yarışmasının finali yapıldı. 


Yarışmanın finali öncesi bir konuşması yapan İlçe Müftüsü Muhammed Aydın, “Kültürel kimliğimizi yaşatabilmek ve geleceğimizi güzel bir şekilde inşa etmek için gençliğe yatırım yapmak zorundayız. Gençliğin ruhunu, işlenmeyen bir tarla gibi bırakırsak, orada ısırgan otları ve dikenler yetişir. Gerçekten gençlik bir çiçek gibidir, nadide hassas bir çiçek. Sevgiyle sulanmak, bilgiyle budanmak isteyen bir çiçektir. Yüreğimizde, gönlümüzde şöyle bir gençlik özlemi var. İlimle bezenmiş, irfan ile parlayan, faziletin timsali, volkan gibi kaynayan, Allah aşkı ile yanıp, Allah için çağlayan bir gençlik. Bu duygu ve düşünceler çerçevesinde Vaiz ve din görevlilerimizle yaptığımız istişare neticesinde böyle bir proje başlattık inşallah bunu geleneksel hale getireceğiz. Her yıl alacağımız 500 kitabı öğrencilerimize hediye edeceğiz. Daha sonra iki aşamalı bir yarışma yapacağız. Bu projemiz bu yıl yaptığımız formatta olacaktır” dedi.

 

Yarışmaya ilçe merkezinde bulunan 5 İlk ve Orta Öğretim Okullu ile 3 lise katılırken, İlk ve Orta Öğretim Okulları öğrencileri arasında kıyasıya bir yarışma oldu. İlk on sorunun ardından birinci belirlenemeyince yedek sorulara geçildi. Yine eşitlik bozulmayınca yarışmanın birincisi altın soru ile belirlendi. İlk ve Orta Öğretim Okulları arası Atatürk İlk ve Orta Öğretim Okulu’ndan Özer Deniz 1. olurken, aynı okuldan Semih Baş 2. oldu. 3’lüğü ise Yatılı İlköğretim Bölge Okulu’ndan ise Soner Yıldırımçakar aldı. Liseler arası yarışmada ise 1. Özalp Anadolu Lisesi’nden Mustafa Turanlı, 2. Ağabey Özbey Lisesi’nden Seyhan Mangü ve 3’lüğü ise İmam Hatip Lisesi’nden Zeynep Seven aldı. Dereceye giren öğrencilere ve okullarına ödülleri yarın yapılacak olan konferansta verilecek. 1’nciye tablet bilgisayar, 2’nciye kamera 3’ncüye ise çeyrek altın verileceği bildirildi.


 

ERCİŞ’TE KUTLU DOĞUM HAFTASI ETKİNLİKLERİ DEVAM EDİYOR

""

 

Van’ın Erciş ilçesinde ‘Kutlu Doğum Haftası’ etkinlikleri ara vermeden devam ediyor. 

Karataşlar mevkisinde bulunan Kardelen Düğün Salonu’nda düzenlenen bugünkü programa Erciş Kaymakamı Barboros Baran, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, Erciş İlçe Müftüsü Ziya Albayrak, AK Parti Erciş İlçe Başkanı Mürsel Göral, Türk Kızılayı Erciş Şube Başkanı Aydın Bayraktar, kamu kurum amirleri ile çok sayıda vatandaş katıldı. Program öncesi Erciş Kaymakamı Barboros Baran, Hazreti Muhammed (SAV) hayrına bir koç kurban etti. Burada konuşan Kaymakam Baran, Sultanlar Sultanı olan Peygamber efendimiz için kutlu doğumunun Türkiye’nin dört bir yanında kutlandığını belirtti. Kendilerinin de ilçede değişik etkinliklerle Peygamber efendimizi anlatmak ve insanların gönlüne yerleştirmek adına değişik etkinliklerde bulunduklarını anlatan Baran, “Biliyorsunuz bir barış sürecine girdik. Ülkemizde bugüne kadar kardeş kanları aktı. İnşallah Efendimizi referans gösterip O’nun adına kurban kestik. İnşallah bu süreç başarıyla sonuçlanır. Artık memleketimizde kardeş kanı dökülmez. Bu vesile ile ülkemizin, tüm İslam aleminin ‘Kutlu Doğum Haftası’nı tebrik ediyorum” dedi.


Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu da ‘Kutlu Doğum Haftası’nın önemine değinerek, “Burada Kaymakamlığımız, Müftülük ve Belediye olarak bizler ortak bir çalışma yaptık. Bu tür programlar Peygamberimizin sevgisini, muhabbetini anlamak adına O’nu tanımak adına çok önemli. Biz O’nu ne kadar iyi tanırsak biri birimizi daha çok seveceğiz. O’nu tanırsak akan kan duracak. O’nu tanırsak kardeşlik ve barış ortamı tesis edilecek. O’nu tanırsak ahlaken bizler kemale ulaşacağız. Çünkü O, rabbimizin de bildirdiği üzere alemlere rahmet olarak gönderilmiştir. Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamberimizi tanımak, tanımlamak anlatabilmek çok önemi. Bu tür etkinliklerinin ülkemize ve İslam alemine hayırlı olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.


Erciş Müftüsü Ziya Albayrak ta, hafta münasebetiyle ilçe müftülüğü olarak bir çok program düzenlendiklerini söyledi. Albayrak, programlarına katkı sağlayan İlçe Kaymakamımı, Belediye Başkanı ve emeği geçen herkese teşekkür etti.


Buradaki törenin ardından salon programına geçildi. Erciş Osman Gazi İlk ve Ortaokulu öğrencileri ile Arvas Cami Kuran kursu öğrencilerinin söylediği ilahilerin ardından, program Kuran tilavetiyle başladı.


Daha sonra söz alan Van İl Müftüsü Nimetullah Arvas, ‘Peygamber ve İnsan Onuru’ konulu bir konferans verdi. Arvas konuşmasında, Kuran ayetlerinden örnekler verdi. Peygamberimizin yaşadığı dönemi de anlatan Arvas, hadiste de belirtildiği üzere, ‘insanların en hayırlısı, insanlara yararlı olandır’. Günümüzde yıkık ve biçare nice gönüller, horlanıp itilenler, yalnızlığa terk edilenler, onuru ve haysiyeti zedelenenler, insanlığını yitirenler, Rahmet Elçisi’nin ilkeleriyle hayat bulmaya ne kadar da muhtaç. O’nun ümmeti olan bizler de, bu ilkeleri yaşama ve yaşatma konusundaki sorumluluğumuzu göz ardı etmeyelim. Yüce Rabbimiz, bizleri onun yolundan ayırmasın ve şefaatine nail eylesin” dedi.


Konuşmadan sonra Erciş Belediyesi davetlilere gül verirken, Türk Kızılayı Erciş Şubesi lokum, ilçe müftülüğü ise davetlilere etli pilav ikramında bulundu.

""

""

Editör: Wan Haber