Van Valisi Münir Karaloğlu, son 3 yılda Çaldıran ilçesindeki kırsal altyapı, eğitim, sağlık, sportif ve kültürel yatırımlara, devlet tarafından 90 milyon lira yatırım yapıldığını söyledi.
Türkiye Muhtarlar Derneği Çaldıran Şube Başkanı Adem Çınarbay'ın başkanlığında bir grup köy muhtarı, Van Valisi Münir Karaloğlu'nu ziyaret ederek köylerinde yaşanan sıkıntıları dile getirdi. Vali Alipaşa toplantı salonunda muhtarlarla bir araya gelen ve yaklaşık 1 saat süren toplantıda söz alan Dernek Başkanı Adem Çınarbay, daha önce ilettikleri ve birçok sorunu çözen Vali Karaloğlu'na teşekkür etti. Çınarbay'ın ve muhtarların dile getirdikleri sorunları tek tek not alan Karaloğlu, daha sonra Çaldıran ilçesine devletin yaptığı yatırımları anlattı.
"ÇALDIRANLILAR HER TÜRLÜ YATIRIMI HAK EDİYOR"
Çaldıran'ın Van'ın en önemli ilçelerinden bir olduğunu ifade eden Karaloğlu: "Köy yollarından içme sularına, eğitimden sağlığa, spordan kültürel ve sosyal hizmetlere kadar pek çok başlıkta yaklaşık 90 milyon liralık yatırım yapıldı. Çaldıran'da son üç yılda yapılan hizmet nerdeyse Cumhuriyet döneminde yapılan hizmet kadardır. Çaldıranlılar bunun daha fazlasını hak ediyor" dedi.
"ÖRNEK KÖY PROJESİNE DEVAM EDİLECEK"
Çaldıran'da geçen yıl başlattıkları örnek köy projesi uygulamasına bu yıl da devam edeceklerini belirten Karaloğlu, "Osmanlı ve Soğuksu köylerinin içine yaptığımız parke taşı döşeme çalışması güzel oldu. Aynı uygulamayı Kılavuz köyümüzde de yaptık. Beş yıl önce belki bu projeyi uygulayamazdık; çünkü köylerin öncelikli sorunları yol ve su idi. Bugün Allah'a hamd olsun köylerimizin nerdeyse yüzde yüzünün suyu var. Bundan sonra artık köylerimizin fantastik işlerine başladık, onu yapacağız. Van Büyükşehir Belediyesi oldu. Büyükşehir belediyesinin her köyümüzü de örnek köy yapacağını ümit ediyoruz" şeklinde konuştu.
"KAÇAK ELEKTRİK KUL HAKKIDIR"
Köylerdeki elektrik sorunun büyük oranda çözüldüğünü kaydeden Karaloğlu, lokal sorunların da yeni yapılacak yatırımlarla çözüleceğini bildirdi. Van'da en büyük sorunun kaçak elektrik olduğunun altını çizen Karaloğlu, bu konuda muhtarlara büyük görev düştüğünü hatırlattı. Van'ın elektrik altyapısı için 100 milyon Euro'nun üzerinde bir yatırımın yapıldığını kaydeden Karaloğlu, kaçak elektrik sorunun önüne geçilmemesi halinde sorunun artacağına kaydetti. Karaloğlu,"Bu bölgede, bu şehirde kaçak elektrik oranı düşmedikçe elektrik problemini kökünden çözmemiz mümkün değil. Herkes elektrik kesintisinden şikayet ediyor; ama hiç kimse de 'neden bu şehirde yüzde 60 oranında kaçak var' demiyor. Kaçak elektriğin bir kul hakkı olduğunu unutmamalıyız. İlin Valisi olarak kentimde yüzde 60 elektrik kaçağının olmasından rahatsız oluyorum. Benim muhtarımın da, vatandaşımın da rahatsız olması gerekir" ifadelerini kullandı.
"KAYMAKAMLAR ENAZ 3 YIL GÖREV YAPACAK"
Çaldıran'a bundan sonra gelecek olan kaymakamların hizmet süresinin, teklifleri üzerine İçişleri Bakanlığı tarafından değiştirildiğini kaydeden Karaloğlu, "Çaldıran ilçe mülki idarecileri açısından 6. sınıftı. İlçeye gelen kaymakam arkadaş istese de 2 seneden fazla kalamıyordu. Biz geçen yıl mevcut kaymakamımız en az üç yıl ve daha fazla kalabilsin diye ilçenin sınıfını değiştirdik" dedi.
"TRAFİK TESCİL BÜROSU AÇILACAK"
Çaldıran ilçesinin emniyet binasının tamamlanarak hizmete girdiğini bildiren Karaloğlu, şunları söyledi:
"Daha önce Van ve Erciş'e tescil işlemi için giden sürücüler artık gitmeyecek. Çünkü burada yakında Trafik Tescil Bürosu hizmet vermeye başlayacak. Muhtarların talebi üzerine köylerde yarım kalan taziye evlerinin bitirilmesi için yardımcı olunacağız. Son 2 yıldır SODES projelerinden Çaldıran'a pozitif bir ayrımcılık yapıldı."
Türkiye Muhtarlar Derneği Çaldıran Şube Başkanı Adem Çınarbay, ziyaret sonrası köylerin sorunlarını çözdüğü için Vali Münir Karaloğlu'na bir teşekkür plaketi verdi.
(Yİ-Y)

26.01.2013 14:04:37 TSI

Editör: Wan Haber