RTÜK, 16 Mart tarihinde Van TV'nin canlı yayına katılan HDP Milletvekili Bediha Özgökçe Ertan'ın "Kürtlere karşı soykırım ve katliam yapılıyor" sözlerini de ceza gerekçesi sayarak kanalımız Van TV'ye ceza verdi.  

Birçok muhalif kanala ceza 

RTÜK, PKK tarafından alıkonulan ve ailelerinin talebi üzerine durumlarının iyi olduğunu göstermek için 31 Aralık 2015 tarihinde yayınlanan askerlerin görüntülerini gerekçe göstererek, İMC'ye "Örgütü güçlü ve haklı gösterdiği" gerekçesiyle 6112 sayılı yasanın 8/1 maddesinin d bendinden ceza verdi. RTÜK, aynı televizyon kanalına bağlanan HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız'ın zırhlı araçlar için, "Namlusunu sivillere doğrultmuş zırhlı araçlar ölüm makinesi" ve "Miray bebek evden ambulansa geçerken tarandı" şeklindeki bilgileri paylaşması nedeniyle de kanala aynı maddelerden ceza verdi. 

RTÜK ayrıca Özgür Gün TV'ye de akademisyen Zafer Bölük'ün bölgede yaşananlara ilişkin yaptığı değerlendirme ve yerel muhabirlerin Cizre Kaymakamlığı bahçesinde işkence yapıldığı yönündeki verdiği bilgileri, "Devletin bölünmez bütünlüğüne aykırı yayın yaptığı", "Toplumu kin ve düşmanlığa tahrik ettiği" gerekçesiyle RTÜK yasasının 8/1 a ve b bendlerinden iki ayrı ceza verdi. RTÜK kısa süre önce de Gün TV hakkında "ekran karartma" cezası vermişti. RTÜK, "Cizre Kaymakamlığı bahçesinde işkence yapıldığı" haberini yayınlayan Azadi TV'ye de aynı gerekçeyle ceza verdi. 

Ayrıca RTÜK Jiyan TV'ye de yaşamını yitiren kişilerin cenaze törenlerinde açılan bayrak ve posterlerin flulaştırılmadan verilmesini de gerekçe göstererek, ceza verdi. 

Böylece RTÜK, muhalif ve Kürt televizyonlarına yönelik zırhlı araçların "ölüm makinesi" olarak nitelendirilmesi ve AKP için "Sonları Miloseviç gibi olacak" tespitlerinin yapılmasını, "Miray bebek tarandı", "Kaymakamlık bahçesinde yaralılara işkence yapıldı", "Soykırım uygulanıyor", "Askeri araçların girmemesi için halk önlem alıyor" bilgilerinin paylaşılmasını ceza gerekçesi yaptı. 

Editör: Wan Haber