Çocukların Ankara’ya naklinin ring aracıyla yapıldığını ve yaklaşık 2 gün sürdüğüne dikkat çeken Girişim, 8 çocuktan bir tanesinin 4 Kasım 2014, diğer ikisinin 6 Kasım 2014 tarihinde tahliye edildiğini söyledi. Ankara’ya sevki yapılan çocuklardan 6′sının 6-8 Ekim tarihleri arasında tutuklandıklarını ancak haklarında henüz bir dava açılmadığını vurgulayan Girişim, ”Haklarında henüz dava açılmayan ve kısa süre içerisinde tahliyelerine karar verilme ihtimali yüksek olan bu çocukların yaklaşık 42 saatlik bir yolculukla ailelerinden ve avukatlarından uzaklaştırılmaya çalışılması hiçbir mantıkla açıklanamayacak, işkence olarak kabul edilen bir yaklaşım biçimidir” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) kendilerinin de içinde olduğu Çocuk Cezaevleri Kapatılsın Girişimi ile 7 Kasım günü, 26 Ekim 2014 tarihinde Van’dan Sincan Cezaevi’ne Nakledilen Çocuklara İlişkin önemli ayrıntıları paylaştı. Tutuklanan çocuklarla yapılan görüşme notları, çocukların kimliklerinin belli olmaması açısından aşağıda maddeler halinde belirtildi:

VAN CEZAEVİ’NE GİRERKEN ÇIPLAK ARAMA
Tutuklanan çocukların tamamı Van’da cezaevine girdikleri esnada çıplak aramaya maruz kaldıklarını beyan etmiştir.

Vandan Ankara’ya nakledilmeleri esnasında askerler tarafından tehdit, küfür ve hakarete maruz kaldıklarını belirtmişlerdir.

Çocuklardan birinin iki gün sonra duruşması olmasına rağmen duruşmaya çıkmasına izin verilmeden naklinin yapıldığı öğrenilmiştir.

Cezaevine alınan bir kısım elbise ve eşyalarının kendilerine teslim edilmediği dile getirilmiştir.

Çocuklardan bir tanesi Ankara’ya nakledilmeden önce 2 ay boyunca hakkında herhangi bir disiplin cezasına ilişkin karar olmadan, ‘yer yokluğu’ gerekçe gösterilerek hücrede tutulduğunu, bu nedenle intihara teşebbüs ettiğini, teşebbüs sonrası tekrar hücreye konduğunu beyan etmiştir.

“KURU EKMEK VERİLDİ. TUVALETTE SORUN ÇIKARILDI”
Çocukların tamamı sevk esnasında yemek ihtiyaçlarının karşılanmadığını, kuru ekmek verildiğini, tuvalet ihtiyaçlarının giderilmesi konusundaysa sorun çıkartıldığını beyan etmişlerdir.

Çocuk tutukluğunun kanunen istisna olması gerekirken ülkemizde yaygın ve temel bir tedbir haline getirildiği yetmezmiş gibi aileleri ile olan ilişkilerini koparmaya yönelik olarak çocukların 18-20 saatlik uzaklıktaki cezaevlerine nakledilmesi çocuk yargılamasının ve Çocuk Koruma Kanunu’nun temel ilkelerine tamamen aykırı bir uygulamadır. Çocuğun psiko-sosyal gelişimine de tamamen aykırı olan bu uygulama, yargılanan çocuklara yönelik ikinci bir cezadır. Çocukların ailelerinin bulunduğu illerden uzaklaştırılmasına bir an önce son verilmelidir.

Aynı zamanda birçok bölgede çok sayıda çocuğun tutuklandığına ilişkin basında haberler yer almaktadır. Bu çocuklar hakkında da benzer uygulamaların yapılmaması tüm yetkililerin sorumluluğundadır.

(Ankara/ Hülya Karabağlı - ZETE)

Editör: Wan Haber