Van Valiliği, Erciş Kaymakamlığı ve Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) sponsorluğunda Erciş Kaymakamlığı Konferans Salonu’nda yapılan konferansa Kaymakam Barboros Baran, Tuşba Kaymakamı Ramazan Kurt Yemez, Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu, DAKA Proje Koordinatörü ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Bülbül, DAKA Planlama, Programlama ve Koordinasyon Birimi Başkanı M. Emin Çakay, DAKA Birim Uzmanı Harun Kaplaner, kamu kurum ve daire amirleri, sivil toplum temsilcileri ile Ercişli iş adamları katıldı.


Konferansta yaptığı konuşmada Erciş’in M.Ö binli yıllara dayanan geçmişi, özellikle de Karakoyunlu devletine başkentlik yapması ile köklü bir tarihe sahip olduğunu belirten Kaymakam Barboros Baran, “İlçemiz 170 bin nüfuslu bir ilçedir. Geçen yıl 165 bin nüfus üzerinden yapmış olduğumuz bir incelemede, Erciş’in 26 ilden daha fazla bir nüfusa sahip olduğunu gözlemledik. Çevresindeki ilçeler arasında hem sağlık hem de ticari olarak cazibe merkezi konumunda olan ilçemizin potansiyelini vurgulamak amacıyla yaptığımız çalışmada, son 5 yıl içinde depremde yapılan yatırımlar ve yerel yönetimlerin yaptığı yatırımlar hariç, merkezi bütçeden yapılan toplam yatırımların miktarı 504 milyar TL olduğunu gördük. Eski parayla 504 trilyondan fazla olan bu yatırımların, orta ölçekli ilimizin, il özel idarelerinin bütçesinin 40-50 milyar TL olduğunu düşünürsek, merkezi otoriteler tarafından da Erciş’e verilen önemi daha net bir şekilde anlamış oluruz. Değerli üniversite hocalarımızın bizden duymak istediği Erciş ile ilgili bazı potansiyeller vardır. Mesela 1989 yılında kurulmuş olan şeker fabrikamızı daha aktif ve verimli hale nasıl getirebiliriz. 300 atölyelik küçük sanayi sitemizi daha arttırılabilir hale nasıl getirebiliriz. Organize sanayi bölgemizde şu an imar planı hazırlanıyor. 500 bin TL kredi tahsis edilmiş durumda. Ticaret odamızın da girişimiyle inşallah Nisan ayında alt yapı ihalesi de yapılmasını ümit ediyoruz. Organize sanayimizin ilçemize çok büyük katkılar sunacağını düşünüyorum. Giderek kazanan ve üretime talip Erciş’imizin tarihi bir üzümü vardır. Bugün bağlar dediğimiz mevkide evler yapılmış. Bunu ilçemize nasıl ekonomi katkı haline getirebiliriz” dedi.


Türkiye’nin dört bir yanında inşaat sektöründe çalışan insan kaynağı olan insanların olduğunu ifade eden Baran, “Bundan nasıl istifade edebiliriz. Yeşil Erciş’imizde çok sayıda kavak ağacı var. Bunu kerestecilik alanında nasıl değerlendirebiliriz. İlçemizde 2 adet barajımız var. Koçköprü Barajı ile ilçemizdeki arazilerin yarıdan fazlası sulanabilir durumunda. Morgedik Barajı’nın da önümüzdeki yıl tamamlanmasıyla bütün araziler belki sulanabilir duruma gelecektir. İlçemizde yaklaşık 1,5 milyon dönümlük çayır ve mera arazileri var. Bunları nasıl daha dağıtımlı bir şekilde kullanabiliriz. 50 binden fazla büyükbaş, 170 binden fazla küçükbaş hayvanımız var. Bunları daha büyük kapasiteli ve organizeli bir şekilde nasıl katma değer üretecek yeni ürünler haline getirebiliriz. Kullanılmayan atıl durumda olan kaplıcamız var. İlçemizde sıcak su da mevcut. Ponza ocaklarımız var, bunlar sadece briket üretiminde kullanılıyor. Bunu katma değeri olan bir ürün haline nasıl getirebiliriz. Selçuklu Mezarlığı, Karakoyunlu kümbetleri gibi tarihi mekanlarımız var. M.Ö 1000. yıllarına ait Zernaki Tepe dediğimiz, Urartulardan kalma Titumnia şehrimiz var. Bu şehri görünebilir bir hale getiremedik henüz. Dünyada sadece kanada da ve ilimizde ağırlıklı olarak ilçemizde olan ve suyun tersine göç eden İnci Kefalimiz var. Bunları turizme kazandırarak nasıl daha etkin bir hale getirebiliriz. Biz ülke olarak 2023 yılında dünyanın ilk 10 ekonomisi içine girmeyi hedefliyoruz. Bizim ülke olarak millet olarak böyle bir hedefimiz var. Biz bu hedefe Van ve Erciş olarak neredeyiz ve 2023’e katkı olarak neler yapabiliriz. Ben sayın Valimize, DAKA’ya ve projede görev alan üniversite hocalarımıza, katılımlarından ve siz işadamlarımıza teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum” şeklinde konuştu.


DAKA’nın bölgeye çok ciddi yatırımlar yaptığını belirten Erciş Belediye Başkanı Zülfükar Arapoğlu ise, “Ne yazık ki bu yatırımlar etkili bir şekilde kullanılmıyor. Bu durum belki de bu konu hakkında yeterince bilgi sahibi olunmadığından kaynaklanıyor. Geçtiğimiz yıllarda tarımda bilinçsiz ekimler yapılmıştır. Son 10-15 yılda ilçemizde tarım ve hayvancılık nerdeyse bitme noktasına gelmiştir. Sanayimiz de zaten yok. Aslında bizim yeniden kendimize gelmemiz gerekiyor. Bundan 10-15 yıl önce ilçemizde 150 bin ton pancar ekilirken bugün artık bin 500, 2 bin tonla düştük. Aynı şekilde ilçemiz tarım açısından bölgenin önemli bir ekim alanıydı. Özellikle sebze ve meyvecilik üzerine büyük bir potansiyel vardı. Bölgenin patates ihtiyacı büyük oranda ilçemizden sağlanırdı. Maalesef günümüzde patates tarımı, meyve ve sebzecilik ekilmez noktaya geldi. İlçemizde çok verimli topraklar var. Koçköprü Barajı ilçemizin sulama ihtiyacını büyük ölçüde gidermektedir. Ayrıca Morgedik Barajı da önümüzdeki yıl tamamlandıktan sonra bölgemizde sulama sorunu kalmayacaktır. Devletimizin gerek tarımda olsun gerek hayvancılıkta olsun bu kadar teşvikte bulunmasına rağmen ne yazık ki tarım ve hayvancılık bitme noktasına gelmiştir. Özellikle organize sanayi bölgemizin tamamlanmasıyla birlikte bu alanda gelişmelerin olacağına inanıyorum. İlçemizde iş adamlarımızın bir araya gelip ortak kararlar alarak yapacağı yatırımlarla hem ilçemiz kalkınacak hem de istihdam alanları sağlanmış olacaktır” dedi.


Konferansta yaptığı konuşmada tarihte Urartu medeniyetine merkezlik yapan, medeniyet kurmuş bir coğrafyanın merkezi olan Van’ı 2023 vizyonu daha iyi hazırlayabilmenin yollarını aramak amacıyla Van ve ilçelerinde konferanslar düzenlediklerini belirten DAKA Proje Koordinatörü ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Bülbül, “Türkiye’yi ekonomik olarak 26 bölgeye böldük. Şu anda Van, Türkiye’nin ekonomik olarak en geri kalmış bölgesinin merkezidir. İstatistiki verilere baktığımız zaman Van, 81 il arasında 75. sırada, sosyal ve ekonomik gelişmişlik endeksindedir. Bölgenin üretimi Türkiye’nin üretiminin %1’lik diliminin bile altındadır. Ama tarihe baktığımız zaman, geçmişte başkent olan Van ve Erciş’in seviyesi çok yukarılarda olduğunu görüyoruz. İkincisi de Van, İran, Irak, Azerbaycan gibi önemli pazarlara en yakın merkez konumundadır. Bu şartları göz önünde tutarak Van’ı 2023 vizyonuna en iyi şekilde hazırlayabilmenin yollarını araştıracağız” şeklinde konuştu.


Konuşmaların ardından DAKA Proje Koordinatörü ve İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yaşar Bülbül tarafından katılımcılara seminer verildi. Karşılıklı fikir alışverişi şeklinde geçen konferansta Ercişli işadamları da söz alarak Erciş’in kalkınması için fikirlerini dile getirdi.

Editör: Wan Haber