Van'da oteller son yılların en durgun dönemini yaşıyor. 2015 yılında yapılan Haziran seçimlerinden sonra siyasette yükselen tansiyon, ardından Suruç ve Ankara'da olduğu gibi yaşanan IŞİD katliamları, yerleşim yerlerine sıçrayan çatışmalar ve Rusya'ya ait uçağın düşürülmesi olayı en çok da turizmi vurdu. Yaşanan bu olaylardan en çok etkilenen sektör, turisti ilk karşılayan ve konaklamasını sağlayan oteller oldu. Van'daki otellerin yetkilileri, otellerde doluluk oranının çok düşük olduğunu belirtirken, otellere göre değişen rakamlar olsa da aylık 50 bin ile 100 bin arasında giderin söz konusu olduğunu, ancak gelirin bunu karşılamadığını belirtiyorlar. Otel yetkilileri, barış ve huzur ortamının sağlanması gerektiğini aksi takdirde otellerin iflas etme durumunun olabileceğini öne sürdü. Prestij Gazetesi'nden Adil Harmancı'nın özel haberi...

% 80'LİK DURGUNLUK!
Van'daki otellerdeki doluluk oranı 2014 yılına nazaran büyük ölçülerde düşmüş vaziyette. Yaz aylarında gelen turistlerin sayısı her geçen gün azalırken, artık eskisi gibi Van sokaklarında kışın gelen tur grupları da yok. Bu durumdan muzdarip olan tur sahipleri ve otel işletmenleri büyük bir sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.

Gazetemize konuşan Yakut Oteli yetkililerinden Necim Gül, geçen yıllara nazaran gelen yabancı turist sayısında % 70-80 gibi bir azalma olduğunu söyledi.

Bu durumu abartılan haberlere ve Doğubayazıt'ta İran'a ait bir otobüsün taranmasına, bölgede yaşananlara bağlayan Gül, "Mesela bir tane ses bombası, ya da bir havai fişek patlar bunu abartarak haber yaparlar. Bunun etkisi var. Bir de İranlıların bir otobüsü taranmıştı, onun da etkisi var. İranlılar gelmiyor eskisi gibi" dedi.

"ÖNCE ASAYİŞİ SORUYORLAR!"
Rezervasyon için kendilerini arayan yabancı turistlerin önce kentteki asayiş durumunu kendilerine sorduklarını belirten Gül, şunları söyledi: "Şimdi bize Mart ayı için rezervasyonlar var. İranlılar özellikle Newroz tatili için gelecekler, önce olaylar var mı yok mu onu soruyorlar. İnsanlar olayların olduğu yere gitmez, niye gitsin ki, sonuçta gezmeye ve eğlenmeye geliyorlar. Bu olayların bir an önce durması lazım. Bir uçak krizi oldu, Antalya'da turist sayısı birden düştü, şimdi % 40'a varan bir indirim yapıyorlar."

"BÖYLE GİDERSE İFLAS…"
Müşteri olmadığında otellerin kazanamadığını ve bazı otellerin ayda 90 bin TL gibi bir giderlerinin olduğunu ifade eden Gül, "Şimdi mesela bizim aylık 60-70 bin TL gibi bir maliyetimiz ortaya çıkıyor. Bir ödeme periyodumuz var, onları ödemek zorundayız. Personel gideridir, SGK'sı, vergisi, elektriği, suyu, daha birçok giderimiz oluyor. Elektrik parası ödemeyince gelip kesiyorlar, başka ödeme yapmayınca orada bir tıkanma oluyor. Dolayısıyla çok sıkıntı yaşıyor oteller. Ha bizim belki yerimiz kendimizin ama kirada olan oteller var, onların giderleri ayda 90 bin TL civarında, böyle giderse çoğu kapanacak!" diye konuştu.

KIŞ ŞARTLARI 
Bazı otel sahipleri de turistlerin gelmeyişini kış şartlarına bağlıyor. Buna rağmen otellerinde % 50 civarında bir yerli turist olduğunu ifade eden otel sahipleri, önceki yıllarda Van'da kış aylarında da turist gruplarının olduğunu ancak bu yıl olmadığına dikkat çekiyor. 
Otel sahipleri, Çarşamba ve Perşembe günlerinde İran'dan çok az da olsa turist geldiğini, önümüzdeki süreçte daha fazla olacağını beklediklerini ifade etti.

OLAYLAR ETKİLİ
Adını vermek istemeyen bir otel yetkilisi de, bölgeye turist gelmeyişinin esas nedeninin yaşanan olaylar olduğunu söyledi. Özellikle yabancı turistlerin bölgede yaşanan olayları yakından takip ettiğini ve bunların çok hassas insanlar olduğunu belirten yetkili, "Herkesin gözü önünde birtakım olaylar yaşanıyor ve bunu onlar da görüyor. O nedenle huzurlu olmayan yerleri tercih etmiyorlar, gelen de bence macera ruhlu biridir. O nedenle bu olaylar son bulmalı, bölge huzur bulmalı ki turizm sektörü ekmek kazansın" diye konuştu.

Editör: Wan Haber