WanHaber.com - Haber Merkezi

İlk olarak Gebze Ticaret Odası’nın davetlisi olarak Gebze Çalışma Programına başlayan Van TSO Heyeti Gebze Ticaret Odasını ziyaret etti. Gebze Ticaret Odası Başkanı Nail Çiler, Yönetim Kurulu ve Meclis Üyeleri tarafından karşılan Van TSO heyeti burada ikili görüşmeler yaparak odalar arasında işbirliğinin artırılması ve ortak çalışmalar yürütülmesi konusunda görüş birliğine varıldı. Toplantıda konuşan Gebze Ticaret Odası Başkanı  Nail Çiler, Van Ticaret ve Sanayi Odasını burada ağırlamaktan çok mutlu olduklarını belirtti Çiler, “Gebze’nin artık sanayiye doyduğunu buraya yapılacak yatırımların ülkenin diğer bölgelerine kaydırılması gerekir. Van coğrafi konumu, potansiyeli göz önüne alındığında yatırım yapılabilecek bir kenttir. Dolayısı ile işadamlarımızın Van’a ve bölgeye yatırım yapmaları gerektiğini buradan ifade etmek isterim. Bizler Gebze Ticaret Odası olarak yapılacak yatırımlarda her türlü desteği sağlama ve yatırımcıları yönlendirme konusunda elimizden gelen çabayı göstereceğimizden şüpheniz olmasın. Van Ticaret ve Sanayi Odası kurumsal yapısı ve yaptığı çalışmalar ile bölgesine gelecek yatırımcılara her türlü desteği sağlayacak durumdadır. Bizler ile de yoğun bir işbirliği içindeler. Biz bu iş birliğini sürdürmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.  


Daha sonra söz alan Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva’da gecikmiş bir ziyareti gerçekleştirdikleri için mutlu olduklarını, Gebze Ticaret Odası’nın kendilerine göstermiş oldukları ilgi ve alakadan dolayı şükran duygularımı ifade etmek isterim dedi. Takva, “Türkiye de devam eden barış sürecinin salt siyasal atılımlarla nihayete eremeyeceğini bunun mutlaka ekonomik argümanlarla desteklenmesi gerekir. Siyasal alanda atılan adımların benzerinin iş dünyasının ekonomik alanda atması gerekir. Bölgeler arası gelişmişlik farkının mutlak suretle kapatılması gerekmektedir. Gebze ülkemiz sanayisinin lokomotifi konumundadır. Dolayısı ile Gebze’nin ekonomik anlamda bölgemiz açısından atacağı adımlar bizler için son derece önem arz etmektedir” dedi. 


Kocaeli Ticaret Odası Çalışma Programı
Van TSO Heyeti daha sonra Kocaeli Ticaret Odası’na geçerek burada görüşmelere başlandı. Kocaeli  Ticaret Odası Meclis Başkanı Bülent Karagöz Yönetim Kurulu ve Meclis üyeleri tarafından sıcak ilgiyle karşılanan Van TSO heyeti iki il arasındaki dostluktan çok memnuniyet duyduklarını açıkladılar. İki kardeş odanın ortak çalışmalar yürütmeleri konusunda görüş birliğine varıldı. Toplantıda konuşan Kocaeli Ticaret Odası Meclis Başkanı Bülent Karagöz, Van ve Van TSO ile çok iyi ilişkiler içinde olduklarını belirterek bundan sonraki süreçte işbirliğinin devam etmesi için ellerinden gelen çabayı göstereceklerini ve Ekim ayında yapılacak Kocaeli İnşaat Malzemeleri İş makineları ve Yapı Fuarına Van TSO ve üyelerinin mutlaka katılmalarını arzuladıklarını ve gerekli desteği sağlayacaklarını söyledi. Karagöz konuşmasında özelikle yurt dışı gezilerine iki oda üyelerinin birlikte katılım sağlamaları konusunda işbirliği yapılacağını söyledi. 

 

3-232.jpg


Bu nazik davet için teşekkür ederek başladığı sözlerine kardeş odamız Kocaeli’nde olmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirten Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva “Çözüm süreci ve ekonomik kalkınmanın birlikte yürütülmesine önemine vurgu da bulunarak Van’daki kişi başı milli gelir 3500 dolar, Marmara bölgesinde 24 bin dolar Türkiye Ortalaması ise 10500 dolardır. Bu oranlar makul kabul edilebilir seviyelere çekilmediği sürece çözüm sürecinin de kalıcı barışında tam anlamıyla sağlanamayacağı açıktır. Dolayısı ile iş dünyamızın da ekonomik anlamda bir süreci başlatması gerekmektedir” ifadesini kullandı. Toplantı sonrası her iki oda toplantıya katılan katılımcılar ikili iş görüşmelerinde bulundular. 


Kocaeli Serbest Bölgesi’ne ziyaret (KOSBAŞ)
Kocaeli Serbest Bölgesinde de bir dizi ziyaretler gerçekleştiren Van Ticaret ve Sanayi Odası heyit serbest bölge ile ilgili KOSBAŞ yetkililerinin yapmış olduğu sunumu izledi. Serbest Bölgenin kuruluş aşamaları ile ilgili bilgilerin yer aldığı sunumun ardın Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Van’da serbest bölge çalışmalarının başlatılması noktasında işbirliğine ihtiyaç olduğunu söyledi.  


Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası çalışma programı
Çanakkale savaşlarının 100. Yılı olması nedeniyle Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın Türkiye’deki tüm Oda ve Borsalara yapmış olduğu çağrıya olumlu cevap vererek Çanakkaleyi ve Çanakkale TSO’yu ziyaret ettiler. Van TSO Heyetini Çanakkale’de Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan, Yönetim Kurulu Üyeleri ve Vanlı meclis üyeleri Halit Taşkıran ve Eşref Aslan karşıladı. 

 

4-176.jpg


İlk sözü alan Çanakkale TSO Başkan Yardımcısı Sadık Aydoğan Çanakkale Zaferinin 100. yılı dolayısıyla sizleri burada ağırlamaktan onur duyuyorum. Ülkenin iki farklı ucundan iki ilin burada buluşmasının önemli olduğunu belirterek daha sonra Çanakkale ekonomisi hakkında bilgi verdi. 
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Troya Marmara için, Hattuşa Anadolu için ne kadar önemli ise Tuşba da Van ve Doğu için o kadar önemlidir. Şu an burada Troya’nın çocukları ve Tuşba’nın çocukları olarak bir aradayız. 100 yıl önce bu topraklarda verilen ortak mücadelenin ve ortaya konulan ruhun bugün ekonomik anlamda da hayata geçirilmesi gerektiğini bunun içinde Çanakkale Ticaret ve Sanayi Odası’nın bu mücadele ruhunu Çanakkale’den başlatması gerektiğini ifade ederek “Ancak o zaman burada yatan,  ülkenin her tarafından gelmiş vatan evlatlarımızın hayatları uğruna verdikleri mücadele daha da anlam kazanacaktır.” Dedi.


Van TSO Heyeti Çanakkale Şehitliğini gezerek çalışma programını tamamladı. 

Editör: Wan Haber