Kapıköy Gümrük Müdürlüğünde görevli 11 Gümrük Memuru ve servis şoförünün PKK tarafından kaçırılmasından sonra gümrük kapısında herhangi bir işlem ve araç girişleri yapılamadığı belirtildi.

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Van TSO yönetim kurulu, 21 Ağustos Cuma günü Kapıköy Gümrük Müdürlüğünde görevli  11 Gümrük Memuru ve servis şoförünün PKK tarafından alıkonulmasından sonra Van'da ticari hayatında önemli, yer tutan Kapıköy Gümrük Kapısının kapatıldığını bildirdi. Servis şoförü ve gümrük kapısında görevli bayan personelin serbest bırakılması ile geriye kalan 9 gümrük memurunun da biran önce serbest bırakılmasını istedi.

İşte Van TSO tarafından yapılan açıklama:

21 Ağustos Cuma günü Kapıköy Gümrük Müdürlüğünde görevli 11 Gümrük Memuru ve servis şoförünün PKK tarafından alıkonulmasından sonra İlimiz ticari hayatında önemli, yer tutan Kapıköy Gümrük Kapısı kapatılmıştır. Gümrük kapısında herhangi bir işlem ve araç girişleri yapılamamaktadır. Olayın vuku bulmasından bu yana Odamız gerekli duyarlılığı ve alıkonulan memurların biran önce serbest bırakılması konusunda gerekli hassasiyeti göstermiştir. Servis şoförü ve gümrük kapısında görevli bayan personelin serbest bırakılması ile geriye kalan 9 gümrük memurunun da biran önce serbest bırakılmasını bekliyoruz. 

İlimiz deprem sonrası ekonomik ve sosyal yaşamı bir türlü toparlanamamış ve halen sorunlarla boğuşurken, neredeyse tek umut olarak gördüğü Kapıköy Gümrük Kapısının da bu olay sonucunda kapatılmış olması umutlarımızı iyice yok etmiştir. Son 2 yıldır yoğunluklu olmak üzere İran İslam Cumhuriyetinden Ülkemize gelen turistlerin Van ekonomisinde yarattıkları katma değer ortadadır. Birçok esnafımız İran’lı turistlerin ilimizi tercih etmesi ile ayakta durmaktadır. Kötü koşullara sahip Kapıköy Gümrük Kapısının modernizasyonun gerçekleştirilmesini, personel eksikliğinin giderilmesi ve ticari hayatın kolaylaştırılmasını sağlayan düzenlemelerin yapılmasını beklerken, bu olayın vuku bulması ile gümrük kapısı tamamen kapanmıştır. Devlette sürekliliğin esas olduğu varsayımı ile biran önce Kapıköy Gümrük Kapısının güvenliğinin sağlanması, personel atamasının yapılması ve kapının yeniden aktif hale getirilmesini bekliyoruz. Yine 9 gümrük memurunu alıkoyan PKK’den de Kapıköy Gümrük Kapısının İlimiz ve bölgemiz için önemini ve hassasiyetini göz önünde bulundurarak biran önce serbest bırakmaları yönünde kamuoyunda yoğun bir beklentinin olduğunu ifade etmek isteriz.  

Memur yakınlarının İHD’ye yapmış oldukları başvuruyu önemsiyor ve destekliyoruz. Umut ediyoruz ki bu çağrı biran önce değerlendirilir ve alıkonulan memurlar ailelerine biran önce kavuşurlar. Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak kentimizin sosyal ve ekonomik hayatının düzenlenmesi konusunda her türlü çaba içinde olduğumuzu ve yakın zamanda gelişen bu olayda olduğu gibi diğer konularla ilgili olarak da çaba ve gayret sarf ettiğimizi kıymetli kamuoyumuzun bilgisine saygı ile arz ederiz.  

VAN TİCARET VE SANAYİ ODASI
YÖNETİM KURULU

Editör: Wan Haber