Odada düzenlenen basın toplantısında gündemle ilgili açıklamalarda bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, 15 Mart-5 Nisan tarihleri arasında düzenlenecek olan 4’üncü Van Alışveriş Festivali ile ilgili çalışmalara değindi.

Festival kapsamında Azerbaycan’a 40 kişilik bir ekiple çıkarma yapacaklarını ifade eden Başkan Takva, “bu yıl Van Alışveriş Festivali’ni farklı bir sahiplenme ile gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda festivale yaklaşımlarından dolayı Van Valisi Murat Zorluoğlu’na teşekkür ediyorum. Bu yıl daha kurumsal daha sahiplendirici bir anlayışla bu süreç devam edecek. Bu festival artık Van’ın kurumsal bir festivali haline geldi. Bu kapsamda yaklaşık 40 kişilik bir heyetle Azerbaycan’a gideceğiz. Pazarı çeşitlendirmek, Van’a yakın bölgelerin daha çok Van’da zaman geçirmelerini temin etmek ve sadece İran pazarıyla sınırlı olmamak için bir faaliyet gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda Bakü’ye gideceğiz. KOSGEB destekli üç günlük bir ziyaretimiz olacak. Orada büyükelçiliğimizle, Azerbaycan Kalkınma Fonu ve Bakü Ticaret ve Sanayi Odasını ziyaret edeceğiz. Bu anlamda onlarla işbirliği protokolleri hazırladık. İnşallah ikili iş görüşmeleri çerçevesinde üç günlük seyahatimizi tamamlayıp pazar günü Van’a döneceğiz” dedi.

Temel amaçlarının Van’ın ve ülkenin farkındalığını üst düzeye taşımak olduğunun altını çizen Takva, “Oradaki o insanları davet etmek ve onları da Van Alışveriş Festivali kapsamında ilimizde ağırlayarak; şehrimizin, bölgemizin ve ülkemizin farkındalığını üst düzeye taşımayı hedefliyoruz. Yine Kuzey Irak’taki bölgelerde de bir tanıtım programı yapmayı hedefliyoruz. Bunun yanında İran’daki tanıtım programımız da yine aralıksız devam ediyor” ifadelerini kullandı.

İran’ın 2018 bütçesine koymak istediği yurt dışı çıkış harcının arttırılması yönünde bir anlayışın olduğunu dile getiren Takva, “Bu, tabi ki İran meclisinde tartışılacak. Diliyorum ki bu basına yansıdığı düzeyde bir anormallik olmaz. İran ülkesinin de sağduyulu bir şekilde kendi halkının uluslararası dolaşım hakkını kısıtlamaya yönelik bu kararı gözden geçireceğini umuyor ve diliyorum. Çünkü mevcut harcın on kat arttırılması bizi de olumsuz etkileyecektir. Ben İran parlamentosunun da, politikacıların da, halkının da duyarlılıkla bu süreci kendi lehlerine olacak şekilde yapacaklarını düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Son günlerde sosyal medyada kendisiyle alakalı yazılan haberlerin asılsız olduğunu vurgulayan Takva, “Zaman zaman hem şahsımıza hem de kurumumuza karşı anlam veremediğimiz iftira düzeyinde tanımlayabileceğimiz birtakım anlayışların olduğunu görüyoruz. Bundan da üzülüyoruz. Bunların hiçbir doğru değil. Eğer bu kente, bu halka iyilik etmek istiyorsanız, onların haklarını korumak istiyorsanız ve elinizde bu düzeyde belge varsa, hukuk diye bir şey var. Bence o belgeleri götürüp savcılığa teslim ederler. Hukuki süreç içerisinde halkına da, iline de, kendine de en büyük iyiliği yapmış olur” dedi.
Toplantı soru cevap ile sona erdi.(iha)

Editör: Wan Haber