Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ile yapılan görüşme bakanlık merkezinde gerçekleşti. Van milletvekilleri Burhan Kayatürk, Mustafa Bilici ve Fatih Çiftçi’nin refakat ettiği heyette Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Meclis Başkanı Hüseyin Güneş, Yönetim Kurulu Üyeleri Faruk Biner, Murat Beyaz, Ömer İnanç hazır bulundu.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’la yapılan görüşmede sorunları dile getiren Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, deprem yaşamış Van’da Türkiye ve Dünyadan bağımsız yerel bir ekonomik kriz yaşandığını ifade ederek, “Van çok ağır iki depremin ardından yaralarını sarmaya çalışıyor. Bu süreçte hükümet rekor denilebilecek bir zamanda kalıcı konutlar yapıp, vatandaşın hizmetine sundu. Tüm bunlar takdir ettiğimiz çalışmalar. Ancak bu süre içinde KOSGEB ve TOKİ konut ödemeleri ile borçlanan bir kent ortaya çıktı. Ayrıca mucbir sebeple bekletilen vergiler, bu kentte ekonomik bir çıkmaz ortaya çıkarmıştır. Bu durumun ortadan kaldırılması gerekir. Öncelikle hükümetimizden, depremden şimdiye kadar tahakkuk eden vergilerin terkin edilmesini bekliyoruz. Aksi takdirde Van çok büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacaktır. Van’ın bu olumsuz durumu kendi öz kaynakları ile kaldırması mümkün görünmemektedir” dedi.

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan ise Van Ticaret ve Sanayi Odası’nın çabalarını takdirle karşıladığını belirterek, “Başarılı çalışmalarını takip ediyorum. Başarılarınızın devamını diliyorum. Bana ilettiğiniz tüm sorunlarınızı biliyorum. Çözümü için bende sizinle hareket edeceğimi beyan ediyorum. Özellikle tahakkuk eden vergilerin terkin edilmesi için konuyu bakanlar kurulu gündeminde Başbakanımıza sunacağım. Van’ın bir gönüllüsü olarak her zaman size destek vereceğimi bilmenizi istiyorum” dedi.

""

VAN’IN VERGİLERİNİN TERKİN EDİLMESİ EMSAL TEŞKİL EDECEK
Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın ardından TBMM’de Maliye Bakanı Mehmet Şimşekle görüşen Van TSO heyeti, burada özellikle vergilerin terkin edilmesi için konunun direk muhatabı bakana yaşanılan sorunları anlattılar. Van TSO Başkanı Necdet Takva, Van’ın bölgenin en önemli kenti olduğunu belirterek, “Ancak yaşadığımız ekonomik kriz bizleri zor durumda bırakmıştır. Özellikle depremden sonra tahakkuk eden vergilerin terkin edilmesi gerekir. Bu konuda Maliye Bakanlığımızın gerekli çalışmaları yapmasını bekliyoruz” dedi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek olaya temkinli yaklaştı. Van’da depremden sonra tahakkuk eden vergilerin terkin edilmesinin bundan sonra yaşanabilecek doğal afetlerde emsal teşkil edeceğini belirterek bu konuya sıcak bakmadıklarını, ancak destek ve mekanizmalar üzerinde çalışabileceklerini belirtti. Van TSO Başkanı Necdet Takva ise devletin sosyal bir devlet olgusu taşıdığını bu nedenle afetin olduğu her yerde geçmişte yapılan terkinlerin Van’da uygulanması gerektiği ısrarını sürdürdü.

""

BAŞBAKANDAN RANDEVU BEKLİYORUZ
Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, vergilerin terkin edilmesi için gerekli tüm çalışmaları yapacaklarını belirterek bu vesile ile Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a randevu talebimizi ilettik. Kendisi ile görüşmemiz durumunda konuyu direk kendisine iletme fırsatı bulacağız” dedi.

Editör: Wan Haber