Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) yeni yönetimi düzenlediği kahvaltılı basın toplantısı ile yaklaşık 40 günlük zamanın değerlendirmesini yaptı. Van TSO'da düzenlenen kahvaltıya basın mensuplarının yanı sıra Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Takva ile Yönetim Kurulu üyeleri katıldı. Takva nasıl bir odayı devraldıklarını görebilmek için tespit çalışmaları yaptıklarını ve ortaya çıkan ilk fotoğrafı paylaşmak istediklerini söyledi. Takva ilk tespitlere göre Van TSO'nun 527 bin TL borcunun olduğunu, bunun yanında bankalarda da 152 bin TL parasının olduğunu söyledi. 
 
Van Ticaret ve Sanayi Odası (Van TSO) yeni yönetimi düzenlediği kahvaltılı basın toplantısı ile  yaklaşık 40 günlük zamanın değerlendirmesini yaptı. Van TSO´da düzenlenen kahvaltıya basın mensuplarının yanı sıra Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Takva ile Yönetim Kurulu üyeleri katıldı.
 
Göreve geldikleri çok kısa zaman diliminde Ramazan, bayram, TOBB seçimleri derken yoğun bir süreç geçirdiklerini ve basın mensupları ile biraraya gelemediklerini belirten Takva, kısa bir zaman olmasına rağmen yoğun bir tempo ile çalıştıklarını ancak buna rağmen haksız eleştirilere maruz kaldıklarını söyleyerek açıklamalarına başladı. Kendilerini eleştirenlere her zaman saygı duyduklarını ancak eleştirilerin haksız yere yapılmaması gerektiğini de belirten Takva, "Bizi eleştirenler burada yok. Keşke olsalardı ve yüz yüze konuşabilseydik. Haklı olan her eleştiriye eyvallah deriz. Ancak haksız eleştirileri de görmezlikten gelecek değiliz" şeklinde konuştu.
 
17 Haziran 2013 tarihinde yapılan organ seçimleri ile Van TSO´nun yeni yönetimini oluşturan ekip, ilk kez basın mensupları ile biraraya geldi. Kahvaltıda basın mensupları ile biraraya gelen Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Takva ve yönetim kurulu üyeleri, amaçlarının hizmetin en kalitelisini üretmek olduğunun altını bir kez daha çizerken, nasıl bir TSO devraldıklarını da rakamlarla açıkladı.
 
"ARTIK VATSO DEĞİL VAN TSO"
Kısaltması daha önce VATSO olan Van Ticaret ve Sanayi Odası´nın bundan sonra Van TSO olarak anılacağını kaydeden Takva, "Buradaki amacımız Van´ı öncelemek ve yeni bir logo ile hizmet üretmek" dedi. Ticaret Odasının logosunun değiştiğini ve 100´den fazla logo içerisinde Van TSO isminin yeni bir logo ile belirlenerek seçildiğini kaydeden Takva, "Oda´da isim ve logo dahil topyekun yenilenme çalışmaları başlattık. Hem fiziki olarak, hem anlayış olarak yeni bir Van TSO var artık. Bunu da umarım zamanla herkes görecek" şeklinde konuştu.
 
"KOSGEB KREDİLERİ ERTELENMİYOR"
Van TSO seçimleri öncesi erteleneceği ve hatta ertelendiği söylenen KOSGEB kredilerine değinen Takva; "Bu konu ile ilgili Ankara´da Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı ile görüştüm. Maalesef KOSGEB kredilerinin ertelenmesine ilişkin hiçbir çalışmanın gündemlerinde olmadığını açık açık söylediler. Kaldı ki bu kredilerin geri ödemelerinin başladığını ve bundan sonrası için bu kredilerin revize edilme şansının olmadığını kaydettiler. Yeni yönetim olarak 28 Haziran´da mazbatamızı almamıza rağmen 25 Haziran´da KOSGEB kredilerinin ertelenmesi gerektiği konusuda onlarca yazışma gerçekleştirdik. Bu durumun Van´ımız için, esnaf ve tüccarımız için ne denli önemli olduğunun bilincinde olarak hareket ettik ve ilgili tüm bakanlar ile Hüseyin Çelik Bey de dahil bir çok isme, Van milletvekillerine yazı göndererek KOSGEB kredilerinin ertelenmesi gerektiğini vurguladık. Konunun yakından takipçisi olduk. Ancak Ankara´da Bakan Beyden aldığımız yanıt size aktardığım şekildeydi" dedi.
 
"BAŞLADIĞIMIZ NOKTAYI KAMUOYUNUN BİLMESİ GEREKİYOR"
Nasıl bir Van TSO devraldıklarını tüm kamuoyunun bilmesi gerektiğini ve basın toplantısını da bu nedenle gerçekleştirdiklerini kaydeden Takva, odanın gerçeğini rakamlarla aktardı. Odada tespit çalışmalarının devam ettiğini ve şuana kadar da ilginç gerçeklerin ortaya çıktığını kaydeden Takva; "Mesela odada istifa ederek işten ayrılan biri var. Bakıyoruz kayıtlara önceki dönem başkanının koruması olarak gözüküyor. Adına silah alınmış bu kişinin. Silah bu şahıs adına alınmış ancak 6 bin TL ruhsat parası odadan ödenmiş. Bu şahsı tanımıyorum. Biz göreve gelince istifa edip gitmiş. Arkadaşlaımız arayıp ulaşıyorlar kendisine ve adına kayıtlı olan silah için 6 bin TL odadan ödendiğini ve bu parayı odaya ödemesi gerektiğini söylüyorlar. Ancak o şahıs ben silahı ne yapacağım gelip alın demiş. Arkadaşlarımız da almışlar. Şimdi silah odada ancak başka bir şahıs adına kayıtlı. İşte böyle ilginç durumlar da var" ifadelerini kullandı.
 
"ODANIN 526 BİN 872 TL BORCU VAR"
Odada yaptırdıkları tespit çalışmalarının devam ettiğini ancak şuana kadar ortaya çıkan tabloya göre açıklama yaptıklarını belirten Takva; "Odanın 526 bin 872 TL borcu var. Bunun yanında odanın bankadaki parası ise 152 bin 371 TL. Odaya alınmış gibi fatura edilen bazı şeyler var ancak bunlar odaya girmemiş. Böyle durumdaki faturaları sahiplerine iade ettik. Şuana kadar toplam bedeli 45 bin 250 TL olan 16 adet faturyı iade etmiş bulunuyoruz. Bazılarından da ödenen paraları geri istiyoruz. Bu konudaki çalışmalar tamamlandığında kamuoyuna daha detaylı açıklamalarda bulunacağız. Mesela bir örnek de vermek istiyorum. Molotof atılması sonucu bir bölümü hasar gören TOBB ilk öğretim okulu için TOBB tarafından 255 bin TL para gönderilmiş. Bunun yanında bu hasarın giderilmesi için 47 bin TL´de odamız tarafından ödenmiş. Ancak taahhüt edilip ödenmeyen 65 bin TL de bir para var. Ancak bu kadar parayla bu okulda nasıl bir iş yapıldığı tespit edilememiştir" dedi.
 
"HESAPLAR İBRA EDİLMEDİ"
Takva açıklamasının devamında şunları söyledi; "Odamızın Mayıs- Haziran 2013 dönemlerine ait harcamaları Oda Meclisi tarafından ibra edilmemiştir. Meclisteki tüm gruplardan oluşan hesap inceleme komisyonu Mayıs- Haziran dönemlerine ait yapılan bazı harcamaların uygun olmadığı gerekçesi ile rapor düzenlememişlerdir. Konu ile ilgili gerekli hukuki girişimler başlatılmıştır."
 
"1 AYDA 81 YENİ KAYIT YAPILMIŞ"
Oda organ seçimlerinin 17.06.2013 tarihinde yapıldığını hatırlatan Takva, seçimlerden önceki 1 ay içerisinde 81 yeni üyenin odaya kayıt yaptırıldığının da tespit edildiğini söyledi. Takva; "Mayıs ve Haziran 2013 tarihlerinde yapılan gerçek kişi yeni kayıtlar; 2.Meslek Grubuna 27 adet, 10.Meslek Grubuna 15 adet şeklinde olmuştur. Kayıtların tamamı Tur Operatörü ve Tarımsal ve Hayvansal ürünler nace koduyla yapılmıştır. Ayrıca 12.Grup Seçim Sonucu Mavi Liste 108 ve Turuncu Liste 108 şeklinde olmuş, kura sonucu 12 nolu meslek grubunu turuncu liste kazanmıştır. Odamıza yapılan itirazların değerlendirilmesi sonucu yapılan incelemede ise; 17 Haziran 2013 Tarihinde yapılan Oda Organ seçimlerinde, 2 adet  usulsüz yetki belgesi ile 12.Grupta oy kullanıldığı tespit edilmiştir. Bu oyları kullananlardan biri Van´ın ilçelerinden birinde belediye başkanıdır" diye konuştu.
 
"PERSONEL ÇIKARIMI..."
Van TSO´da birkaç elemanın istifa ettiği, 1 - 2 kişinin de odada tanımlı görevi olmadığından dolayı işten çıkarıldığını hatırlatan Takva; "Bu konuda haksız eleştiri yapanlara şunu hatırlatmakta fayda var. Odada Kasım 2011-Mayıs 2013 arasında 18 aylık dönemde 19 personel işten ayrılmış, 23 yeni personel işe alınmıştır. Toplam 42 kişinin işe giriş ve çıkışı yapılmıştır. Bu kadar sirkülosyon varken basının bunu görmemesi, ya da bizim kısa dönemimizde birkaç değişikliği eleştirmesi manidardır" dedi.
 
"3 ÖNEMLİ PROJEDE ODANIN İSMİ YOK"
Bir önceki oda yönetiminin dilden düşürmediği ´3 Altın Proje´ye de değinen Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Takva, "Arkadaşlar ne acıdır ki bu 3 önemli projenin hiçbir aşamasında Van Ticaret ve Sanayi Odası yoktur. Bu konuda kitapçıklar, afişler basılıp dağıtılmasına rağmen odayla bu projeler arasında hiçbir ilişki yoktur. Bu 3 projenin de sahibi Van İl Özel İdaresi´dir. Van Ticaret ve Sanayi Odası hiçbir bağı olmayan bu projelerin tanıtımı için şuana kadarki tespitlerimize göre 86 bin TL para harcamıştır. Bütün mesele budur. Ancak kentimiz için önemli olduğuna inandığımız projeler konusunda odamız üzerine ne düşüyorsa gereken katkıyı sunacağımızı da buradan açıklamış olalım" şeklinde konuştu.
 
 
"VE ODA´DA YENİ DÖNEM..."
Yaklaşık 40 gündür göreve başladıklarını ancak Ramazan, bayram, TOBB seçimleri dolayısıyla çok yoğun bir dönem geçirmelerine rağmen projeleri gerçekleştirmeye başladıklarını anlatan Takva yeni döneme ilişkin şunları söyledi; "Öncelikle odamız bünyesinde Yatırım Destek Ofisi oluşturuldu. Yatırım Destek Ofisinin kuruluş gayesi bölgede yaşayan iş adamlarının veya bölgede yatırım yapmayı planlayan müteşebbislerin irtibat kurarak doğru ve etkili bilgi alabilecekleri bir bilgi sağlama ve danışmanlık merkezidir. Bunun yanında Ankara Merkezi Destek Ofisi kuruyoruz. Oda Üyelerimizin ticari faaliyetleri kapsamında karşılaşabilecekleri olası bürokratik sorunların kısa sürede aşılması ve bu konuda her türlü desteğin verilmesi amacıyla Merkezi Destek Ofisi kuruluş çalışması tamamlanmak üzeredir.  Yine İstanbul Ticari İşbirliği Birimi´miz için de çalışmalarımız sürüyor. Bu birimle Üyelerimizin yapmayı planladıkları yatırımlar ile ticari işbirliklerinin gerek takibi gerekse alt yapı araştırmaları yapılacak, bunun yanı sıra resmi iş ve işlemler konusunda destek verilecektir. Ayrıca üyelerimize ekonomik gelişmeler hakkında dönemsel raporlar sunularak, gerek Ülkemizde gerekse Dünya´da öne çıkan yatırımlar hakkında bilgilendirme yapılacaktır. Bu birimlerin yanı sıra Oda Üyelerimizin daha hızlı hizmet alabilmesi için Üye temsilciliği sistemine geçiş hazırlık aşaması tamamlandı. Bütün üyelerimiz ilgili arkadaşlarımız tarafından aranarak dinlenecek ve bu şekilde bürokrasinin de önüne geçilmiş olunacak."
 
"STRATEJİK PLAN..."
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Takva en önemli projelerinden birinin de Kent Stratejik Planı olduğunu söyledi. Takva, "Odamızın 2014-2018 stratejik planı hazırlıklarına başlandı. Odamız öncülüğünde İlimizin 2014 - 2018 yıllarını kapsayacak Kent Stratejik Planının hazırlanmasına ilişkin ilgili kurum ve kuruluşlar ile görüşmeler başlatıldı" dedi.
 
"ORTAK AKIL PLATFORMU..."
Takva, Van´da yaşayan kanaat önderlerinin yer aldığı ´Ortak Akıl Platformu´ düzenleyeceklerini, bu platform içinde her düşünce ve fikrin temsil edileceğini vurgulayarak, yerel, ulusal ve uluslararası güncel gelişmelerin bu şekilde daha sağlıklı değerlendirilebileceğine işaret etti.
 
KURUMLARARASI İŞBİRLİĞİ
Van´ın temel problemlerinden birinin de kurumlararası işbirliği ve birlikte hareket edememe problemi olduğunu anlatan Takva, "Bu sorun, Odamızın girişimleri ile giderilmeye başlanılmıştır. Örneğin 4 yıldır maalesef fuarlara birlikte katılmayan Van Valiliği,Van Belediyesi ve STK´ların EMİTT Fuarına birlikte katılımları sağlanmıştır. Bu bir başlangıçtır" dedi.
 
YEREL BASININ GÜÇLENDİRİLMESİ...
Takva yerel basının güçlendirilmesi için de çalışmaların olduğunu söyledi. Takva bu konuda şunları açıkladı; "Odamız tarafından yerel basınımızın güçlendirilmesi amacıyla teknik destek sağlanması,  ihtiyaç duyacakları eğitim, seminer ve yurtiçi-yurt dışı teknik geziler gibi konuların yer aldığı proje hazırlanarak Avrupa Birliğine sunuldu. Oda Bünyesinde Basın Merkezimiz de kurulma aşamasındadır. Bu merkezi basın mensuplarımız diledikleri gibi kullanabileceklerdir."
 
"ÜYE İŞ GEZİLERİ DÜZENLENECEK"
Takva seçim öncesi taahhütte bulundukları iş gezilerini de gerçekleştireceklerini söyledi. 4 yılda 2000 üyenin yurt içi ve yurt dışı iş seyahatlerine götürülmesi projesi kapsamında; Ekim ayında Çin ve yıl sonunda ABD´ye iş seyahatleri düzenleneceğini belirten Takva, bu sayede üyelerinin ufkunu açmayı amaçladıklarını da sözlerine ekledi.
 
"SEKTÖREL DEĞERLENDİRME TOPLANTILARI YAPILACAK"
Oda olarak sektörel değerlendirme toplantılarına da büyük bir önem vereceklerinin altını çizen Takva, bu kapsamda 22.08.2013 tarihinde Kömürcüler Sitesi Toplantısı, 03.09.2013 tarihinde Bankacılar ile Toplantı, 05.09.2013 tarihinde Sigortacılar Toplantısı yapılacağını kaydetti. 19.08.2013 tarihinde Kadın Girişimciler Kurulu Toplantısı ile 21.08.2013 tarihinde Stk´lar İle Barış Sürecinin Değerlendirilmesi toplantılarının da yapılacağını anlatan Takva, her ay bir milletvekili ile oda üyelerinin biraraya gelerek sorunları tartışabileceği bir platform da gerçekleştireceğini hatırlattı.
 
"İRAN İLE SINIR TİCARETİ..."
Van´ın ekonomisinin kalkınması için İran ile sınır ticaretinin çok büyük bir önem taşıdığını belirten Takva; "Yeni atanan İran Büyükelçisi ile yapılan görüşmelerde Kapıköy Sınır Kapısında yaşanan sorunları ele aldık. Büyükelçiyi Van´a davet ettik ve Sınır Ticaretinin geliştirilmesi konusunda mutabakata vardık. İran´ın Hoy kentine belirli zaman aralıkları ile Odamız tarafından heyet gönderilmektedir. İlk Heyet geçtiğimiz ay ziyaretini gerçekleştirmiştir. Bu konuda da çeşitli girişimlerimiz ve çalışmalarımız olacaktır. Bunları da zamanla sizlerle paylaşacağız" ifadelerini kullandı.
 
"KURUMSAL KİMLİK"
Odanın kurumsal bir kimliğe kavuşması için ilk elden çalışmalar başlattıklarını ve çalışmaların bir kısmını tamamladıklarını belirten Takva kurumsal kimlik adına yapılan çalışmaları da şu şekilde sıraladı; "1- Logomuzu Yeniledik, 2- Odamız web sitesi işlevsel hale getirildi. 3- Etkin ve geniş katılımlı kurullar oluşturuldu. 4- Ulusal ve Uluslararası Temsilcilikler Oluşturuldu (Floransa ). 5- Odanın hizmet yeri fiziki şartları yenilenmeye başlandı. 6-Web TV Çalışmaları başlatıldı. 7-Elektronik Arşiv ve Elektronik belge çalışmaları başlatıldı."
 
"YENİ KURULLAR OLUŞTURULDU"
Odanın daha iyi işlemesi için katılımcı bir politikayı esas aldıklarını belirten Takva bu anlamda yeni kurullar oluşturduklarını söyledi. Akil Tacirler Kurulu, Yönetim ve Meclis Danışma Kurulu, Başkanlık Danışma Kurulu, Strateji Danışma Kurulu, Genç ve Kadın Girişimciler Kurulu´nda yeni yapılanmalara gidildiğini belirten Takva, bu uygulamadan fayda sağlayacaklarına inandıklarını dile getirdi.
 
"VERGİ VE SSK BORÇLARI..."
Takva, göreve başladıktan sonra KOSGEB kredilerinin ertelenmesinin yanı sıra üyelerin deprem döneminde oluşan SSK ve Vergi borçlarının alınmamasına yönelik de ilgili Bakanlıklar nezdinde girişimlerde bulunulduğunu ve bu girişimlerin devam ettiğini söyledi.
 
"YEREL SEÇİM BİLDİRGESİ HAZIRLANACAK"
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Nejdet Takva, siyasete girmeden ama siyasete yol göstericilik anlamında da çalışmalar yapacaklarını belirterek; "Yaklaşan yerel seçimlerde ´nasıl bir Belediye, nasıl bir Belediye Başkanı istiyoruz´ sorularına yanıt bulmak amacıyla; Odamız Üyeleri, STK´lar, Basın, Üniversite gibi kuruluşların düşüncelerinin alınması, anket çalışmasının yapılması ve çalışmalar sonucunda ´Yerel Seçim Bildirgesi´hazırlanması çalışmalarına başlanıldı" diye konuştu.
 
TOBB GENEL KURULU...
TOBB´un 69.Olağan Genel Kurulu´nun 1 Ağustos 2013 tarihinde yapıldığını da hatırlatan Takva, Genel Kurul sonucunda Van TSO´nun Ticaret ve Sanayi Odaları Konsey Üyeliğine seçildiğini ifade ederken, lobi faaliyetlerinde ciddi eksikliklerin yaşandığını da dile getirdi. Takva´nın açıklamalarının ardından soru cevap bölümüne geçildi. Kahvaltının ardından içilen çaylarla birlikte değerlendirme toplantısı sona erdi. Takva, şeffaflık ilkesi gereği 6 ayda bir odanın faaliyetleri, yaptıkları - yapamadıkları, gelir ve giderleri ile ilgili kalem kalem basına açıklamalarda bulunacaklarını sözlerine ekledi. 
Editör: Wan Haber