Van TSO Yönetim Kurulu’ndan yapılan açıklamada, “İlimizde bulunan medikal firmaları, sundukları mal ve hizmet karşılığının tahsilinde Erzurum ilinde bulunan Sosyal Güvenlik Merkezi tarafından bölgesel ayrımcılığa tabi tutulmaktadırlar. Van ilinde faaliyet gösteren medikal firmaları, hastalara uyguladıkları ve sağlık uygulama tebliğinde yer alan kriterler çerçevesinde temin ettikleri başta temel protez ürünleri ve diğer medikal ürünlerinin karşılığını ilgili onay merci olan Erzurum Sosyal Güvenlik Merkezi’nin keyfi uygulamaları nedeniyle bir yıldan önce alamadıklarını belirtmektedirler.

Firmalarımız iflasın eşiğinde olup, evraklarının incelenmesinde terör uygulamalarına benzer ‘makul şüpheli’ gerekçesi ile nitelendirilmektedirler. Konu defaatle Sağlık Bakanlığı, Sosyal Güvenlik Kurumu Genel Müdürlüğü, il müdürlüğü, milletvekilleri ve diğer ilgili kurumlara iletilmesine rağmen bu süreçte hiçbir tedbirin alınmaması manidardır. Bu açıklamamız bardağın taşma noktasıdır. Firmalarımız bilinçli olarak Erzurum Sosyal Güvenlik Merkezi yetkilileri tarafından ayrımcılığa tabi tutulmaktadırlar.

Basit gerekçelerle soruşturma dosyaları oluşturulduğunu, ancak bir yılda bile sonuç alamadıklarını tarafımıza iletmişlerdir. Sağlık Uygulama Tebliğine yüzde yüz uygun dosyalar oluşturulmasına rağmen, ‘eksik evrak’ gerekçeleri ile dosyalar geri gönderilmektedir. Bu nedenle ödemelerini zamanında alamayan firmalarımız, personel giderlerini ve kiralarını ödeyememe ile karşı karşıya kalmakta, ekonomik olarak mağduriyetler yaşamaktadırlar.
Başta ilimiz firmaları olmak üzere bu uygulamalara maruz bırakılan esnaf ve tüccarlarımıza yapılanları kabul etmek mümkün değildir.

Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere ilimiz siyasilerinin bu sorunun çözümü noktasında gerekli duyarlılığı göstermelerini bekliyoruz. Odamızca yapılan değerlendirmede Erzurum Sosyal Güvenlik Merkezi personellerinin kendilerini yasanın yerine koyup durumdan vazife çıkardıklarını düşünüyoruz.

Bu çerçevede firmalarımıza ‘köylülere neden protez yazıyorsunuz’ yaklaşımı ile akla hayale gelmeyecek zorluklar çıkarmaktadırlar. Bugüne değin onlarca yazışma ve talebimize rağmen bir arpa boyu yol alamamamızın sorumlularının ortaya çıkarılması beklentimizin karşılanmasını istiyoruz” denildi. İHA

Editör: Wan Haber