WanHaber.com Haber Merkezi

B20 zirvesi için Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ‘nin daveti üzerine Ankara’da bulunan Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve Bölge Oda Başkanları, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile görüştü. Yapılan görüşmede bölgede yaşanan çatışmalı sürecin durdurulması, bununla birlikte yapısal ekonomik reformlar yapılması talebi dile getirildi. 

Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, bölge kentleri çok zor bir süreçten geçmektedir. Yaşanan bu çatışmalı sürecin tarafları bir an önce gerekli girişimlerde bulunmalı ve bu süreç sonlandırılmalı açıklamasında bulundu. Takva, “Özellik belirtmek gerekir ki, bölge halkı gerek ekonomik, gerek güvenlik sorunları ile boğuşmaktadır. Bu çatışmalı süreç başta bölge halkına genel de ülkemize büyük zararlar vermektedir. Halk barış istiyor. Barışın tesis edilmesi Türkiye’nin geleceğine katkı sunacaktır” dedi. 


Vergi Terkini Önceliklerimizdendir
Van TSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva, Başbakan Yardımcısı Cevdet Yılmaz’a bölgenin genel sorunları hakkında bilgi verdi. Özellikle Van’ın depremden kaynaklanan Vergi Terkini sorununun biran önce sonuçlanması gerektiğini belirterek “Van ekonomisi içinde bulunulan bu durumu kaldıramamaktadır.  İnsanlar belirsizlikle boğuşmaktadır. Hükümetin mutlak suretle Van’da Vergi Terkinini uygulaması gerek. Aksi takdirde bölge sonuçları onarılmayacak bir darboğaza sürüklenecektir.” Dedi.

Gümrük Kapıları bölgenin can damarıdır
Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Necdet Takva, kapıların kapalı olmasının bölgenin hem ekonomisini hem de turizmini çok olumsuz etkilediğini söyledi. Takva, “Kapıların kapalı olması bölgenin hem ekonomisini hem de ticaretini çok olumsuz etkiledi. Bir an önce Kapıköy'ün açılması gerekiyor. Çünkü kapının kapalı olmasından Van ve bölge ekonomisi çok ciddi bir şekilde olumsuz etkileniyor. Turizm sektörü bundan çok olumsuz etkileniyor. Hükümetin de Kapıköy’ü açık tutulması yönünde etkin bir karar alması gerekiyor. Bununla birlikte Gümrük Kapılarından halkın maksimum faydalanması için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Kapalı olan gümrük kapıları açılmalı ve daha işlevsel bir hale getirilmelidir.  Bölgenin refahı ekonomik kalkınma ile mümkün olacaktır. Bununla birlikte her şeyden önemlisi bölgede Barış hakim olmalıdır. Silahlar susmalıdır” şeklinde konuştu.

Toplantıya katılan Bölge oda başkanları da öncelikle barış ve güven ortamının sağlanması ve sürdürülebilir kılınması gerektiğinin altını çizdiler. 

 

Editör: Wan Haber