TSO Başkanı Necdet Takva, Başkan Yardımcısı Yavuz Karaman, Yönetim Kurulu Üyeleri Metin Abi ve Burhan Kandaşoğlu’nun katıldığı ziyarette Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan sorunlar görüşüldü.

SARAY İLÇESİ ÖNEM TAŞIYOR
TSO Başkanı Necdet Takva Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan sıkıntıları gidermek için bu görüşmeleri gerçekleştirdiklerini söyledi. Takva,  “Bulunduğumuz bölgeyi severek yönetmemiz birçok sorunu kısa sürede çözmemizi sağlar. Van’ın kalkınmasında, ekonomisinin, ticaretinin gelişmesinde Saray İlçesi büyük önem taşımaktadır. Bir ülkede bulunan bölgelerin eşit kalkınması mümkün değil fakat gelişmiş ve az gelişmiş yerler arasındaki farkı en aza indirmeliyiz. Kapıköy Sınır Kapısı gibi bir zenginliğimiz var ama biz bu zenginliği kullanamıyoruz. 2023 için bizim de belirlediğimiz bir hedef var. Bu 9 yıl içinde kişi başına düşen gelirimizi ülke ortalamasının yüzde 50 seviyesine çıkmasını hedefliyoruz. İran olmazsa bu rakama ulaşmamız, bölgeyi geliştirmemiz mümkün değil. Bölgenin üstünlüklerini ortaya çıkarıp yapısal tedbirlerle İran ile aradaki ticari bağları güçlendirelim. Geçmişte yaşanan sorunları günümüze aktarmamız bölgemiz için bir dezavantaj olur. 1996'lı  yıllarda sınır ticaretinin yarattığı finansman ile Organize Sanayi Bölgesi kuruldu. 2000 li yıllarda Van vergi sıralamasında Türkiye de ilk 10’da yer aldı. Bu çok büyük bir başarı ve bu başarının devamını getirmeliyiz. Bu bölgedeki insanın ticaretten başka bir gelir kaynağı yok. Sınır kapısının açılması, yolların düzeltilmesi, yeni bir istasyonun kurulması yani fiziki şartlarının gözden geçirilmesi gerekiyor. Enerjimizi birleştirerek hep beraber hareket edip sorunlarımızı çözüme kavuşturalım. İletişim kanallarını açık tutmalıyız. Kentin üzerindeki ön yargıları kaldırmak için çabalamalıyız” dedi.

 

KAPININ AÇILMASI GEREKİYOR
Saray Kaymakamı Ahmet Can Pınar ziyaretten duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Pınar kamunun STK’larla daha fazla çalışması gerektiğini, Van TSO’nun çalışmalarını yakından takip ettiğini ve kamu yöneticilerin çalışmalarınızdan etkilenmesi gerektiğini söyledi. Pınar “Hayata geçireceğimiz projeler sınırlı olduğu için inisiyatiflerimizi eğitime harcıyoruz. Kapıköy Sınır Kapısı’nda yaşanan sıkıntılar bize yansıyor fakat bilinmesi gereken şu ki bizim yetkilerimiz çerçevesinde müdahalede bulunabiliyoruz. Ticaretin gelişmesi için bu kapının açılması ve sorunların çözülmesi gerekiyor. Tüccarlara; imkânlar ve mevzuat gereğince elimizden gelen desteği vermeye hazırız” dedi. Pınar sınır ticareti ile ilgili verilen kartlara değinerek “Ticari faaliyetlerin yürütülmesi bağlamında dağıttığımız kartlar başka amaçlar için kullanıldığından spekülasyonlara yol açmaması için kartları iptal ettik. Yanlış uygulamaların önüne geçeceğini düşündüğümüz yeni sistem ile 2001 yılı ve sonrası doğumlu kişilere kart verilmeyecek. Sınır kapısında önlemlerin alınabilmesi için böyle bir düzenleme getirdik” dedi.

 

KAPIKÖY ÖNEMLİDİR
Kapıköy Gümrük Müdürü Cemalettin Demirdelen  “Kapıköy Sınır Kapısı Türkiye ve Van için çok büyük bir zenginliktir. Ticaretin aktif olarak yapılması için Kapıköy sınır kapısında yaşanan sıkıntıların çözülmesi gerekiyor. İlçede bir izleme komitesi kurularak diğer kapılardaki uygulamalara benzer düzenlemeler getirilmeli. Mevzuat çerçevesinden elimizden gelen desteği vereceğiz. Tüccarlarımızın önünü açarak karşılıklı işbirliği içinde hareket etmeye hazırız” dedi.

Editör: Wan Haber