Daha önce Ağustos ayında üretime geçmesi beklenen, ardından gecikmeler yaşanınca üretim için Eylül ayının sonu işaret edilen Tekstil Kent ile ilgili bu beklenti de gerçekleşmedi. Ekim ayının ilk haftasını da geride bırakırken, Tekstil Kent'te henüz üretime başlayan firmanın olmadığı öğrenildi. Çeşitli sebeplerle gecikmeler yaşandığı Tekstil Kente tüm firmaların yerleşmesinin ve üretime geçmesinin bu yılın sonunu bulabileceği belirtiliyor. Konuya ilişkin görüştüğümüz Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA) Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci, en büyük sıkıntı olan doğalgaz, su ve elektrik bağlantılarının tamamlanarak test işlemlerinin bittiğini, yolun ise 10 güne kadar asfaltlanarak bitmesini beklediklerini aktardı. Demirci, şuana kadar, Tekstil Kent'te üretim yapacak 14 firma ile de sözleşme imzalandığını ifade etti.

Haber: Umut TARHAN - Prestij Gazetesi

Van'da 2011 yılında meydana gelen depremler sonrası, İl Özel İdaresi tarafından başlatılan 'Cazibe Merkezleri Projesi' kapsamında oluşturulan 'Tekstil Kent' ile ilgili şuana kadar istenilen noktaya ulaşılabilmiş değil. Gecikmelerin yaşandığı Tekstil Kentte henüz üretime de başlanılamadı.

14 FİRMA SÖZLEŞME İMZALADI
26 firmanın sözleşme imzalaması gereken Tekstik Kent'te şuana kadar 14 firmanın sözleşme imzaladığı öğrenildi.

Sözleşme imzalamaları için kendilerine süre tanınan 13 firma bu süre içerisinde sözleşmeyi imzalamayınca kendileri için hazırlanan sözleşmeler iptal edildi. Söz konusu bu firmaların yerine, puanı yüksek olan ve sıraya konulan firmalar sözleşme imzalanmak üzere davet edildi. Ancak bu firmalardan bir kaçının sözleşme imzalama aşamasında olduğu, diğerlerinin de beklendiği kaydedildi. 14 firmanın sözleşme imzaladığı Teksil Kent için 12 firmanın daha sözleşme imzalaması bekleniyor.

"SIKINTI YAŞAMAYIZ"
DAKA Genel Sekreteri Emin Yaşar Demirci yaptığı açıklamada, "Sözleşme imzalamaya gelmeyen firmaları eledik. Yerlerine, puanı yüksek olan firmalardan davet ettik. Birkaçı sözleşme imzalama aşamasındalar. Diğerlerini de ay sonuna kadar bekliyoruz. Umarım ay sonuna kadar bu firmalarımız da gelir ve sözleşmeleri imzalarlar. Fakat ay sonuna kadar bu firmalar sözleşme imzalamazlarsa yerlerine bu kez yine sıradakileri davet ederiz. Zaten Tekstil Kent'te yer alabilecek firma sayısının 3 katı kadar müracaat söz konusu. Dolayısıyla bir sıkıntı yaşayacağımızı sanmıyorum" dedi.

"ZOR KISMI TAMAMLANDI"
Tekstil Kent ile ilgili yol, su, elektrik ve doğalgaz konularında gerekli çalışmaların yapıldığını anlatan Demirci; "Aslında zor kısmı bunlardı. Su, elektrik ve doğalgaz ile ilgili çalışmalar tamamlandı. Bunlarla ilgili test süreci de başarıyla sonuçlandı. Şimdi bunlarla ilgili bir sıkıntımız kalmadı. Sadece yol ile ilgili bir çalışma yapılacak. O da bir hafta, 10 gün sonra biter diye umuyorum. Üretim yapılabilmesi için en temel ihtiyaçlar bunlardı. Bundan sonra üretim yapılabilmesinin önünde engel yok. Tekstil Kent içinde çevre düzenlemesi gibi üretime engel olmayacak ince işler var. Bunlar da peyder pey yapılıyor zaten. Ödenek sıkıntımız da yok. İşi yapanın ödemesini hemen gerçekleştiriyoruz" şeklinde konuştu.

"TAM KAPASİTE ÜRETİM İKİ YILI BULUR!"
Tekstil Kent'e şuana kadar 4 firmanın yerleştiğini, bir firmanın üretime geçme aşamasında olduğunu belirten DAKA Genel Sekreteri Demirci, şunları söyledi; "Tabi Tekstil Kent'te bu yıl sonuna kadar firmaların yerleşmesini bekliyoruz. Bir kısım firmanın da üretime geçmesini tabi. Ancak istihdam konusunda tam kapasiteye ulaşmak öyle hemen olacak şey değil. Bu 1- 2 yıl içinde mümkün olabilecek bir şey. Nihayetinde orası tam kapasite çalıştığı zaman 6 bin 900 kişiye iş imkanı sunmuş olacak. Bu da bir - iki yıl içinde mümkün olabilecek. Çünkü istihdam piyasa ile ilişkili bir durum... Ancak özetle şunu söylemek gerekiyor. Tekstil Kentte artık işin sonundayız ve burası Van için iyi bir istihdam kapısı olacak. Bu işe ilk defa girdiğimiz için zaman zaman hesap edilmeyen sıkıntılar yaşandı elbet. Bunlardan ötürü bir gecikme yaşansa da sonuç itibari ile işin sonuna gelmiş bulunmaktayız. Beklentimiz; Ağustos ayı itibari ile bir üretime başlanmasıydı. Ancak dediğim gibi bu beklentilerimiz bazı sebeplerle gerçekleşmedi. Şimdi ki beklentimiz yıl sonuna kadar firmalarımızın yerleşmesi ve yol çalışmasının bitmesi ile birlikte de firmalalarımızın artık üretime geçmeleridir."

Editör: Wan Haber