Van şehir merkezinin çeşitli alanlarında bulunan bilboardlara asılan Kürtçe ve Türkçe afişler dikkat çekti. Musluklardan kan akan görüntüsünün üzerine "bir gün bitecek", "bir gün her şey...", "sahip çıkmazsanız uzak değil!", "nefessiz kalmayalım", "farkında mısın?" yazılı ifadelerin yer aldığı afişlerin bilboardlara asılması, 7 Haziran'da yapılacak milletvekilliği seçimi öncesinde tartışmalara neden oldu.

VASKİ'DEN AÇIKLAMA GELDİ

Van Su ve Kanalizasyon İdaresi (VASKİ) Genel Müdürlüğü, “Su Kültürünü Geliştirme Projesi” kapsamında yapılan billboard çalışmasının bazı yerel ve ulusal basın ve yayın kuruluşlarınca amacından saptırılarak farklı bir biçimde yansıtıldığı bildirildi. 

VASKİ Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamada, 2015 yılında 80 milyon TL’lik yatırım planlandığı belirtilerek, “Bu konuda ihale çalışmalarının büyük bir kısmı tamamlanmıştır. Bunun yanında yatırımların doğru değerlendirilmesi ve amacına ulaşması için ‘Su Kültürü Geliştirme ve Su Politikası Oluşturma Projesi’ hazırlanmıştır. Yapılan projelerin ve yatırımların kapsamı ve maliyeti ne kadar büyük olursa olsun, suyun doğru kullanımı sağlanmadığı ve halkta su kullanım kültürü geliştirilmediği sürece bu yatırımların başarıya ulaşamayacağı açıktır. Bu ihtiyaca binaen hazırlanan proje kapsamında billboard, kısa film, video-kamu spotu, internet-TV reklam, el broşürü, kitapçık, okullarda düzenlenecek yarışmalar, sosyal sorumluluk projeleri gibi çalışmalar planlanmıştır. Bu çalışmanın bir parçası olarak hazırlanan billboardlarda tüm insanlarda su kullanımının bilinçli yapılması ve bir farkındalığın oluşturulması için etkileyici sunumlar hazırlanmaya çalışılmıştır. Kentte asılı bulunan billboardlar, hazırlığı yapılan ve her biri ortalama olarak 5 gün asılı kalacak bir dizi billboardın sadece ilkidir. Bu billboardlarda; küresel ısınma, su kaynaklarının kuruması, susuzluk riski etkili mesajlarla vurgulanmaya, suyun kan gibi canlılar için yaşam kaynağı olduğu, suyun tükenmesinin hayatın kaynağının tükenmesi anlamına geleceği anlatılmıştır. Billboardlar asılı kaldığı süre boyunca halktan çok olumlu tepkiler alınmış, bu konuda yerel basına konuşan vatandaşlar olumlu etkilendiklerini ifade etmişlerdir. Su tüketiminin en yoğun olduğu, kayıp ve kaçak kullanım oranının yıl içinde en yüksek düzeyde olduğu yaz aylarının başlangıcında bu çalışmanın yapılması büyük bir önem arz etmektedir. Halkımızın bilinçli su kullanımının sağlanmasını amaçlayan bu çalışmanın bir seçimle veya politik görüşle ilintilendirilmesi anlamlı olmayacağı gibi, seçim dolayısıyla ertelenmesi de anlamlı değildir. Sonuç olarak; VASKİ Genel Müdürlüğü olarak temel görevimiz halkımıza sağlıklı bir içme suyu sunmak ve bilinçli su tüketim kültürünü aşılamaktır. Bu kapsamda yapılan çalışmalar, basit siyasi hesaplara alet edilmeyecek kadar değerlidir. Bu konuda gerek siyasi parti mensuplarınca gerekse basın ve yayın organlarınca yapılacak olan açıklama ve haberlerde çok daha hassas olunması bütün insanlığın ortak görevidir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” denildi.

 

3-222.jpg

Editör: Wan Haber