DAİŞ çetelerinin Kobanê’ye saldırılarını protesto eden Kürdistanlıların eylemleri devam ediyor. DAİŞ’in saldırılarını protesto etmek için Van’da sokağa çıkan on binler kişi ile polis arasındaki çatışmalar kent merkezinde devam ediyor.

Van’da mahalle, cadde ve sokaklarda toplanan on binlerce kişiye herhangi bir uyarıda bulunmadan polis plastik mermi, biber gazı ve tazyikli suyla saldırıyor. Halk da polis saldırısına taşlarla karşılık veriyor. Van’da esnafı Kobanê direnişine destek vermek için kepenk açmazken, polis helikopterleri gün boyu kentin üzerinde dolaştı. Çıkan olaylarda AKP il ve ilçe binaları, Kızılay araçları, BİM ve A101 marketleri, AKP Eski Van Milletvekili Kayhan Türkmenoğlu’na ait bina ve araçlar, PTT binaları ve DAİŞ sempatizanlarına ait olduğu belirtilen birçok araç ateşe verildi. Birçok noktada polis panzerleri yakıldı. Olaylarda onlarca kişi çeşitli yerlerinden yaralandı.

Olayların şiddetlenmesi üzerine HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, HDP PM Üyesi Cüneyt Caniş, DBP Van İl Başkanı Musa İtah, STÖ temsilcileri yüzlerce kişi Feqîyê Teyran Parkı’nda bir araya geldi. Polisin “Van ateşler içinde, mağazalar yakılıyor, camlar kırılıyor” şeklindeki konuşmasına HDP PM Üyesi Cüneyt Caniş, “Canların gittiği bir yerde camların hiçbir önemi yoktur” şeklinde karşılık verdi.

Polisin ‘dağılın’ uyarılarını dikkate almayan grup oturma eylemine başladı. Oturma eyleminde basın açıklaması yapan HDP Van Milletvekili Özdal Üçer, AKP ve DAİŞ ittifakının Kobanê’de katliam yaptığını ve buna duyarsız kalmayacaklarını söyledi.

Kürt halkının DAİŞ’in saldırılarına karşı her yerde serhildana kalktığını ve kalkamaya devam edeceğini dile getiren Üçer, “Ey AKP ne yaparsan yap bu halk özgürlüğünden vazgeçmeyecektir. YPG’nin kahramanları senin ve ortağın IŞİD’in hesaplarını alt üst etti. Derhal bu katliam politikalarından vazgeçin” diye konuştu.

Üçer, polislerin kentteki ablukayı kaldırmadığı müddetçe oturma eylemine devam edeceklerini kaydetti. Van’da kent merkezinde ki çatışmalar ise sürüyor. Kentin üzerinde yükselen dumanlar çatışmaların şiddetini ortaya koyuyor. ANF

a1.jpeg

a2.jpeg

a3.jpeg

a4.jpeg

a5.jpeg

a6.jpeg

a7.jpeg

a8.jpeg

a9.jpeg

a10.jpeg

a11.jpeg

a12.jpeg

a13.jpeg

a14.jpeg

a15.jpeg

a16.jpeg

a17.jpeg

a18.jpeg

19-002.jpg

20-002.jpg

21-002.jpg

22-002.jpg

23-002.jpg

24-002.jpg

25-002.jpg

26-002.jpg

27-001.jpg

28-001.jpg

Editör: Wan Haber