Van'da Bostaniçi beldesinde Rojava için şenlik düzenlenirken, Hacıbekir (Xaçort) ve Şabaniye (Xirabê) mahallelerinde gençler PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlığına dikkat çekmek ve "Rojava devrimini" selamlamak için eylem yaptı. Eylemin ardından çok sayıda kişinin gözaltına alındığı belirtildi.

BDP Bostaniçi Belde Örgütü ve Bostaniçi Belediyesi Ramazan ayı nedeniyle "Rojava devriminin" yıldönümünü düzenledikleri şenlik ile kutlarken, Yurtsever Devrimci Gençlik Harekatı (YDG-H) ve Yurtsever Devrimci Genç Kadın (YDG-K) üyeleri Şabaniye ve Hacıbekir mahallelerinde eylem yaptı. Bostaniçi'nde düzenlenen şölene, yüzlerce yurttaşın yanı sıra BDP Van İl Eş Başkanı Musa İtah, BDP Van İl Örgütü, Van Belediye meclis üyeleri, KURDİ-DER, GÖÇ-DER, DÖKH, Barış Anneleri de katıldı. Özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenleri anmak için yapılan bir dakikalık saygı duruşunun ardından şölen programı başlatılırken, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî şoreşa Rojava" sloganları atıldı. Şölende, "Em xwaserîya Rojava silav dikin" pankartı açıldı.

'Rojava'ya müdahale ederseniz, Van, Hakkari ve Batman'ı unutmayın'

Şölende kısa bir konuşma yapan BDP Van İl Eş Başkanı İtah, ne olursa olsun her alanda Rojava ile birlikte olacaklarını ifade ederek, "Kürtlere 'sabrımızı taşırmayın' diyenlere siz artık Kürtlerin sabrını taşırmayın diyoruz. Kürtler bugün dört parçada özgürlük mücadelesi veriyor. Hükümet ikide bir çıkıp tehditler savuruyor, 'Rojava'ya müdahale ederiz' diye. Biz de buradan hükümete diyoruz ki, siz Afrin'e, Kobani'ye müdahale ederseniz, burada Van'ı, Hakkâri'yi, Batman'ı unutmayın. Biz de burada onlar için her türlü mücadeleyi veririz" dedi. Konuşmanın ardından yerel müzik gruplarının söyledikleri parçalar eşliğinde geç saatlere kadar halaylar çekildi. 

Van'ın Hacıbekir (Xaçort) ve Şabanî (Xirabe) mahallelerinde de PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın sağlığına dikkat çekmek ve "Rojava devrimini" selamlamak için YDG-H ve YDG-K üyeleri sokaklarda barikat kurarak, ateş yaktı. Gençlerin sokağa barikat kurmaları ve Rojava, PKK ve PKK Lideri Abdullah Öcalan lehine sloganlar atması üzerine Hacıbekir Mahallesi'ne çok sayıda akrep, TOMA ve panzer ile gelen polis, gençlere müdahale etmek isterken polis ile gençler arasında çatışma çıktı. Polisin tazyikli ve ilaçlı su kullanmasına gençler, molotofkokteyli, havai fişek, ses bombası, taş ile karşılık verirken gençlerin taşıdıkları keser, levye, çekiç ve keserler ile zırhlı araçlara vurmaları dikkat çekti. Gençler tarafından gerçekleştirilen eyleme yüzlerce genç katılırken, çok sayıda zırhlı araç ile müdahaleye gelen polis sık sık gençlerin direnişi karşısında geri çekilmek zorunda kaldı. 

'Önder Apo'nun sağlık koşulları düzeltilsin'

Yine polisin geri çekildiği bir anda açıklama yapan bir YDG-H üyesi, PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın başlatmış olduğu "Demokratik kurtuluş özgür yaşam" sürecine değinerek şunları dile getirdi: "Biz YDG-H ve YDG-K olarak Önder Apo'nun başlattığı süreci PKK çizgisinde sahiplendiğimizi belirtmek istiyoruz. YDG-H ve YDG-K olarak Kürdistan'da tüm sömürgeci politikalara karşı olduğumuzu herkesin bilmesini istiyoruz. Uyuşturucu, fuhuş, esrar, koruculuk ve ajanlaştırma politikalarından herkesin vazgeçmesini istiyoruz. 25 bin şehide tanıklık eden Kürdistan topraklarında artık bu tür sömürgeci ve asimilasyon politikalarının sürdürülmesine izin vermeyeceğiz. Bunların karşısında sürekli eylemlilik halinde olacağımızı herkes bilsin. TC devletine şu uyarlarda bulunuyoruz. Sürecin daha hızlı ilerleyebilmesini ve Önder Apo'nun sağlık koşullarının düzeltilmesini istiyoruz. Birinci yılında olan Rojava devrimini ve Rojava halkını ve onurlu Kürt halkını selamlıyoruz. Bütün Kürt halkını YPG'yi sahiplenmesini istiyor, devrimci ruhla herkesi saygıyla selamlıyoruz." 

Yapılan açıklamada sık sık "Lexê YPG lexê Rojava rizgarkê", "TC'nin korkusu YDG-H ordusu", "Bijî berxadana YPG" ve "Bijî serok Apo" sloganları atıldı. 

Çok sayıda gözaltı 

Açıklamanın ardından Hacıbekir'in Sürmeli Sokağı ve çevresinde polis ile gençler arasında yaşanan çatışmalar gece geç saatlere kadar sürdü. Polisin müdahale sırasında mahalle sakinlerinin evlerine tazyikli su sıkması sonucu kimi evlerin camları kırılırken, kimi evlerin ise içine kadar atılan sular, ev içerisinde bulunan elektronik eşyaları kullanılmaz hale getirdi. Astım hastası olan yaşlı bir yurttaş kullanılan ilaçlı sudan dolayı fenalaşarak hastaneye kaldırıldı. Öte yandan gece geç saatlere kadar devam eden çatışmada, polisin çok sayıda kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi.

""

""

""

""

""

Editör: Wan Haber