BDP Van Gençlik Meclisi, Kürdistan’da yapımı devam eden karakol, kalekol ve güvenlik yolu çalışmalarını protesto etmeye yönelik Balediye Garajı'ndan Beşyol'a yürüyüş düzenlemek isteyince polis engeliyle karşılaştı. Gençler öncülüğünde bir araya gelmek isteyen kitle, polis engelinin ardından bir araya gelemeden Hacıbekir, Akköprü, Şabaniye, Yeni Mahalle, Demirköprü, Süphan, Şamran Altı, Eski Fidanlık, Altıntepe mahallelerine geçerek eş zamanlı yürüyüş düzenledi. Yapılan yürüyüşlerde sık sık “Bijî Serok Apo”, “Bê serok jiyan nabe” sloganları atıldı. Hacıbekir’de yapılan yürüyüşlere polis zırhlı araç, gaz bombası ve tazyikli su ile müdahale etti. Gençler de müdahaleye, havai fişek, molotofkokteyli, ses bombası ve taşlarla karşılık verdi. Gençler yollara kurdukları barikatlar ile polislerin mahallelere girmesine izin vermezken, 9 mahallede başlayan olaylar devam ediyor. 

Öte yandan BDP, HDP ve YÖDER öncülüğündeki kitlenin bir kısmı ise Belediye Garajı’ndan Beşyol’a yapılması engellenen yürüyüşün ardından Feqiyê Teyran parkına geçerek müdahaleyi kınadı. HDP, BDP ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Öğrenci Derneği (YÖDER) öncülündeki yüzlerce kişi, “Sizin A,B,C planınız varsa bizimde H.P.G planımız var” pankartını açtı. “Bijî Serok Apo”, “Bijî berxwedana Rojava”, “PKK halktır halk burada” ve “Lice isyandır direnişe selamdır” sloganlarını atan kitle adına açıklama yapan HDP Van İl Eş Başkanı Harun Okay, polisin tahammülsüzlüğünü eleştirerek, saldırılara karşı tepkilerini dile getirmenin zamanı geldiğini söyledi.

Kürt halkına yapılan saldırılmasının kabul edilemez olduğunu dile getiren Okay, “Kürdistan’ın dört bir tarafında karakol yapımları sürerken, insanlarımız katledilirken, Rojava sınırında insanlarımız öldürülürken, sessiz kalmamızı bekliyorlarsa yanılıyorlar” dedi. Basın açıklamasının ardından 5 dakikalık oturma eylemi düzenleyen kitle sloganlar eşliğinde dağıldı.

6-028.jpg

5-045.jpg

3-078.jpg

1-075.jpg

4-069.jpg

Editör: Wan Haber