Van Siyaset Akademisinin ikinci dönemi açıldı. Açılışta konuşan Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, Barzani yönetimini eleştirerek Güney’de Barzani’nin keyfine göre bir adaletin olduğunu ileri sürdü.

İlhan Siyahtaş

Van Siyaset Akademisinin ikinci dönem açılışında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksel, "Devrim kapitalizmin çarkına çomak sokmaktır. Mücadelemiz yeni yaşamı yaratma mücadelesidir. Başkan Apo’nun paradigması ışığında yeni bir yaşam kurmaya çalışıyoruz" dedi. Açılışa DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, MYK Üyesi Herdem Kızılkaya, PM Üyesi Çimen Altürk, Van İl Yöneticileri ve öğrenciler katıldı. 
 

MİLLİYETÇİLİK TOPLUMLARA ZARAR VERİYOR
Konuşmasında milliyetçiliğin toplumlara verdiği zarara dikkat çeken Yüksek, “ Kapitalizminin ideolojisinin milliyetçiliktir. Yeni bir yaşama, yeni bir düzene, sisteme ihtiyaç var. Kadınları için, gençler için, inanç ve kültürler için yeni bir yaşama ihtiyaç var. Mücadelemiz yeni yaşamı yaratma mücadelesidir. Başkan Apo’nun paradigması ışığında yeni bir yaşam kurmaya çalışıyoruz. Sizler yeni yaşamın kurucuları olmak için bu eğitimi alacaksınız ve yeni yaşamın öncüleri olacaksınız” dedi.
 

YAŞANAN SESLİ DEVRİMDİR
Tarihi bir süreçten geçildiğini belirten Yüksek, “Şu anda yaşanan bir devrimdir. Devrim kapitalizmin çarkına çomak sokmaktır. Biz bunu yapabiliriz. Toplum bu özü taşıyor. Bu zalimlere teslim olmak zorunda değiliz. Devrimin eşiğindeyiz. 'Devrim' dediğimiz bu toplumsal düzeni değiştirmektir; aşağıdan yukarıya kadar. Mevcut düzenin içinde alternatifini yaratmaya çalışacağız. Bugün Kürdistan’da yaşanan sesli devrimdir” diye konuştu.
 

Rojava’ya yönelik bir saldırı olduğunu kaydeden Yüksek, Kürtler Ortadoğu denkleminde yer alsın istenmiyor. Kadın öncülüğünde, halkların kardeşliğine dayalı toplumsallaşma perspektifine yönelik bir saldırı var. IŞİD saldırırken 'halkların kardeşliği mi olur' diyor, 'inanç kardeşliği, kadın erkek eşitliği mi olur diyor. Dikkat edin, Erdoğan da 'kadın erkek eşitliği mi olur' diyor.
 

BARZANİ’NİN KEYFİNE GÖRE ADALET VAR
Güney'de de Kürtlerin olduğunu, ancak özgürlük ve eşitlik anlayışlarının tartışılması gerektiğini, bir hukuk sistemlerinin bile olmadığını kaydeden Yüksek, Barzani’nin keyfine göre bir adaletin olduğunu" vurguladı. Toplumsallaşmanın değil, sınıflaşmanın olduğunu belirten Yüksek, Güney'de de bunun mücadelesini vereceklerini söyledi.
 

İNANÇTA GERİLEME VAR
İnanç özgürlükleri noktasında bir gerilemenin olduğunu dile getiren Yüksek, “Şengal’in özerk olması gerekiyor. Oradaki Ezidi Kürtlerin kendi özerk yönetim şeklini oluşturup kantonlarını ilan etmeleri gerekiyor” diye ekledi.

Editör: Wan Haber