Van Ticaret ve Sanayi Odası’nda düzenlenen toplantıda bir konuşma yapan TBV Başkanı Timur Erk, vakfın çalışmalarına değindi. Vakfın en önemli çalışmalarından birinin ülkede böbrek hastalıklarının önlenmesi adına kamu yararına yaptığı hizmetler olduğunu belirten Erk, 'Türk Böbrek Vakfı, aşırı tuz ve şeker tüketimine savaş açtı’ başlığıyla kamuoyunda geniş yankı uyandıran hizmetlerine Van’da da devam ettiklerini söyledi.

Böbrek hastalıklarının önlenebilir en önemli nedenlerinden olan hipertansiyon ve diyabet hastalıklarının temelini büyük oranda aşırı tuz ve şeker tüketiminin oluşturduğunu ifade eden Erk, ”TBV, hazırladığı kamu spotları, seminerler ve yaptığı iş birlikleri ile halkı bilinçlendirme faaliyetlerine ara vermeden devam ediyor. Mart 2013’te İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ile yapılan protokol çerçevesinde, genç nesillerin bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla aşırı tuz ve şeker tüketiminin zararları ile sağlıklı bir yaşam için beslenme ve hayat tarzı önerileri konularını kapsayan bir etkinlik gerçekleştirildi” dedi.

Yörede üretilen ve Van ile özdeşleşen otlu peynirin çok yüksek miktarda tuz içerdiğini ve bu nedenle birçok hastalığı tetiklediğini vurgulayan Erk, “Vatandaşlardan ricam, otlu peynirdeki tuz oranını mümkün mertebe damak tadını bozmadan ve buzdolabındaki raf ömrünü azaltmadan azaltınız. Aksi takdirde bu yörede gırtlak kanseri, mide kanseri, kolon kanseri ve kronik böbrek yetmezliği sayıları devam eder, azalmaz” şeklinde konuştu.
Konferansta bir konuşma yapan TBV Projeler Koordinatörü Ayşe Onat ise sağlıklı yaşam ve gıda tüketiminde katılımcılara slayt gösterisi eşliğinde önemli bilgiler verdi.

Soru-cevap bölümü ile devam eden konferansın sonunda TBV Başkanı Timur Erk tarafından, VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Necdet Takva ve YYÜ Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Yardımcı Doç. Dr. Hüseyin Beğenik’e plaket verildi.

Editör: Wan Haber