Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt öncülüğünde gerçekleşen görüşmenin olumlu geçtiği belirtildi. OSB heyetinin, YTP kapsamında dikkate alınması talebiyle Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi'ye, 5 maddelik bir mektup sunduğu öğrenildi.

Başbakan Binali Yıldırım tarafından geçtiğimiz Haziran ayında yapılan açıklamada Van, Diyarbakır, Urfa ve Kars illeri "cazibe merkezi olacak iller" olarak belirlendi.

Başbakan ayrıca YTP kapsamında söz konusu illere 35 milyar TL tutarında yatırım yapılacağını da ifade etti.

VAN OSB ANKARA'DA

5 yıl içinde uygulanması planlanan YTP ile ilgili olarak Van OSB'den bir heyet, geçtiğimiz Cuma günü Ankara'ya giderek Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi ile bir görüşme gerçekleştirdi.

OSB heyeti, YTP kapsamında dikkate alınması talebiyle Çiftçi'ye, 5 maddelik bir mektup sundu.

MEKTUPTA NELER VAR?

Bakan Yardımcısı Çiftçi'ye sunulan 5 maddelik mektupta şu hususlar bulunuyor;

"1) Van'daki bütün üreticiler için; yerel ürünlerin Kamu Şartnamelerine konularak
teşvik edilmesi ve kullanılmasının zorunlu kılınması;

2) İmalatçılar için 3 ay geriye dönük çalışma koşulu ile devlet tarafından en az 1 yıl süreyle tüm çalışanlar için maaş, SGK ve vergi desteğinin verilmesi;

3) Van ve bölgedeki bankaların exsperler aracılığıyla gayrimenkul değerlerini 4'te 1 katına göstermesinin önüne geçilmesi;

4) Bankaların sicil vb. bahaneler gibi finansa erişiminin önündeki engellerin BDDK'nın bir düzenlemesi veyahut bir sicil affı ile kaldırılması;

5) Van ve bölgedeki bütün banka borçlarının faizsiz olarak en az 1 yıl süre ile ertelenmesi."

GÖRÜŞMELER OLUMLU

Ankara'da yapılan görüşmelerle ilgili olarak gazetemize bilgi veren Van OSB Yönetim Kurulu Başkanı Şemsettin Bozkurt, yaptıkları görüşmelerin olumlu geçtiğini söyledi.

OSB olarak ciddi bir heyetle Ankara'ya gittiklerini ifade eden Bozkurt, şunları söyledi:

"OSB'nin omurgasını oluşturan iş adamlarımızla birlikte, ciddi bir heyetle Ankara'da Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi ile görüştük. Görüşmemiz çok olumlu geçti. Bizim yanımızda Ekonomi Bakan Yardımcısını aradı. Biz somut taleplerde bulunduk ve somut bir beklentimizin olduğunu söyledik. Fatih beyin, 'yenilere karşı eskilerin rekabet gücü kalmaz' gibi bir endişesi var. Bunları da konuştuk, sohbet ettik. Biz mektupta yer alan maddelerin Yeni Teşvik Paketi'ne konulması için çabalıyoruz. Umarım taleplerimiz yerini bulacaktır."

İŞADAMLARINA ÇATIŞMA ENGELİ

OSB heyetinin Ankara'daki temasları ardından 150 kişilik bir işadamı heyetinin Van'ı ziyaret etmek istediği ancak bölgede yaşanan çatışmalardan dolayı erteledikleri de öğrenildi.

Bu konuya da değinen Bozkurt, "Bugün de 150 kişilik bir işadamı kafilesi misafirimiz olarak gelecekti, onları bekliyorduk, ancak yaşanan çatışmalardan dolayı ertelendi" diye konuştu.

Prestij Gazetesi

Editör: Wan Haber