Bu yıl 5'ncisi düzenlenen ve çeşitli alanlarda 72 firmanın katıldığı "5. Yapı ve İş Makineleri" ile "1. Belediye İhtiyaçları ve Kent Mobilyaları Fuarı" OFKM'de açıldı. 

Van Organize Sanayi Bölgesinde yeni hizmete giren 40 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen bölgenin en büyük ve en modern fuar ve kongre merkezi, özeliğini taşıyan Van Ortadoğu Expo Fuar ve Kongre Merkezi ( OFKM) Van Valiliği öncülüğünde Van Belediye Başkanlığı, Van Ticaret ve Sanayi Odası (VATSO), Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Organize Sanayi Bölgesi (OSB) işbirliğiyle düzenleniyor. İş dünyasının gelişimini, yurt dışı tanıtımını sağlamayı hedefleyen fuar ile yeni teknolojilerin üreticiyle bir araya gelmesi hedeflenirken, 4 gün sürecek fuarda bu yıl 9'u yabancı 74 firma stand kurdu. Fuar açılışını yapan Tuşba Kaymakamı ve Vali Vekili Ramazan Kurtyemez, Herkesin dileği temennisi Van'ın olduğu yerden dahada yükseklere, daha da ileriye gitmesi olduğunu ifade etti. Kurtyemez, şöyle konuştu:


"Öncelikli olar aktan böyle güzel eseri Van ilimize bölgemize kazandırılmasında emeği geçen başta Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayip Erdoğan ve Kalkınma Bakanımız Sayın Cevdet Yılmaz'a önceki Vali ve kamu görevlilerimize çok teşekkür ediyoruz. Gerçekten çok değerli bir eser bölgemize kazandırılmış. Hepimizin dileği temennisi Van'ın olduğu yerden daha da yüksekleri daha da ileriye gitmesi tabi bununla ilgi olarak ekonomizmi görüyoruz. Van gerçekten de bölgemizde Türkiye de parlamaya yıldızını yükseltemeye aday bir şehrimiz. Bundan sonrada bu tür yapılmış olan yatırımlara kendimizi daha da tanıtarak hem bölgemizde karşımızda İran’dan, Polonya’dan çok değerli misafirlerimiz var. İlerleyen dönemde Van'ın bölgemizde bir numaralı il olacağına Türkiye sayılı ilerden olacağına benim inancım tamdır."


Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanı Hatice Çoban, ortak işler yapıldığın da sonuçların güzel olduğuna vurgu yaparak, şöyle konuştu:

"Her renkten aslında her dilden, inançtan ve dinden bir şeyler yapabilirsek esas başarı kat edebiliyoruz. Kentimiz Van'ımız bunu başarıyor. Bunu başardığı için rengiyle coğrafyasıyla daha güzel. Van'a doğunun Paris’i diyorlar Türkiye'nin doğudan bakan rengiyle Paris’i Türkiye'mizin bir şehri Van ve ama bunu Paris yapan yani coğrafyamızı ülkemizi ve Van'ımızı Paris yapan şey esasen yaşayan insanlarımız Paris kafasıyla düşünüyor oluşu, yani Vanlılar Paris aklıyla Paris mantığıyla düşünüyorlar. Bu açıdan renkleri güzel, tonları güzel yaptıkları işlerde güzel bu güzel işlere emek veren çaba sarf eden beyin kafa gücü yoran herkesi minnetle saygıyla selamlıyorum."


Organizasyon için Polonya'dan Van'a kendisini davet ettikleri için teşekkür eden ve fuarın reklamını ülkesinde en iyi şekilde yapacağını belirten Avrupa Birliği Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciler Birliği (UNİCORN) Başkanı Jerzy Samborski ise, "Sizleri burada görmek çok güzel Doğu Anadolu inşaatçılarıy la tanışmak onlarla görüşmeler yapmak bizim için onur vericidir. Ben burada Avrupa Birliği Küçük ve Orta Ölçekli Girişimciler Birliği Başkanı olarak bulunuyorum. Fuarın gezdim beklediğimden tahmin ettiğimden güzey bir fuar oldu. Asya ülkeleri ve Avrupa ülkeleri arasında köprü görevi görecek bir fuar olacağını düşünüyorum. Bu konuda yardımlarımızda sizlerden esirgemeyeceğim. Ben kurumumu adına ve Polonya vatandaşı olarak ta fuarınızı tanıtımına Avrupa da ve Polonya da tanıtımın yapacağıma söz veriyorum. Bildiğiniz gibi Polonya Başbakanı Avrupa Birliği Başkanı oldu. Bu konuda da fuarın tanıtım açısından her türlü yardımda bulunacağım. Beni bu fuara davet ettiğiniz için çok teşekkür ediyorum" diye konuştu.


Konuşmasının ardından fuarın açılışını yapan Vali Vekili Kurtyemez, Belediye Eş Başkanı Çoban, UNİCORN Başkanı Samborski, davetlilerle stantları tek tek gezerek firma temsilcileriyle sohbet etti.
Programa, Tuşba Belediye Başkanı Fevzi Özgökçe, Van Ticaret Sanayi Odası (Van TSO) Başkanı Nejdet Takva, İran Urmiye Ticaret Sanayi Odası Başkan Yardımcısı Samet Pursoltani, kamu kurum ve kuruluş amirleri, sivil toplum örgütü temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Editör: Wan Haber