Van, Bitlis ve Hakkari illerinden 33 noterliğin bağlı olduğu VanNoter Odası'nda başkanlık görevine başlayan Tortamış, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birden fazla noterliğin bulunduğu yerlerde bir ya da bir kaç ili kapsayan noter odalarının kurulduğunu söyledi.

Türkiye'de 18 noter odasının bulunduğunu belirten Tortamış, "Noter Odası olarak, noterler arasında gerek mesleki dayanışmayı artırmayı amaçlıyoruz. Yazışmalar, memurların alınması, ödenekleri, izinleriyle ilgili işlemleri takip ediyoruz. Birden fazla noterliğin olduğu il ve ilçelerde ortak hesap işlemlerinin takibini yapıyoruz." diye konuştu.

Van Noter Odası'nın 2005'te kurulduğunu ve Adem Albayrak'ın Gaziantep'e atanmasıyla kıdemli üye olarak başkan görevine başladığını anlatan Tortamış, şunları kaydetti:

"1990'da Hukuk Fakültesi'nden mezun oldum. 1993'te cumhuriyet savcısı olarak başladım. 2012'de Yargıtay Cumhuriyet Savcısıyken emekli oldum. Burada, mesleğin kalitesini ve liyakati artırmayı amaçlıyoruz. Hukukçu olarak insanların çekişmesiz işlerde notere olan güvenini sağlamaya çalışıyoruz. Bizler hukukçu olarak Ticaret Sicil Müdürlüklerine göre sözleşmeleri daha iyi değerlendirebiliyoruz. Aykırı maddeleri görebiliyoruz. Şu anda Ticaret Sicil Müdürlüklerine uygulamada kolaylık olsun diye verildi şirket kuruluş sözleşmeleri ama bunun bir o kadar riskleri olmaya başladı. Oradaki insanlar hukukçu olmadıkları için sadece önüne gelen metni onaylıyorlar ve inanılmaz maddi hatalar yapılıyor. Bunun hukukçuların gözünden geçmesi daha sağlıklı olur."

Tortamış, isteyerek Van'a geldiğini ve görev yapmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, ülkenin her yerinin ayrı bir güzelliğe sahip olduğunu vurguladı. (AA)

Editör: Wan Haber