Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Van İl Başkanlığı tarafından tarihi Van Kalesi’nin yanındaki Atatürk Kültür Parkı’nda düzenlenen Nevruz Bayramı kutlamaları renkli görüntülerle başladı. Sabah saatlerinden itibaren kutlamaların yapılacağı alana gelen vatandaşlar, polis tarafından tek tek üst aramasından geçirildi. Aralıklarla devam eden yağmur yağışına aldırış etmeyen vatandaşlar, sahne alan yerel sanatçıların seslendirdiği şarkılarla halay çekerek nevruz kutlamalarına başladı. Ardından Van Belediye Başkan Vekili Sabri Abi ile BDP Van milletvekilleri Özdal Üçer ve Nazmi Gür tarafından nevruz ateşi yakıldı. Nevruz ateşinin yakılmasıyla birlikte sahne alan ünlü sanatçı Aynur Doğan, seslendirdiği Kürtçe şarkılarla hayranlarını adeta coşturdu. PKK’yı simgeleyen bayrakların ve Abdullah Öcalan’ın posterlerinin de açıldığı kutlamalarda Abdullah Öcalan'ın önceki nevruzlardaki mesajı sesli olarak verildi. Daha sonra bir konuşma yapan Van Bağımsız Milletvekili Aysel Tuğluk, bu yılki nevruzun tarihi bir nevruz olduğunu söyledi. Kürt halkının her zaman barışın yanında olduğunu ifade eden Tuğluk, barış sürecinde devlet ile Öcalan'ın görüşmelerini de tarihi anlar olduğunu kaydetti. Tuğluk, "Biz barış için çok mücadele ettik. Kendi gücümüz ve direnişimizle onurlu bir barışı getireceğiz. Halkımızın direnişi barışın umudu olmuştur. Şimdi kimse karşımızda barış havarisi kesilmesin. Bizler direndik. Sayın Öcalan direndi, Kürt gerillası direndi. Onun için şimdi barışı konuşuyoruz. Özgürlüğe çok yakınız" dedi.


“KÜLTÜRÜMÜZ İNKAR EDİLDİĞİ İÇİN SİLAHA BAŞVURULDU”
Kürtlerin barış içinde yaşamak istediğine dikkat çeken Tuğluk, "Sizde buna bir anlam biçin. Biz fazla bir şey istemedik. Allah bizi nasıl yaratmışsa öyle yaşamak istedik. Dilimize, kültürümüze saygı duyulmasını istedik. Ancak asimilasyon ve inkar karşısında isyan ettik. Zulümlerden geçtik. Buna rağmen barış diyorsak bunun kıymetini bilin. Biz savaşa açık halk değiliz. Meşru haklarımız sayılmadığı için, kültürümüz inkar edildiği için silaha başvuruldu. Kürt gençleri buna karşı isyan etti, dağlara çıktı. Dağdan inmeler ise ancak inkar ve imhanın kalkması, Kürt halkının statüsü ve demokratik haklarının tanınmasıyla mümkündür" diye konuştu.


Barış konusunda samimi olduklarını belirten Tuğluk, hükümetin de samimi olduğunu göstermesi için somut adımlar atması gerektiğini belirtti. Tuğluk, "Öcalan tarihi adımlar atıyor. 21 Mart'ta Diyarbakır'da yapılacak nevruzda da tarihi bir masajla bir adım daha atacak. Bu tarihi mesajı selamlıyoruz. Hükümetin bu sorunu nasıl çözeceğini de öğrenmek istiyoruz. Sadece silahların bırakılmasına yönelik bir yaklaşım var. Böyle barış olmaz. Boş laflara karnımız tok. Umuyoruz ki kandırma, oyalama gibi boş şeylere yönelmezler. Bu tren kaçarsa bir daha barışı konuşmak zor olabilir. Eğer hükümet, devlet samimi olmazsa Kürt halkı kendi yolunu çizer" ifadelerini kullandı.


Öz güçlerine güvendiklerini belirten Tuğluk, "Öcalan'ı direnerek özgürleştirir ve Kürt halkının statüsünü alırız. Biz Öcalan'dan aldığımız mektubu Kandil'e götürdük. Karayılan'la görüşmeler yaptık. Karayılan bize 2013 yılı için kapsamlı bir hazırlık yaptıklarını söyledi. 'Kendi öz gücümüzle kazanacağımıza inanıyorum' dedi. Derinişle sonuç alınacağını söyledi. Ancak Öcalan'ın devletle birlikte bir süreç başlattığını ve bu konuda Öcalan'a sonuna kadar destek vereceklerini söyledi. İşte Kürt halkının samimiyeti budur. Bütün halkların birlikte yaşaması için haklarından feragat ediyorlar. Biz Öcalan'ı bu meydanlarda selamlayana kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Umarım bu isteklerimizi Başbakan da duyuyor" dedi.


Tuğluk’un konuşmasından sonra sahneye Suriye uyruklu ünlü Kürt sanatçı Ciwan Haco çıktı. Haco’nun seslendirdiği şarkılara eşlik eden kalabalık, kutlamaların ardından olaysız bir şekilde dağıldı. Polis ekipleri ise olası bir olaya karşı kutlama alanı çevresinde geniş güvenlik önlemi aldı.

Editör: Wan Haber